(Інформація станом на 10 березня 2014 року)

1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність 

Загальнонаціональна політична ситуація суттєво змінила партійний склад місцевих органів влади Миколаївської області.

02 березня 2014 р. виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов призначив головою Миколаївської облдержадміністрації Миколу Романчука, який змінив на цій посаді Геннадія Ніколаєнка. Широку відомість Микола Романчук отримав на керівних посадах суднобудівного заводу «Океан» та ВАТ «Дамен Шипярдс Океан» (українська компанія голландської суднобудівної кампанії «Дамен Шипярдс Груп»). У 2007 році Указом Президента України Романчука було нагороджено званням Героя України за внесок в українське суднобудування. Новопризначений голова облдержадміністрації у 2006 р. був членом партії «Наша Україна»,  у 2009 р. – партія «Фронт Змін». Як заявляє Романчук,  зараз він не входить до складу жодної політичної партії.

25 лютого 2014 р. Миколаївська обласна рада достроково припинила повноваження свого голови, члена ПАРТІЇ РЕГІОНІВ Ігоря Дятлова, а також звільнила першого заступника голови ради Володимира Пащенка. Новим головою Миколаївської міської ради став Тарас Кремінь, а його заступником було обрано Олександра Смирнова. Кремінь є виконуючим обов’язки голови Миколаївської обласної організації ВО «Батьківщина». Натомість заступник голови обласної ради Смирнов входить до складу депутатської фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.

Мери міст обласного значення Южноукраїнськ, Первомайськ, Вознесенськ заявили про вихід з ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, а також було здійснено ротацію секретарів відповідних рад. Необхідно зазначити, що на 25 травня 2014 р. призначено позачергові вибори Миколаївського міського голови. На поточний момент повноваження Миколаївського міського голови виконує секретар Ради, член фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ Юрій Гранатуров. Після подій, пов’язаних із Євромайданом,  Гранатуров заявив про вихід із ПАРТІЇ РЕГІОНІВ і попросив журналістів в подальшому не вказувати його приналежність до цієї політичної сили. У той же час абсолютна більшість голів райдержадміністрацій Миколаївської області заявили про вихід з ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Станом на 29.03.2014 у Миколаївській області продовжується ротація голів райдержадміністрацій.

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану 

Після подій, пов’язаних із  Євромайданом ПАРТІЯ РЕГІОНІВ втратила у Миколаївській області лідерські позиції. Представники ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, особливо ті, хто займає офіційні посади, достатньо масово покидали лави цієї політичної сили. Процеси переформатування місцевих органів влади та їх керівного складу не супроводжувалися публічним спротивом ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Дезорієнтації місцевих активістів також сприяло рішення голови Миколаївської обласної організації ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, народного депутата України Миколи Круглова вийти зі складу фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ у Верховній Раді України. Не проявляє партія помітної активності і в інформаційному просторі регіону. У той же час переформатування керівництва місцевих рад посилило політичні позиції ВО «Батьківщина»  у Миколаївській області.

Політична криза в Україні та загроза російського вторгнення спричинили активізацію політичних партій проросійського напрямку («Руський блок», ПСПУ, «Руська єдність»). Ці політичні сили не представлені в органах місцевого самоврядування, але проявляють високу активність під час акцій протесту. Зважаючи на події, пов’язані з Євромайданом у регіоні дещо посилилися позиції політичної партії «Демократичний альянс».

3.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

За результатами  виборів 2012 р. та повторних виборів 2013 р. у одномандатних виборчих округах Миколаївської області було обрано 6 народних депутатів України. До подій Євромайдану 5  депутатів входили до фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ (Микола Круглов, Володимир Наконечний, Артем Ільюк, Микола Жук, Юрій Гержов ), 1 – ВО «Батьківщина» (Ігор Бриченко). Після зміни політичної ситуації в країні усі без виключення члени фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, які представляли в парламенті виборчі округи Миколаївщини, заявили про зміну фракційної приналежності. Зокрема, Микола Жук, Артем Ільюк, Микола Круглов, Юрій Гержов увійшов до складу депутатської групи «Економічний розвиток».  Позафракційним став Володимир Наконечний.

4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади станом на березень 2014 р.

Протягом революційних подій у Миколаївській області не було зафіксовано силових протистоянь між прихильниками та противниками Євромайдану, які б призвели до трагічних наслідків.Міліція не допускала фізичної розправи агресивно налаштованих проросійських сил над учасниками Миколаївського майдану, діяла достатньо професійно та оперативно. Після призначення Арсена Авакова Міністром внутрішніх справ України свою посаду зберіг начальник ГУ УМВС у Миколаївській області Юрій Сєднєв. Сєднєв був призначений на відповідну посаду у серпні 2013 р., до цього він очолював Донецьке міське управління ГУ МВС України в Донецькій області.

12 березня 2014 р. Управління СБУ в Миколаївській області очолив Володимир Криленко. До цього призначення Криленко був головою відповідного управління у Львівській області, а ще раніше очолював Черкаське обласне управління СБУ. Під керівництвом нового начальника СБУ регіону порушила низку кримінальних проваджень проти лідерів місцевих сепаратистських груп.

Прокуратуру Миколаївщини очолює виконуючий обов’язки прокурора області Роман Забарчук. Забарчук був призначений заступником прокурора області у червні 2013 р., до цього займав керівні посади у Головному управлінні з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України.

5.  Якою є структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

Під час Євромайдану медіа Миколаївської області демонстрували значну поляризацію у висвітленні політичних подій.Після ескалації конфлікту в Автономній Республіці Крим це  розділення стало ще більш яскравим. Одні журналісти висвітлюють кримські події у контексті окупаційних дій з боку російських військ, інші називають події «реалізацією права народу на самовизначення».До прикладу, приватні телекомпанії «ТАК-ТВ» та «НІК-ТВ», газети «Вечерний Николаев» та «Рідне Прибужжя» у нейтральному чи позитивному аспекті висвітлюють політику центральної влади, її зусилля щодо Криму. Натомість Інтернет-видання «Новости-Н» та «Набат» у позитивному ракурсі висвітлюють діяльність проросійських та сепаратистських організацій.

6.  Позиція місцевих політичних еліт до подій Євромайдану та спричинених цим позачергових президентських виборів

Не дивлячись на певні ексцеси, місцева політична еліта продемонструвала здатність до стабілізації суспільно-політичної ситуації, недопущення загрозливих та радикальних сценаріїв.  У регіоні склався консенсус активних політичних сил щодо необхідності проведення виборів Президента, забезпечення законності та конкурентності виборчого процесу.