1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

Події на Євромайдані спричинили низку серйозних кадрових змін серед керівного складу області. Частина голів РДА почали звільнятися з першими проявами насилля на Майдані, багатьом керівникам-членам ПАРТІЇ РЕГІОНІВ висловили недовіру. Першим значним кадровим призначенням в області стало призначення на посаду Тернопільської ОДА народного депутата від ВО «Свобода» Олега Сиротюка, який згодом склав свій депутатський мандат. 22 березня 2014 р. указами
О. Турчинова було офіційно звільнено з посад голів усіх 17 РДА області. 4 березня 2014 р. нових голів отримали лише 5 РДА (2 з них – члени ВО «Свобода, 2 – «ВО «Батьківщина», 1 – Демократичної партії України), решта наразі функціонує без керівництва. Жодних значних змін серед голів районних і міських рад не відбулося. Головою Тернопільської обласної ради залишається обраний у жовтні 2013 р. Хомінець Василь Петрович, член ВО «Свобода»
(Див. табл. 1)

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

З огляду на політичні орієнтації населення Тернопільщини, яке у своїй більшості підтримує такі політичні партії як ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина», значної зміни балансу політичних сил у області в результаті подій Євромайдану не відбулося. ПАРТІЯ РЕГІОНІВ повністю втратила свій контроль над місцевими РДА, додатково послабивши свої і до того не надто сильні позиції у регіоні. Нові посади у місцевих органах виконавчої влади відходять, переважно до уже згаданих ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина».

3.  Наявність нових громадських ініціатив і політичних сил

У березні 2014 р. в області була започаткована громадська ініціатива «Я не даю, я не беру хабарів», підтримана на пленарному засіданні Тернопільської обласної ради. Мета ініціативи – подолання системної корупції та хабарництва, налаштування дієвого громадського контролю у сфері боротьби з корупцією, популяризація нових відповідальних взірців поведінки державних службовців тощо. Також активістами та організаторами Тернопільського Майдану було ініційовано створення місцевого об’єднання «Молодіжний Євромайдан». Вплив у виборчому процесі ймовірно не буде вагомим, але може проявлятися у вигляді контролю та моніторингу місцевої влади та, зокрема, кандидатів на посаду Президента. Окрім того, у Тернополі було створено єдиний Штаб Громадської Охорони Порядку, ініційований Тернопільською міською радою. Впливу цього утворення на проведення виборів не передбачається. На Тернопільщині також було створено кілька люстраційних комітетів, котрі займаються моніторингом та виявленням корупційних процесів як в органах влади, так і в інших державних чи освітніх структурах. Вплив на виборчий процес може бути у вигляді моніторингу прозорості виборів та передвиборчих кампаній кандидатів. Створення нових політичних сил не виявлено.

4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади

12 березня 2014 року на посаду начальника СБУ у Тернопільській області було призначено Юлика Івана Володимировича. Новий керівник до цього призначення був полковником на пенсії та багато років працював першим заступником начальника Управління СБУ в Тернопільській області. Зазначимо, що в ЗМІ неодноразово з’являлася інформація про те, що цю кандидатуру на посаду керівника обласного СБУ підтримували і «свободівці», і «Ударівці», однак офіційного підтвердження цим словам ніхто з лідерів осередків партій не давав.

10 квітня 2014 р. на посаду начальника УМВС заступив Облещук Василь Корнелійович, у минулому – заступник начальника, начальник міліції громадської безпеки УМВС України в Тернопільській області. ДАІ області продовжує очолювати призначений на цю посаду у травні 2012 р. Матрифало Андрій Васильович.

15 березня 2014 р. новим прокурором області став Юрій Гулкевич, стаж роботи якого в органах прокуратури налічує 15 років. До призначення, Ю. Гулкевич працював на посадах прокурора Бучацького району та першого заступника прокурора області.

5.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

З 8 депутатів Верховної Ради від області жоден не змінив свою пратійну чи фракційну приналежність у результаті подій Євромайдану. Четверо з них перебувають у лавах фракції ВО «Батьківщина» (В. Бойко, М. Апостол, І. Стойко, В. Деревляний), троє – ВО «Свобода» (О. Кайда, М. Головко, О. Сиротюк), один – член «УДАРу» (І. Побер) (Див. табл. 2).

6.  Наявність у регіоні конфліктів (політичних, економічних, соціальних, військових), які можуть мати вплив на перебіг виборчої кампанії.

Можна засвідчити наявність певних політичних конфліктів у Тернопільському регіоні. Так, 27 лютого 2014 р. рішеннями Тернопільської міської ради та Тернопільської обласної ради була заборонена діяльність і використання символіки Партії регіонів та Комуністичної партії України як таких, що суперечать національним інтересам та порушують права і свободи громадян України. Окрім того, під час Майдану були конфлікти між екс-головою ТОДА (В.А. Хоптяном) та депутатами обласної ради від фракції ВО «Свобода» (зокрема, В. Стаюрою), а під час самої революції можна було спостерігати за конфліктними ситуаціями і суперечками, що неодноразово виникали між представниками різних політичних партій та громадою. 

7.  Структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

Медіа-ринок Тернопільської області складається із таких основних сегментів, як: телебачення, радіомовлення, преса, а також Інтернет-ресурси. Окрім того, важливу роль в інформаційному просторі Тернопільщини відіграють соціальні мережі. Як приклад, найпопулярніша місцева група мереж Вконтакті та Фейсбук «Від Тарнополя до Тернополя», кількість підписників якої налічує близько 110 тисяч.

Наймасовішою газетою краю, тираж якої перевищує наклади всіх решти місцевих видань, і надалі залишається «Вільне життя». Окрім того, останнім часом зросла кількість читачів видання «Домашня газета», видання від пресової агенції «Вільне життя». Вже який рік поспіль не здає своїх позицій і газета «Свобода», яка за тиражованістю є другою в області. Загалом у місті видається більше десятка газет.

У Тернополі працюють обласна державна телерадіокомпанія (телеканал «ТТБ», радіо «Лад» і «Говорить Тернопіль») і два приватні телеканали: «TV-4», «ІНТБ». Також є дві комерційні радіостанції: «УХ-радіо» («Українська хвиля») і «Радіо Такт».

За останні чотири місяці відбулося багато змін, які не оминули і засоби масової інформації в області. Зокрема, щезли відверто провладні пропагандистські газети (наприклад, щоденна газета «Взгляд», фінансування якої пов’язували з Сергієм Арбузовим), які розповсюджувалися через газетні кіоски та за підпискою. Окрім того, у соціальних мережах були створені численні сторінки, присвячені революції в Україні, які також були джерелом інформації для жителів Тернопільщини.

8.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону

Значних змін у структурах власності у регіоні не зафіксовано. Однак за період антивладних протестів революції постраждав бізнес деяких підприємців, зокрема пов’язаних з колишньою провладною партією. Так, у лютому 2014 р. у центрі Тернополя був пошкоджений магазин «Родинна ковбаска», окрім того, був спалений магазин автоприладдя АТЛ(що могло бути здійснене з метою усунення конкурентів).

9.  Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

В цілому, місцеві політики висловлювали позитивне ставлення до Євромайдану, підтримували мітингувальників та закликали виходити на Майдан. Основними організаторами місцевого Євромайдану серед політиків були представники ВО «Свобода»: Володимир Стаюра та Марія Чашка. На Народних Віче також можна було побачити інших представників цієї політичної сили від міської, обласної ради, ВРУ. Імена депутатів, які продовжували ігнорувати волю громади і не підтримували Євромайдан були вивішені на місцевому «Стовпі ганьби».