Протягом вересня-листопада 2018 р. у волинських інформаційних виданнях неодноразово з’являлися публікації з результатами досліджень щодо рейтингів потенційних кандидатів у президенти. Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували зібрані результати соціологічних опитувань, які поширювались у Волинській області протягом осені.

Під час моніторингу преси спостерігачі ОПОРИ на Волині зафіксували десятки публікацій із рейтингами політиків. Натомість антирейтинги, де йшлося про негативні тенденції, публікували значно рідше. Окрім того, у деяких випадках видання не завжди позначали всю необхідну інформацію про опитування, яка передбачена законодавством.

У моніторинговий період одне із перших соціологічних досліджень щодо рейтингів потенційних кандидатів було опубліковане на сайті ІА «Конкурент»4 вересня під назвою «Кого українці обрали б президентом зараз: свіжий рейтинг». У тексті є посилання на результати опитування Фонду демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, а також інформація стосовно терміну досліджень, кількості опитування та території, де його проводили. Схожий рейтинг, який у заголовку не мав прив’язки до конкретного кандидата, наприкінці вересня розмістило також видання «T1.ua - твій портал». У новині під назвою «Опитування: Хто стане наступним президентом України?» вказано лише, що опитування проводили на сайті одного із інформаційних ресурсів.

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia1

Однак частіше волинські ЗМІ публікували матеріали на основі соціологічних досліджень, які у заголовку містили акцент на позитивному рейтингу конкретного потенційного кандидата.  Так, 6 вересня матеріали «Українці об’єднуються навколо Тимошенко, – соціологія» опублікували декілька сайтів із гіперлокальної мережі сайтів «Район.in.Ua». Ідентичні публікації з’явилися на сайтах опублікували сайти «Район. Ківерці»,«Район. Локачі», «Район. Турійськ», «Район. Любомль», «Район. Рожище», «Район. Любешів»та«Район. Іваничі». Серед тегів, якими ці видання позначали матеріали, під усіма публікаціями міститься тег «реклама». У тексті йдеться, що «сьогодні лідер «Батьківщини» більш як удвічі випереджає свого найближчого конкурента та має серйозний потенціал для зростання», а також наведені відсоткові показники стосовно підтримки інших кандидатів та розміщена відповідна інфографіка.

Стосовно способу дослідження, кількості опитаних, територіального проведення вибірки у самій новині інформація відсутня – вказано лише, що враховані результати дослідження Фонду Демократичні Ініціативи. Наприкінці публікація підписана іменем голови аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергія Бикова.

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia2

Також низка видань опублікувала соціологію із дещо іншим акцентом – що чинний Президент України Петро Порошенко (Блок Петра Порошенка «Солідарність») покращив свої рейтингові позиції. Так, 18 вересня у публікації на ІА «ВолиньPost» під назвою «Порошенко вийшов на друге місце у президентському рейтингу, – соцопитування» вказано, що опитування провели  соціологічні організації КМІС, Центр Разумкова та СОЦІС, а також є дані щодо термінів проведення опитування, кількості респондентів та тривалістю інтерв’ю. Ідентичні за змістом публікації зі схожим заголовками розмістили того ж дня видання «Район. Стара Вижівка»,«Район. Ратне» та«0332 – сайт міста Луцька».

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia3

Принаймні два волинських онлайн-ЗМІ у своїх публікаціях зробили наголос на рейтинг потенційного кандидата Володимира Зеленського. Так,«Під Прицілом» опублікувало новину «Зеленський обігнав Порошенка в президентському рейтингу». У тексті новини є інформація, що опитування проводила соціологічна група «Рейтинг», а також дані про період його дослідження та кількість респондентів. Ідентичну публікацію із дещо зміненою назвою («Кого обирають українці: Зеленський перегнав Порошенка, а Вакарчук поступився Ляшку») опублікувало видання «T1.ua - твій портал».

