(Інформація станом на 10 березня 2014 року)

1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

Політичні процеси в країні призвели до значних змін у владній вертикалі області та фактичного нівелювання впливу ПАРТІЇ РЕГІОНІВ на Закарпатті. Указом виконуючого обов’язки Президента України від 2 березня 2014 року на посаду голови Закарпатської обласної державної адміністрації був призначений Валерій Лунченко, який замінив на цій посаді Олександра Ледиду.  До моменту призначення Валерій Лунченко був народним депутатом України, обраним за виборчим списком  ВО «Батьківщина». У свою чергу, екс-голова облдержадміністрації Олександр Ледида залишається лідером регіональної організації ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Станом на 24 березня 2014 р. Валерій Лунченко презентував кандидатури на посади голів райдержадміністрацій, але процес їхнього узгодження із громадськістю та центральною владою триває.

У Закарпатській області відбувся процес масового виходу посадових осіб органів місцевого самоврядування та місцевих депутатів з лав  ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.  Зокрема фракція Партії у обласній раді прийняла рішення про саморозпуск. Відповідні рішення депутатами-регіоналами також приймалися в містах і районах області.

Кадрові ротації торкнулися і голів районних рад Закарпаття. Зокрема голову Іршавської районної ради, члена ПАРТІЇ РЕГІОНІВ Станіслава Сухана звільнено із займаної посади. У той же час станом на 10.03.2014 р. 6 голів районних рад Закарпаття представляли партію «Єдиний центр», ПАРТІЯ РЕГІОНІВ – 3 посади голови, ВО «Батьківщина» – 2 посади голови,  позапартійний голова – 1 посада.

Розвиток політичної ситуації призвів до відставки Ужгородського міського голови.  27 лютого 2014 р.  міська рада Ужгорода достроково припинила повноваження міського голови  Віктора Погорєлова та секретаря ради Світлани Король. Новим секретарем Ужгородської міської ради було обрано Віктора Щадея, який тимчасово виконуватиме повноваження міського голови. У 2010 році Віктор Щадей був обраний до міської ради за виборчим списком ВО «Батьківщина», але  вважається особою, яка співпрацює із народним депутатом України Віктором Балогою. Також достроково припинені повноваження мера м. Берегове Золтана Бабяка. В інших містах обласного значення (м. Мукачеве, Чоп, Хуст)  міськими головами залишаються представники партії «Єдиний центр».

Партія «Єдиний центр» Віктора Балоги, яка до Євромайдану фактично була єдиним конкурентом для ПАРТІЇ РЕГІОНІВ на Закарпатті, зберігає свої позиції в регіоні. Закарпатську обласну раду очолює Іван Балога, який є лідером регіональної організації «Єдиного центру».  Необхідно зазначити, що без підтримки «єдиноцентристів» новому голові облдержадміністрації буде важко сформувати стабільну більшість в обласній раді. Представники «Єдиного центру» є мерами трьох з п’яти міст обласного значення, а також очолюють  6 з 13 районних рад.

2. Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

Драматичні події, пов’язані із Євромайданом та усуненням з посади Віктора Януковича, суттєво переформатували партійну карту Закарпаття. Одна із найвпливовіших політичних сил регіону – ПАРТІЯ РЕГІОНІВ – фактично втратила усі можливості впливу на розвиток ситуації в області. Оновлення владної вертикалі відкриває нові перспективи для інших політичних сил. Зокрема, партія «Єдиний центр» не лише зберігає попередні позиції, а й у нинішніх обставинах має шанси посилити власні можливості.

Ротація керівництва Закарпатської області зміцнює позиції ВО «Батьківщина» на рівні адміністративно-виконавчої вертикалі. Основним джерелом кадрів новопризначеного голови ОДА є частина ВО «Батьківщина», яка до моменту партійного об’єднання належала до «Фронту Змін».

Політичний вплив на рівні обласного центру намагається відновити колишній міський голова Ужгорода (2006–2010) Сергій Ратушняк.  Натомість представники регіональної організації партії «УДАР» фактично самоусунулися від участі  в реалізації кадрової політики на Закарпатті.

3.  Утворення нових громадських ініціатив і політичних сил

Серед активних громадських середовищ, які досить активно працюють в області,  варто відзначити «Правий сектор» та «Громадський конвент».

«Правий сектор» (лідер – Олександр Скачко) працює на території всієї області, періодично виїжджаючи в міста та райони, де проводяться зустрічі з місцевими активістами. Організація бере участь у спільному з МВС патрулюванні закарпатських перевалів, намагається впливати на кадрову політику і не допускати призначення одіозних осіб на посади в місцевих органах влади.

«Громадський конвент» зосереджений переважно на роботі в обласному центрі, об’єднав активістів-представників громадських організацій. Структура – горизонтальна і не має єдиного керівника. «Конвент» є одним з ініціаторів ужгородської «Самооборони» та «Автомайдану», проте в районах ці структури діють автономно.

Досить активну позицію займають представники Студентського Майдану, які інтегровані в «Громадський Конвент». На основі 6 громадських організацій створено Люстраційний комітет Закарпаття. Крім того, створено низку організацій, діяльність яких має ознаки боротьби з політичними конкурентами. До прикладу,  ініціатива  «Неформальне об’єднання «Фронт опору» періодично розповсюджує заяви негативного змісту щодо народного депутата України Віктора Балоги. Організація не проявляє реальної активності, а її створення може бути пов’язане з політичними інтересами екс-мера Ужгорода Сергія Ратушняка.

4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади станом на березень 2014 р.

У Закарпатській області відбулися кадрові зміни в структурі правоохоронних органів.

08 березня 2014 р. прокурором області призначено Олега Сидорчука. До призначення на цю посаду Сидорчук працював першим заступником начальника Головного управління нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією Генеральної прокуратури України.

18 березня 2014 р. начальником Управління Служби безпеки України в Закарпатській області було призначено Віктора Любенкова. Протягом 2010-2011 рр. Любенков працював на посаді першого заступника начальника СБУ в Закарпатській області.

Призначення нового голови УМВС в Закарпатській області викликала найбільший резонанс. Без обговорення із громадськістю на відповідну посаду було призначено Василя Турда, який до цього очолював міліцію Хустського району. Громадські активісти регіону виступили категорично проти такого рішення, а обласна рада підтримала протест. Василю Турді закидали непрофесійні дії під час розслідування резонансного ДТП, внаслідок якої загинули жінка та її неповнолітні діти. Під тиском громадської думки рішення про призначення нового начальника УМВС у Закарпатській області було скасовано. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков призначив в.о. начальника УМВС України Сергія Шаранича. Останнім місцем роботи Шаранича було управління внутрішньої безпеки УМВС України у Львівській області.

5.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

На виборах 2012 р. у одномандатних виборчих округах Закарпаття було обрано шість народних депутатів України (Василь Ковач, Михайло Ланьо, Іван Бушко – ПАРТІЯ РЕГІОНІВ;  Віктор Балога, Павло Балога, Василь Петьовка – партія «Єдиний центр»). Після подій, пов’язаних із Євромайданом,  депутати Ковач, Ланьо, Бушко вийшли зі складу фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Ці  депутати увійшли до складу депутатської групи «Суверенна європейська Україна». Натомість народні депутати України, які є членами «Єдиного центру», залишаються позафракційними.

6.  Структура медіа-ринку в області і зміни в інформаційному просторі регіону після подій Євромайдану

Після Євромайдану структура медіа-ринку Закарпатської області суттєво не змінилося. Традиційно провідні ЗМІ області  розподіляються за сферами тієї чи іншої лояльності до певної політичної сили чи політичного лідера.

  1.  Основні ЗМІ та сфери їх лояльності розподіляються таким чином:
  2. Державна ТРК «Тиса-1» – сфера впливу центрального уряду та Закарпатської ОДА, мовить на більшій території краю;
  3. Телеканал «М-студіо»  – сфера впливу Віктора Балоги;
  4. ТРК «ДАНІО»  – сфера впливу екс-голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди; під час подій Євромайдану подача новин відбувалася більш-менш збалансовано;
  5. Радіо – «Версія», «Світ ФМ», «Закарпаття ФМ» – сфера впливу народного депутата України Віктора Балоги;
  6. Радіо «Тиса» – сфера впливу центрального уряду та Закарпатської ОДА;
  7. газета «Новини Закарпаття» – сфера впливу Закарпатської облради, меншою мірою Закарпатської ОДА;
  8. газета РІО – сфера впливу екс-міського голови Ужгорода Сергія Ратушняка;
  9. газети «Закарпатська правда», «Срібна Земля-ФЕСТ» – сфера впливу екс-голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди;
  10. газета «Старий Замок «Паланок» – сфера впливу Віктора Балоги;
  11. Інтернет-видання «Закарпаття-онлайн», «Мукачево.нет» – сфера впливу Віктора Балоги та Василя Петьовки;
  12. Інтернет-видання «Ужгород.ін» – чіткої політичної лояльності не спостерігається; але помічені акценти на діяльності народного депутата України Віктора Балоги;
  13. Інтернет-видання «Заголовок» – чіткої політичної лояльності не спостерігається; але помічені акценти на діяльності народного депутата України Сергія Мошака.

7.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону, наявність випадків перерозподілу власності, рейдерських атак тощо 

Станом на 10.03.2014 структура власності основних бізнес-груп області не змінювалась, перерозподілу власності не відбувається, про спроби рейдерських захоплень підприємств публічно не повідомлялося.

8. Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) за вчинення правопорушень представниками місцевої владної еліти

Станом на 10.03.2014 р. випадки притягнення посадових осіб до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної відповідальності за вчинення правопорушень не набули масового характеру. Втім, прокуратура Закарпатської області почала перевірку щодо можливих корупційних діянь на Чопській митниці за фактами публічних зізнань її екс-начальника Сергія Харченка. Нагадаємо, що Сергія Захарченка затримували активісти Правого сектору, внаслідок чого він надав публічні свідчення про корупцію в митних органах.

9.  Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

Під час Євромайдану місцева еліта розділилася на два табори. Представники опозиційних політичних сил (ВО «Батьківщина», «УДАР», ВО «Свобода») прогнозовано позитивно оцінювали протестні акції в Києві. Втім, за винятком ВО «Свобода», активісти цих партій не проявляли значної активності в організації аналогічних заходів на місцях. Партія «Єдиний центр» робила спроби очолити протестний рух, але ці наміри негативно сприймалися громадськими структурами Майдану.  Критика Євромайдану озвучувалася представниками ПАРТІЇ РЕГІОНІВ або публічними особами, пов’язаними з цією політичною силою. Варто зазначити, що дії опонентів опозиційних виступів була достатньо стриманою.

На Закарпатті не має політичної сили, яка б ставила під сумнів законність проведення позачергових виборів Президента України.