1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

Кадрові переформатування серед керівництва Сумщини ще не завершені. Серед голів РДА області (усього в області – 18 РДА) 5 поки що зберігають за собою свої посади, троє з них є дійсними членами ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, двоє – вийшли із зазначеної партії у зв’язку з останніми подіями у країні. Дві посади голів РДА залишаються вакантними. За період квітня 2014 р. було призначено 11 нових голів РДА, більшість з них – представники ВО «Батьківщина» (Див. табл. 1)

Новим головою Сумської ОДА 2 березня 2014 р. став 41-річний представник ВО «Батьківщина» Володимир Шульга, відомий у Сумах як багаторічний голова «Ліги КВК Сумщини». Новий керівник розпочав свій політичний шлях у 2010 р., коли був обраний депутатом Сумської облради у мажоритарному окрузі, згодом став одним із лідерів фракції ВО «Батьківщина» у цій раді. За результатами парламентських виборів 2012 р. у мажоритарному окрузі № 161 із центром у Ромнах пройшов до парламенту, увійшов у фракцію ВО «Батьківщина». У ВРУ працював у Комітеті з питань транспорту та зв’язку. З початком сумського Майдану став часто виступати на місцевих мітингах, під час захоплення будівель облдержадміністрацій очолив сумчан, які зай­шли до приміщення облради. Наголосимо, що призначення В. Шульги головою Сумської ОДА відбулося без публічних консультацій. Окрім того, політик досі не склав депутатського мандату. Ще, новий очільник не звільнив із посади першого заступника голови облдержадміністрації Віктора Чернявського, якого вважають людиною російського олігарха Костянтина Григоришина, власника Сумського НВО ім. М.В. Фрунзе (найбільше підприємство Сум) та ПАТ «Сумиобленерго». Шульга повідомив, що керуючим справами облдержадміністрації стане Іван Боршош, колишній керівник обласної організації політичної партії «Народна самооборона», який тепер є членом ВО «Батьківщини», що зміцнює позиції БЮТ на Сумщині.

Новий голова Сумської облради 36-річний Микола Клочко прийшов у політику з бізнесу і вважається людиною А. Яценюка. З ним пов’язують одну із тамтешніх мереж швидкого харчування. У свій час молодий бізнесмен зміг очолити обласну організацію ПП «Фронт Змін» і за списками цієї партії потрапив до обл­ради. Після рішення про злиття «Фронту Змін» з  ВО «Батьківщина» М. Клочко став заступником керівника обласної організації «Батьківщини». Після підписання колишнім головою облради Г. Михайленком заяви про відставку, депутати облради проголосували за М. Клочка, який був єдиним кандидатом на цю посаду.

Голів районних рад значні кадрові зміни не торкнулися. Лише троє з них є представниками ВО «Батьківщина», 11 – члени ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. З 7 міст обласного значення у Сумській області, чотири залишилися без міських голів, зокрема місто Суми. 25 березня 2014 р. Верховна Рада України проголосувала Проект постанови про призначення на 25 травня 2014 року позачергових виборів мера Сум, поки що його обов’язки виконує голова обласної парторганізації ВО «Батьківщина» 42-річний Олександр Лисенко

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

Протягом протестних подій у Сумах за період з листопада 2013 р. по березень 2014 р. можна прослідкувати деякі тенденції. По-перше, можна засвідчити практично повну втрату колишньої адміністративної та бізнесової впливовості ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. У Сумській міській раді фракція ПР зменшилася до 3 осіб, а Олексій Мовчан, «регіонал» і екс-секретар міської ради втратив свою посаду у перші ж дні після втечі Віктора Януковича з країни. Більшість ПР в обласній раді також розпалася, а сама фракція ПР – саморозпустилася.

Напротивагу, в інформаційному та вулично-протестному позиціонуванні проявили себе обласні організації ВО «Свобода» та «УДАР», першу очолює народний депутат Ігор Мірошниченко, якому вдалося збудувати невелику, проте в цілому активну організацію, другу – очолює Сергій Лихман, який за останній рік запам’ятався різкою критикою на адресу колишнього сумського міського голови Геннадія Мінаєва.