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia4

Також протягом вересня волинські онлайн-ЗМІ щонайменше тричі публікували матеріали, де у заголовку робили наголос на антирейтингу потенційного кандидата. Так, 25 вересня ІА «Волинські Новини» розмістило публікацію «Порошенко очолює антирейтинг українських політиків, - опитування». У тексті новини є посилання на дані дослідження соціологічної групи «Рейтинг», а також інформація про метод дослідження, терміни, кількість респондентів. Того ж дня аналогічна публікація з’явилося на шпальтах регіонального видання «Кордон».

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia5

27 вересня новину такого ж змісту за результатами того ж самого опитування із заголовком «Якого президента українці не хочуть: антирейнтинг» розмістило  ІА «Конкурент».

За результатами моніторингу, у жовтні волинські онлайн-ЗМІ розмістили лише декілька публікацій на основі опитувань. Публікацію стосовно соціологічних досліджень із наголосом на Зеленського видання ««Під Прицілом» розмістило також 29 жовтня. Новина була опублікована під назвою «Зеленський вирвався на друге місце у президентських перегонах» із посиланням на  результати всеукраїнського опитування, яке провів Центр досліджень та комунікацій Active Group. Наприкінці тексту є інформація про терміни, територію дослідження та кількість респондентів.

Окрім того, видання «Волинь. UA» 16 жовтня опублікувало новину «Нового кандидата в Президенти готові підтримати в 5 разів більше виборців, ніж Тимошенко і Порошенко (соціологія)», де йдеться про потенційного кандидата Руслана Кошулинського (ВО «Свобода»). Однак у тексті посилаються на високі показники Кошулинського в опитуванні, створеному у соцмережі Facebook, а також нібито на результати опитування на форумі «Української правди». Однак гіперпосилання, розміщене на сайті, відправляє користувача на головну сторінку «УП».

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia6

У листопаді переважна кількість матеріалів на основі соціологічних даних стосувалися наголосу на рейтингу Юлії Тимошенко. Так, 14 листопада на низці онлайн-ЗМІ з’явився матеріал «Юлія Тимошенко та «Батьківщина» – лідери народної підтримки» (ідентичні публікації зафіксували на сайтах «Район. Любомль», «Район. Любешів», «Район. Іваничі», «Район. Турійськ», «Район. Локачі» та «Район. Кверці»). У тексті є посилання на дані організацій, які проводили дослідження, а також інформація про кількість опитаних, час дослідження та території, де його проводили.

Ще одна «хвиля» публікацій у районних онлайн-ЗМІ припала на 23 листопада. Публікацію під назвою «Соціологія тижня: здоровий глузд проти шоу-бізнеса» розмістили «Район. Камінь- Каширський», «Район. Ківерці»,«Район. Локачі»,«Район. Любомль»,«Район. Любешів», «Район. Турійськ», «Район. Рожище», «Район. Іваничі». Серед тегів, якими ці видання позначали матеріали, під усіма публікаціями міститься тег «реклама».

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia7

Також у листопаді на шпальтах видання «Під Прицілом» розмістили публікацію із наголосом на рейтинг потенційного кандидата Володимира Зеленського. У новині під назвою «Зеленський перемагає усіх опонентів у другому турі» є посилання на результати всеукраїнського опитування «Суспільно-політична та електоральна ситуація в першій половині листопада 2018 року», яке провів Інститут соціальних технологій «Соціополіс». Однак далі у тексті не уточнено ні території, де проводили дослідження, ні кількості опитаних, ні методу опитування.

Також протягом останнього місяця осені кілька разів онлайн-видання на Волині публікували новини, які базувалися на соціологічних дослідженнях, із нейтральними заголовками. Так, «T1.ua - твій портал» 1 листопада опублікував новину «Президентський рейтинг: хто в лідерах». У тексті є посилання на те, хто проводив дослідження та коли воно проводилось. У цій новині є також інформація про вибірку та територіальні межі дослідження.

13 листопада «0332.ua – сайт міста Луцька» розмістив матеріал «Кого українці бачать своїм наступним президентом, - опитування», у якому також містяться посилання на виконавців досліджень та інформація про час,місце проведення та вибірку.

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia8

Того ж дня видання «Під Прицілом» публікувало аналогічну новину, однак у заголовку зробили акцент на рейтингах певних потенційних кандидатів: «Нові президентські рейтинги: Тимошенко лідирує, Порошенко ділить 3 місце».

