1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

Новим головою Полтавської обласної держадміністрації став Бугайчук Віктор Михайлович, член ВО «Свобода» та з 2010 р. депутат Кременчуцької міської ради. 22 районних держадміністрацій Полтавської області наразі функціонують без керівництва – попередні голови РДА були звільнені з посад, а нові досі не були призначені. Лише три РДА області отримали нових керівників – у Козельщинському, Машівському та Диканському районах. Двоє новопризначенців є членами ВО «Батьківщина», один – Політичної партії «За Україну!» (Див. табл. 1)

24 лютого 2014 року на двадцять першій позачерговій сесії Полтавської обласної ради місцеві депутати обрали нового голову, ним став Петро Васильович Ворона. Новий голова – місцевий депутат «зі стажем», обирався до Полтавської обласної ради тричі (у ІV, V, VІ скликаннях), з березня 2011 р. очолює обласну організацію партії «УДАР». Що стосується голів 25 районних рад області, то 13 з них є членами ВО «Батьківщина», решта представляють широкий спектр інших партій (Див. табл. 1). Кадрові зміни не торкнулися голів 5 міст обласного значення на Полтавщині, які, за виключенням одного випадку, на цей час є позапартійними. Зафіксований випадок, коли у м. Лубни за пропозицію зняти з посади секретаря місцевої ради, члена ПАРТІЇ РЕГІОНІВ І. Карпеця місцеві депутати не проголосували.

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

Внаслідок подій Євромайдану ПАРТІЯ РЕГІОНІВ втратила свій вплив у області. Зважаючи на останні кадрові призначення в області, політична вага ВО «Свобода» зросла, але на рівні громадськості суттєвого підвищення електоральної підтримки цієї партії не зафіксовано. Відчутної зміни впливовості партії «УДАР» та ВО «Батьківщина» також не відбулося.

3.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади

Корсун Іван Григорович – новопризначений наприкінці лютого 2014 р. начальник УМВС України в Полтавській області, замінив на посаді колишнього начальника Федосова Едуарда Вікторовича. Раніше займав посаду заступника начальника УМВС України в Черкаській області та був звільнений у 2013 р. Депутат від «УДАРу» Сергій Каплін публічно звинуватив новопризначеного керівника УМВС в області в протиправних діях проти журналістів та місцевих депутатів у Черкаській області під час його служби на Черкащині.

Після відставки 28 лютого 2014 р.прокурора Полтавської області Миронова Андрія Миколайовича, його обов’язки тимчасово виконує Денисенко Сергій Олександрович, перший заступник прокурора області.

Після перемоги Євромайдану був звільнений Юрій Миколайович Парамонов – керівник СБУ у Полтавській області, призначений екс-президентом В. Януковичем на посаду на початку лютого 2014року. Новим керівником СБУ області став Масензов Олександр Іванович.

4.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

У Верховній Раді України Полтавщину представляють 8 депутатів. Двоє з них члени партії та фракції «УДАРу» (С. Каплін, Т. Кутовий), один – ВО «Свобода» (Ю. Бублик), один (К. Жеваго) – безпартійний і позафракційний. Четверо депутатів, які входили до ФРАКЦІЇ РЕГІОНІВ 28 лютого 2014 р. вийшли з цієї фракції та увійшли до депутатських груп «Економічний розвиток» (О. Кулініч, В. Пилипенко) і «Суверенна європейська Україна» (Ю. Шаповалов), або ж залишилися позафракційними (О. Лелюк).  (Див. табл. 2).

5.  Місцеві політики чи народні депутати від регіону, що мають наміри балотуватися на посаду Президента України

Жоден з представників Полтавщини не виявив бажання брати участь у боротьбі за посаду Президента України.

6.  Наявність у регіоні конфліктів (політичних, економічних, соціальних, військових), які можуть мати вплив на перебіг виборчої кампанії.

На цей час різного роду конфлікти не виявлені у регіоні, суспільно-політична ситуація у ньому є стабільною. Було зафіксовано лише декілька конфліктів між представниками Правого сектору з органами правопорядку в місті Полтава та Лохвицькому районі, які носили разовий та немасовий характер.

7.  Структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

В області виходить один обласний телеканал, телеканали у містах обласного значення, обласне радіо, декілька обласних видань, місцеві газети у всіх районних центрах. Державні місцеві ЗМІ утримувалися від активного поширення інформації про антивладні протести, зокрема полтавські  мітингувальники скаржилися, що місцеві преса і телебачення не висвітлюють їхні акції та позицію. Зрештою, 28 лютого 2014 р. учасники віче полтавського євромайдану висловили недовіру полтавській газеті «Зоря Полтавщини» та обласній державній телерадіокомпанії «Лтава» та звинуватили їх у спотворенні інформації щодо подій Майдану. Станом на середину квітня 2014 р.  ситуація з балансом висвітлення подій в інформаційному просторі Полтавщини унормувалася.

8.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону

У регіоні немає великих активів представників колишньої правлячої команди. Є регіональні активи, які пов’язують із згаданими особами, але вони не відіграють значну роль у фінансово-економічному житті України. Відкритих даних про зміни у структурах власності регіону, зокрема вищезгаданих активів, не виявлено.

9.   Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) місцевої владної еліти

Фактів не зафіксовано. Однак є спроби ініціювати такі заходи щодо міського голови Полтави
О.Ф. Мамая. Публічний ініціатор – депутат ВР України від партії «УДАР» С.М. Каплін.

10.  Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

Місцеві політичні еліти, які представляли ПАРТІЮ РЕГІОНІВ, публічно дуже обережно висловлюються щодо подій Євромайдану. Основні посилання йдуть на сподівання втримати ситуацію новою владою, сподівання на стабільність, поновлення економіки та належного рівня соціального захисту. На питання журналістів щодо їхньої персональної ролі у злочинних діях вже колишньої влади прямо не відповідають, посилаючись на те, що вони працювали на регіон та виконували свої обов’язки.