3.  Наявність нових громадських ініціатив і політичних сил

11 березня у Сумському прес-клубі презентували новий проект Сумського обласного комітету молодіжних організацій (СОКМО). За словами голови СОКМО Георгія Сахнюка, головним завданням нового проекту під назвою «Моя гідність – мій вибір» є залучення якомога більшої частини молоді до участі у виборах як активних спостерігачів і виборців, підвищення рівня зацікавленості у передвиборчому процесі та контролі за його перебігом з боку самих виборців. Було заплановано, що проект реалізовуватиметься у 7 східних областях України (Сумська, Харківська, Полтавська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька і Луганська) та в Автономній Республіці Крим.

Окрім того, в Сумах активізувалося «молодіжне крило» обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка». Молоді громадські активісти провели 21 березня 2014 р. у Сумах флеш-моб, у ході якого закликали сумчан не купувати товари російського виробництва. Акція відбулася у центрі міста, в магазині Еко-маркет, розташованому в універмазі «Київ». У ході акції десяток молодих людей з плакатами «Бойкотуй товари Росії», «Ні копійки окупантам», «Не допомагай Кремлю», «Російське купив = війну оплатив» закликали відвідувачів магазину не купувати товари, вироблені в Росії. Після цього активісти синхронно впали на підлогу. Метою акції було донести до сумчан, що купувати російські товари означає фінансувати окупантів.

4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади

3 березня 2014 року керівники Сумської обласної ради та облдержадміністрації представили особовому складу новопризначеного керівника УМВС в Сумській області. Ним став полковник внутрішньої служби Анатолій Річкаль. Його попередник Віктор Козицький наказом Міністра внутрішніх справ України звільнений із займаної посади. Новопризначений очільник міліції заявив, що правоохоронці жорстоко реагуватимуть на усі спроби захоплення адміністративних та інших будівель на Сумщині та маски на обличчях будуть поза законом.Начальник УМВС області зазначив, що кадрові зміни в міліції будуть, утім правоохоронці, до роботи яких не виникне претензій, залишаться на своїх місцях.Анатолія Річкаля дуже здивував той факт, що на сьогоднішній день серед правоохоронців неймовірно багато тих, хто захворів. У зв’язку з цим начальнику медичної служби УМВС рекомендовано виписати всіх «хворих» з лікарень.

8 березня 2014 року начальником регіонального підрозділу СБУ було призначено полковника Володимира Іванюка. Новий керівник є уродженцем Хмельниччини, у 2010-2012 рр. обіймав посаду першого заступника начальника Управління СБ України в Тернопільській області. 

5.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

У Верховній Раді України працюють 7 депутатів, які є представниками Сумщини. Троє з них є членами фракції ВО «Батьківщина» (В. Шульга, О. Медуниця, І. Купрейчик), один – КПУ (В. Бабич), один – ВО «Свобода» (І. Мірошниченко). Двоє членів фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ – А. Деркач і І. Молоток вийшли з цієї фракції наприкінці лютого 2014 р., перший залишився позафракційним, а другий у день свого виходу з колишньої провладної фракції одразу ж увійшов у склад депутатської групи «Суверенна європейська Україна».  (Див. табл. 2).

6.  Місцеві політики чи народні депутати від регіону, що мають наміри балотуватися на посаду Президента України

В Сумській області таких політиків немає.