Щодо публікацій з антирейтингами, то ІА «Волинські новини» 14 листопада опублікували новину «Антирейтинг Порошенка: гарант програє усім конкурентам». У тексті згадується, що йдеться про результати опитування трьох  українських соціологічних груп - КМІС, «Рейтинг» та «Центру Разумкова», однак детальних даних немає.

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia9

Окрім того, у деяких партійних газетах, які розповсюджують на території області, політичні сили публікують рейтинги на користь свого кандидата. Так, наприклад, на першій шпальті випуску № 3 (5) видання волинської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» «Батьківщина Волині» у рубриці «Опитування» розміщена публікація «Тимошенко суттєво випереджає найближчих конкурентів». У ній поряд із текстом розміщене зображення з підписом «Якби вибори Президента України відбувалися в наступну неділю». Згідно із наведеною на зображенні статистикою, найвищий відсоток підтримки має Тимошенко. Публікація має посилання на ресурс «РБК-Україна».

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia10

Зауважимо також, що разом із газетою поширювали інформаційну листівку із ідентичною публікацією щодо рейтингу. Однак вона не містить жодних вихідних даних.

04 12 2018 News Volyn Sotsiologia11

Першу шпальту газети політичної партії «Громадянська позиція» за жовтень 2018 року займає стаття «Соціологи: Анатолій Гриценко – беззаперечний переможець другого туру». Поруч із фото політика розміщений графік, згідно із яким Гриценко має найвищий відсоток підтримки, однак, біля графіка немає посилання на те, звідки отримані дані. Окрім цього, у тексті посилаються на дослідження  міжнародної соціологічної компанії «GfK Ukraine», яке проводилось з 30 червня по 8 липня, та опитування, проведене фондом «Демініціативи» спільно із соціологами Центру Разумкова, що проводилось із 16 по 22 серпня. Тут також вказані методи, якими проводили опитування, територію, кількість опитаних осіб тощо. У листопадовому випуску розміщена публікація з назвою «У другому турі переможе Анатолій Гриценко, - соціологи». Тут також є посилання на організації, терміни проведення, вибірку опитаних тощо.

У коментарі ОПОРІ голова волинського обласного осередку політичної партії «Громадянська позиція» Сергій Чуріков розповів, що у жовтневому номері поряд із фото розміщений графік, який схематично відображає результати опитування «GfK Ukraine», про яке йдеться у тексті. Також Сергій Чуріков наголосив, що йдеться про підтримку кандидатів саме у другому турі. 

«Це стимулятор другого туру із цифрами… Абсолютно всі соціологічні служби, дані яких ми маємо, вважають, що однотурових виборів не буде. Також ні для кого не секрет, що рейтинг Юлії Тимошенко серед усіх кандидатів, які заявили про участь у виборах, а також тих, хто не заявив, але найпевніше братиме, є найвищим. Ми із цим не сперечаємося. Наша газета говорить про те, що Гриценко має другий рейтинг серед цих кандидатів. Тому ми кажемо, що наш кандидат із високою ймовірністю потрапляє в другий тур і, згідно із опитуваннями, які ми маємо, він перемагає усіх у другому турі», - розповів Чуріков.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба звертає увагу на те, що коли результати соціологічних досліджень щодо рейтингів кандидатів поширюються під час виборчого процесу, коли триває передвиборна агітація, то чинним законодавством передбачені чіткі вимоги щодо відомостей про здійснене опитування, які мають обов’язково зазначатись. І цих вимог досить важко дотриматись. У період, коли виборчий процес ще не розпочався, окремі потенційні кандидати та інші суб’єкти політики часто зловживають поширенням соціологічних відомостей, які не завжди відповідають дійсності. І які можуть вплинути на волевиявлення виборців під час чергових виборів.

Нагадаємо, президентська виборча кампанія розпочнеться 31 грудня. Стаття 56 Закону України «Про вибори Президента України» регулює особливості поширення інформації про результати опитування громадської думки, пов’язаного з виборами. Так, у частині 1 закону йдеться, що підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки. У частині 2 статті 56 вказано, що інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті.