(Інформація станом на 10 березня 2014 року)

1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

Новим головою Івано-Франківської обласної держадміністрації 2 березня 2014 р. став А. В. Троценко, член ВО «Батьківщина». Інші кадрові призначення у місцевих органах виконавчої влади відбуваються поступово. 21 березня 2014 р. указом О. Турчинова було звільнено 5 голів районних державних адміністрацій (РДА), нові кандидатури на ці посади ще не затверджено. Головами 4  РДА в Івано-Франківській області залишаються члени ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, 2 аналогічні посади займають представники інших партій (Народної Партії, Української партії). Трьох голів РДА – у Богородчанському, Тисменицькому і Тлумацькому районах, – було усунуто від виконання обов’язків указом В. Януковича ще у грудні минулого року, а їхні посади залишаються вакантними до цього часу (Див. табл. 1).

Хоча ще немає розпоряджень в.о. Президента України О. Турчинова про звільнення з посад призначених попереднім президентом голів РДА, можна стверджувати, що де-факто місцевими адміністраціями вони практично не керують або їхній вплив на роботу адміністрацій мінімізований. Частина з голів РДА наразі перебуває на лікарняному, або з невідомих громадськості  причин не бере участі у роботі РДА.

Обраний у листопаді 2012 р. головою Івано-Франківської обласної радиВ.М. Скрипничук, член  ВО «Свобода», продовжує виконувати свої обов’язки. Голови районних рад у області є прибічниками різних політичних сил. Шестеро з них представляють ВО «Батьківщина» (троє з яких – колишні члени Політичної партії «Фронт Змін»), троє – Політичну партію «Наша Україна», по одному – ВО «Свобода», Українську партію, Народну Партію, Партію «ВІДРОДЖЕННЯ». Голова райради Снятинського району заявив про складання своїх повноважень, а нового голову ще не обрано.

Протягом останніх 3 місяців жодних змін серед міських голів міст обласного значення не відбулося. Три з чотирьох міст обласного підпорядкування в Івано-Франківській області (Болехів, Коломия, Яремче) очолюють представники  УРП «Собор», Української Народної Партії та ПП «УДАР Віталія Кличка» відповідно. Нинішню партійну приналежність міського голови м. Калуш І.С. Насалика, який у різний час був  головою обласної організації Української Народної партії, головою Центральної Ради Української партії та заступником голови ПП «Громадянська позиція», встановити не вдалося. Відомо, що невдовзі після вступу до ПП «Громадянська позиція» у 2012 р. І.С. Насалик залишив лави цієї партії та висловлював публічну підтримку В. Келестину – кандидату-мажоритарнику по 85 виборчому округу від ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

Після подій Євромайдану можна спостерігати ознаки того, що ПАРТІЯ РЕГІОНІВ втрачає свій вплив у області, зокрема на рівні вагомої втрати свого представництва серед керівних кадрів місцевої влади.  Більше того, обласна організація ПАРТІЇ РЕГІОНІВ заявила про саморозпуск, за нею аналогічні заяви роблять її районні осередки, офіси партії закриті та жодної публічної діяльності партією не проводиться.

Через відсутність соціологічних або інших вагомих даних, які б підтверджували зміни впливу політичних партій у області, робити висновки з цього приводу доволі важко. Про нарощення ваги основних політичних гравців регіону (ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «УДАР») будуть свідчити зокрема нові кадрові призначення на ключові посади в області.

3.  Наявність нових громадських ініціатив і політичних сил

Протягом останніх трьох місяців не виникло нових громадських ініціатив та політичних сил в Івано-Франківській області, які б претендували на роль серйозного учасника в найближчому виборчому процесі.

 4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади

2 березня 2014 р. призначено в. о. начальника Управління СБУ в Івано-Франківській області
О. Кричуна, який раніше в цьому управлінні очолював відділ контррозвідки.

7 березня 2014 р. прокурором Івано-Франківської області призначено І. Настасяка, який у 2009 р. звільнився з органів прокуратури та до призначення на посаду працював адвокатом у Львові.

11 березня 2014 р. новим начальником Управління МВС України в Івано-Франківській області призначено полковника міліції В. Сміха, який до цього працював заступником начальника цього ж управління – начальником кримінальної міліції. Це призначення викликало обурення у місцевих активістів майдану і місцева самооборона заблокувала тієї ж ночі будівлю управління. Поки що жодної реакції з боку МВС не було, тому Івано-Франківські активісти обіцяють продовжувати протест проти нового начальника обласної міліції.

5.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

З моменту обрання у депутати Верховної Ради України партійну/фракційну приналежність змінив лише В. Купчак, у всіх інших народних депутатів вона залишилась незмінною. 7 червня 2013 В. Купчак вийшов із парламентської фракції «Батьківщини» та відтоді активної публічної діяльності не проводить. Більш детальну інформацію про народних депутатів від Івано-Франківської області дивіться за посиланням (Табл. 2).

 6.  Місцеві політики чи народні депутати від регіону, що мають наміри балотуватися на посаду Президента України

Намірів балотуватися на посаду Президента України ніхто з місцевих політиків не виявляв.

7.  Наявність у регіоні конфліктів (політичних, економічних, соціальних, військових), які можуть мати вплив на перебіг виборчої кампанії

Конфліктів, які б могли мати серйозний вплив на перебір виборчої кампанії в Івано-Франківській області не зафіксовано.

 8.  Структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

Беззаперечним лідером за тиражем серед друкованих ЗМІ області є комунальна газета  Івано-Франківської обласної ради «Галичина», що виходить тричі на тиждень тижневим накладом близько 90 тисяч примірників. Зважаючи на джерела фінансування і мету створення, інформаційне наповнення стосується переважно інформації про діяльність органів влади.

Газети «Галицький кореспондент» (тираж: 17 000 примірників) та «Репортер» (тираж: 16 800 примірників), на відміну від вищезгаданої «Галичини», фінансово незалежні від органів влади. Це авторитетні суспільно-політичні тижневики, про які можна стверджувати, що вони збалансовано подають інформацію та сміливо претендують на місце найвпливовіших газет області.

В Івано-Франківську телебачення представлено трьома приватними («3-студія», ТРК «РАІ» і місцева редакція «Каналу 24») та двома комунальними телеканалами (ТРК «Вежа» і ОТБ «Галичина»).

Серед найпопулярніших Інтернет-видань області можна виділити такі ЗМІ як: «Бліц-інфо» (blitz.if.ua), Правда.if.ua (pravda.if.ua), Агенція новин Фirtka.if.ua (firtka.if.ua), ifPortal.net, news.if.ua, БРІЗ (briz.if.ua), Коломия ВЕБ портал (kolomyya.org), Paralleli (paralleli.if.ua), ВЕРСІЇ.if.ua (versii.if.ua) та інформаційний портал «Стик» (styknews.info).  Інтернет-видання області переважно намагаються вести політично-нейтральну редакційну політику.

Під час Євромайдану з боку місцевих ЗМІ не було зафіксовано викривленої подачі інформації про масові протести громадян проти центральної влади. Принципу неупередженої подачі інформації місцеві ЗМІ переважно дотримувались. Враховуючи зазначене, можна констатувати, що  місцевий інформаційний простір внаслідок подій Євромайдану змін не зазнав.

Більше інформації про структуру медіа в Івано-Франківській області дивіться за посиланням
(табл. 3).

 9.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону

Після Євромайдану структура основних бізнес-груп області змін не зазнала, фактів рейдерства зафіксовано не було.

Певних втрат зазнав лише місцевий прибічник ПАРТІЇ РЕГІОНІВ І. Халаменда. 27 лютого 2014 року
з-під його контролю Івано-Франківська міськрада вивела ринок, що розміщений за адресою
вул. Дністровська, 5, розірвавши договір оренди з підконтрольним І. Халаменді ТОВ «Торговий сервіс» та взявши ринок на баланс міста.  Підставою для розірвання договору оренди була відповідна заява директора ТОВ «Торговий сервіс», однопартійця І. Халаменди й голови міського осередку ПАРТІЇ РЕГІОНІВ І. Дутки.  Заява про розірвання договору оренди з міськрадою, написана Дуткою, стала наслідком протесту проти незаконного вимагання ним грошей з підприємців, що працюють на ринку.

10.  Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) місцевої владної еліти

25 лютого 2014 року підприємці, які працюють на Івано-Франківському ринку за адресою
вул. Дністровська, 5, вийшли на протест проти практики незаконного вимагання грошей, яким займався орендар ринку ТОВ «Торговий сервіс». Під громадським тиском директор ТОВ «Торговий сервіс» Ігор Дутка (голова Івано-Франківського міського осередку ПАРТІЇ РЕГІОНІВ) зізнався у вчиненні порушень і, стоячи на колінах, попросив у підприємців вибачення за скоєне. У свою чергу підприємці написали низку заяв у міліцію на І. Дутку про скоєні ним порушення закону, та передали його в руки міліції. Місцевий суд дав дозвіл заарештувати директора ринку на 15 діб, у той час як міліція відкрила проти нього кримінальне провадження, а міська рада розірвала договір оренди ринку з ТОВ «Торговий сервіс».

11.  Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

Поведінка місцевих політичних еліт, крім представників ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, повністю відповідала настроям мешканців Івано-Франківської області. Громада Івано-Франківщини, а також представники не лише основних політичних гравців регіону, але й менш впливових політичних об’єднань брали безпосередню участь у подіях Євромайдану, організовували підтримку мітингувальникам. Беручи до уваги публічну риторику, місцеві політичні еліти підтримують проведення позачергових президентських виборів.

Що стосується ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, то в Івано-Франківській області ця партія фактично припинила своє існування, обласна організація заявила про саморозпуск, аналогічні заяви зробила частина районних організацій. Відповідно, офіси партії наразі не працюють, а публічна та інформаційна діяльність не проводиться.