7.  Наявність у регіоні конфліктів (політичних, економічних, соціальних, військових), які можуть мати вплив на перебіг виборчої кампанії

Сумська область знаходиться на кордоні з Російською Федерацією, що позначається на місцевих суспільно-політичних процесах та в умовах конфлікту посилює тривожні настрої серед населення області. Упродовж березня 2014 р. на кордоні з Росією відбувалися події, що засвідчили реальність загрози військового втручання на українську територію. Так, в Глухівському районі військові встановили блокпости, зокрема на трасі Київ-Москва недалеко від пункту пропуску Бачевськ. Посилився контроль на кордоні і, за даними Державної прикордонної служби, станом на 16 березня 2014 року значно збільшилась кількість українців, яким було відмовлено в перетині кордону з Росією – наводиться цифра в 184 громадян України. З 20 березня 2014 р. російська сторона закрила перетин кордону на пунктах пропуску у селі Попівка (Великописарівський район) та у селі Грабовське (Краснопільський район). Про це повідомили у Сумському прикордонному загоні з посиланням на офіційне повідомлення від прикордонного управління ФСБ Російської Федерації.

Люди, котрі працювали в Росії чи часто відвідували знайомих і родичів, втратили таку можливість. Така ситуація може використовуватися політиками під час передвиборчої агітації.

За політичними уподобаннями населення Сумська область неоднорідна: північні регіони (Шосткинський, Ямпільський, Середино-будський, Глухівський райони) традиційно симпатизували ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, КПУ, а також тут значно вищі проросійські настрої. Населення центру і півдня області має проукраїнські настрої та на попередніх виборах підтримувало опозиційних кандидатів.

8.  Структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

В Сумах та Сумській області відсутні крупні медіа-холдинги чи впливові медіа-проекти, котрі були б залежні від великого бізнесу чи політичних сил. Інформаційний простір після подій Євромайдану не зазнав значних змін.

Більшість друкованих видань можна назвати незалежними та об’єктивними у висвітленні подій. Так, найбільш впливові сумські друковані видання «Панорама» і «Данкор» значну увагу приділяють політичній ситуації в країні, в основному дотримуючись професійних стандартів журналіста. Газета «Ваш шанс» (найбільш тиражна газета Сумської області), яка раніше розміщувала досить багато матеріалів із позитивною інформацією про Росію, після останніх подій у Криму вилучила таку інформацію. Територіально впливовість цих видань обмежується обласним центром та кількома районними центрами.

Події Євромайдану кардинально вплинули на тональність лише державних та комунальних ЗМІ. Яскравим прикладом є обласна державна телерадіокомпанія, новини на якій були не лише провладними, але й різко негативно відгукувалися про опозиційні сили. Із приходом на посаду нового голови Сумської обласної державної адміністрації оцінка подіям на Євромайдані кардинально змінилася з негативної на позитивну. Хоча телеканал фактично продовжив вихваляти владу, але вже нову.

Аналогічна ситуація і з обласною газетою «Сумщина», а також з рядом комунальних районних газет області. Таким чином баланс подачі матеріалів залишається зміщеним в бік висвітлення дій влади, при цьому переважно ігноруються інформаційні приводи на користь більш «повсякденно корисної» інформації для громадян.

Традиційно популярними в Сумській області є Інтернет-ресурси. Збільшується кількість регіональних інформаційних порталів, продовжують діяти вже звичні та популярні портали: Сумське Інтернет-телебачення ( http://sumynews.com), Інтернет-газета «Сотня» -  http://100.sumy.ua, портали  http://xpress.sumy.ua,  http://gorod.sumy.ua, регіональні проекти  http://shostka.info,  http://yampil.info/,  http://konotop.in.ua/,  http://www.topkonotop.com/,  http://www.okhtyrka.net/та інші, популярними лишаються Інтернет-представництва друкованих видань «Данкор» та «Панорама». Широка присутність різноманітних інформаційних проектів в Інтернеті дозволила забезпечити представлення різних точок зору.

В області успішно діють незалежні прес-центри як майданчики для дискусій і представлення різних позицій – Сумський прес-клуб та прес-центр SumyNews. Конкуренцію їм намагався створити прес-центр  http://regionews.sumy.ua/, позиціонуючи себе як незалежну платформу, але досить швидко стала відомою його підконтрольність тодішньому голові Сумської обласної державної адміністрації Юрію Чмирю.

Наразі можна казати про те, що позитивні тенденції в інформаційному просторі Сумської області, які полягають у наявності незалежної преси та інтернет-видань, значно нівелюються негативними проявами цензури та самоцензури, які продовжують існувати в державній та комунальній пресі, на обласній державній телерадіокомпанії, на телеканалах «Відікон» і «Академ-ТВ».

9.   Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону

В області не було гучних скандалів щодо перерозподілу власності чи рейдерських захоплень об’єктів. Разом з тим невідомою лишається доля крупних підприємств регіону. Наприклад, велике хімічне підприємство ВАТ «Сумихімпром» входить до сфери впливу Дмитра Фірташа, а інше підприємство машинобудівної галузі СНВО ім. Фрунзе контролює російський бізнесмен Костянтин Григоришин.

Після приходу на пост голови Сумської обласної державної адміністрації Володимир Шульга заявив, що будуть згорнуті деякі економічні проекти попереднього керівництва. Зокрема, мова йшла про індустріальний парк «Свема», який знаходиться у місті Шостка.

10.  Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) місцевої владної еліти

Народні депутати Микола Княжицький і Давид Жванія звернулися до першого Віце-Прем'єра України Віталія Яреми з пропозицією притягти до відповідальності, зокрема, можливо, кримінальної, колишнього заступника голови Адміністрації Президента Юрія Чмиря, який був головою Сумської обласної державної адміністрації під час подій Євромайдану. За даними та словами депутатів:
«Ю. Чмирь та його підлеглий О. Цупро займалися підготовкою виступів і заяв генпрокурора
В. Пшонки та Міністра внутрішніх справ В. Захарченка. Ю. Чмирь також причетний до дій і провокацій з участю т.з. вільнонайманих спортсменів – «тітушків». Крім того, потребує також перевірки інформація про певну причетність Ю. Чмиря до викрадення учасників Майдану та здійснення ним особисто цензури новин багатьох загальнонаціональних каналів». Але Юрій Чмирь на цей час не був затриманий і щодо будь-яких справ проти нього у зв’язку з вищезазначеним інформації немає. Проте прокуратура Сумщини розпочала інше кримінальне провадження стосовно колишнього голови Сумської ОДА Ю. Чмиря. Відповідні відомості були внесені до ЄРДР з попередньою кваліфікацією за ч.2 ст.15 ч.4 ст.368 КК України (закінчений замах на одержання неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, поєднане з вимаганням). Підставою для розслідування стала заява начальника ГУ Міндоходів у Сумській області Семченка О.А. про те, що минулого року колишній голова Сумської обласної державної адміністрації неодноразово вимагав у нього сплачувати щомісяця по 50 тисяч доларів США за надання можливості «спокійно працювати на займаній посаді». За його словами, ця сума повинна була йти на поповнення так званої «партійної каси». Проводиться досудове слідство. Його хід контролюється прокуратурою Сумщини.

11. Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

До зміни керівництва держави оцінка подій на Євромайдані була полярною: представники ПР та КПУ ставилися різко негативно, опозиціонери – позитивно. Наразі перші намагаються утриматися від будь-яких оцінок і публічно не беруть участі у політичному житті області. Керівники в області під час Євромайдану не займали активної позиції: як приклад, екс-міський голова Сум Геннадій Мінаєв пішов у відставку невдовзі після скандалу, що розгорівся на похороні Олексія Братушки – єдиного сумчанина, що загинув на Майдані. Мешканці міста фактично вигнали колишнього мера з похорону, не пробачивши, що під час кризи він наче й критикував владу, однак так публічно і не підтримав Євромайдан.

Проведення позачергових президентських виборів оцінюється неоднозначно. З одного боку, визнається, що це є вимушеним кроком, з іншого, лунають думки, що варто провести одночасно і парламентські вибори. Набагато більше уваги в Сумах приділяють виборам міського голови, які також відбудуться 25 травня 2014 р. Це зумовлено переважно тим, що зберігається інтрига щодо кандидатів на посаду міського голови після того, як колишній мер Геннадій Мінаєв подав у відставку і заявив, що не братиме участі в цих виборах.