(Інформація станом на 10 березня 2014 року)

1.  Партійна приналежність керівників органів місцевої влади станом на березень 2014 р.

21 березня своїм указом в.о. Президента України О. Турчинов призначив народного депутата від ПП «УДАР» Р.М. Ванзуряка головою обласної державної адміністрації (ОДА). Без голови районної держадміністрації (РДА) поки що функціонує Кіцманський район. Решта 10 РДА області продовжують свою роботу під керівництвом колишніх очільників, з яких 8 є членами ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, 1 – безпартійний і 1 – безпартійний, який перебуває у лавах фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. 

Станом на березень 2014 р. одна з основних керівних посад в області – міського голови м. Чернівці досі залишається вакантною. Зазначимо, що партійна приналежність обраних на місцевих виборах 2010 р. голів районних рад більш різноманітна – серед них є безпартійні та висуванці таких партій, як ВО «Батьківщина», «Фронт Змін», Українська партія промисловців і підприємців, ПП «Наша Україна» і ПАРТІЯ РЕГІОНІВ (Див. табл. 1). 25 лютого 2014 р. одностайним рішенням депутатів Глибочицької районної ради було відправлено у відставку голову В. Ротаря, на місце якого обрано Г.С. Ванзуряка, старшого брата згодом обраного головою Чернівецької ОДА Р.С. Ванзуряка.

У зв’язку з трагічними подіями на Євромайдані у лютому 2014 р., зі складу ПАРТІЇ РЕГІОНІВ вийшов лише голова обласної ради Чернівецької області М.І. Гайничеру.

2.  Зміна балансу політичних сил після подій Євромайдану

Результати Євромайдану значно послабили вплив ПАРТІЇ РЕГІОНІВ на ситуацію в області. Тим не менш, її основні партійні функціонери залишаються достатньо впливовими, переважно не втратили свої посади та інші ресурси.

ВО «Батьківщина» в області має шанси наростити свій вплив у разі результативної діяльності її представників у таких новостворених ініціативах як Народна рада Чернівецької області і «Самооборона» області.  Окрім того, посилення позицій партії може бути пов’язане з тим, що народні депутати від регіону зайняли важливі державні посади – А. Яценюк, який походить з м. Чернівці, очолив Кабінет Міністрів, а міністром інфраструктури в новому уряді став М. Бурбак, колишній голова Чернівецької обласної організації ПП «Фронт Змін» та у 2010-2012 рр. депутат Чернівецької облради.

 Наявна можливість й того, що партія «УДАР» також підвищить свій рейтинг та впливовість в Чернівецькій області, зокрема завдяки активній участі партії в організації роботи місцевого «Автомайдану», а також налагодженню медійного супроводу подій Євромайдану через місцевий кабельний канал «Промінь» та радіо 100.00 FM.

3.  Наявність нових громадських ініціатив і політичних сил

За час подій Євромайдану на теренах області неодноразово проводилося віче та розповсюджувалися заяви через місцевих активістів таких всеукраїнських громадських ініціатив, як «Народна Самооборона», ВО «Майдан», «Рада Майдану» тощо. Місцевою громадською ініціативою студентства і молоді цього регіону є «Громадська Координаційна Рада». Наразі вищезгадані громадські об’єднання не заявляли про своє бажання взяти участь у президентській виборчій кампанії.

4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади

Нові призначення відбулися у низці структур правоохоронних органів. Зокрема, новим начальником СБУ став Ю. Кіцул (двічі екс-начальник цього відомства у 2003-2005 рр. та 2009-2010 рр.). 13 березня 2014 р. під тиском «Самооборони» області Ю. Кіцул написав заяву на звільнення.

Новим головою УМВС було призначено полковника В. Зінченка, який до цього працював на різних посадах у структурі правоохоронних органів в Івано-Франківській та Закарпатській областях. Обов’язки прокурора області тимчасово покладені на П. Ванзуряка,  його заступником став С. Банчук.

5.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області у зв’язку з подіями Євромайдану

У результаті подій Євромайдану 2 депутатів від області, І. Мирний та І. Попеску, вийшли з фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Ще двоє депутатів – А. Семенюк та Г. Федоряк не змінили свою фракційну прописку (Див. табл. 2). Зазначимо, що Г. Федоряк публічно засудив насильницькі дії влади проти мітингувальників.

6.  Місцеві політики чи народні депутати від регіону, що мають наміри балотуватися на посаду Президента України

Наразі жоден із місцевих політиків чи народних депутатів від регіону не заявив про свій намір балотуватися на посаду Президента України.

7.  Наявність у регіоні конфліктів (політичних, економічних, соціальних, військових), які можуть мати вплив на перебіг виборчої кампанії

Чернівецька область характеризується низкою особливостей, які можуть бути передумовою для різного типу конфліктних ситуацій. У політичній сфері можна спостерігати внутрішню політичну неоднорідність членів  ВО «Батьківщина», одна з груп якої складається з колишніх членів ПП «Фронт Змін».

Характерною особливістю  Буковини  як прикордонного регіону є так звана проблема «румунських паспортів»: за неофіційними даними, близько 50 тисяч мешканців регіону отримали румунське громадянство. Окрім того, за інформацією ЗМІ, відбулось посилення військової присутності Російської Федерації в Придністров’ї, яке межує з областю. 

Який вплив будуть справляти на перебіг виборчої кампанії перелічені особливості наразі оцінити важко.

8.  Структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

У Чернівецькій області регулярно виходить більше 10 друкованих видань, найбільші тиражі мають «Молодий буковинець», «Погляд», «Буковина», «Час», «Версії». Мовлять в аналоговому форматі 3 канали (ЧОДТРК «Буковина», МТРК «Чернівці», ТВА),  а також службу регіональних новин має  «5 канал». Кілька каналів мовлять у кабелі, через супутник та цифрове телебачення. Діє також один інтернет-канал «Чернівці.ТВ», який працює у жанрі потокового мовлення. Мовлять кілька радіостанцій. На інформаційному просторі краю також впливу набрали інтернет-видання, серед яких найпопулярнішими є: bukinfo.com.ua, molbuk.ua, buknews.com.ua, chas.cv.ua.

До ЗМІ, на які справляють вплив прихильники ПП «УДАР Віталія Кличка», відносять телеканали «Чернівецький промінь» (проводив прямі включення з місця подій Євромайдану)  і «Місто ТБ», інтернет-видання «Chernivtsi Times» та радіостанцію 100.0 FM.

Після подій Євромайдану ЧОДТРК «Буковина» змінила тональність. Відновив мовлення телеканал ТВА (власник – народний депутат  А. Пишний), діяльність якого була заблокована за сприяння колишньої місцевої влади.

9.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону 

Наразі немає.

10. Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) за вчинення правопорушень представниками місцевої владної еліти

Про такі факти нічого не відомо.

11.  Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

Події Євромайдану по-різному сприймалися місцевими елітами: негативне ставлення дій мітингувальників на Майдані висловлювали екс-голова ОДА М. Папієв та його близьке оточення, публічну підтримку проявляли представники опозиційних сил, решта займали нейтральну позицію. Після виїзду В. Януковича за межі країни, практично увесь місцевий політикум виступив з осудженням дій колишнього президента. Жоден з місцевих політиків не висловлювався проти позачергових виборів Президента України.