Народні депутати з Черкащини увійшли в рейтинг депутатів на користь яких найбільше здійснювали непряму агітацію з ймовірним використанням бюджетних ресурсів. Серед лідерів – Сергій Рудик (ОВО 198, «БПП «Солідарність») та Антон Яценко (ОВО 200, група «Партія «Відродження»). Про це ідеться у звіті ОПОРИ щодо ймовірного використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації.

Спостерігачі від ОПОРИ зафіксували, що з червня по жовтень цього року Сергій Рудик 28 разів ймовірно використовував бюджетні ресурси для непрямої дочасної агітації, а Антон Яценко – 21 раз.

Щодо інших черкаських нардепів, то Владислав Голуб (ОВО 198, позафракційний) бюджетні ресурси для непрямої агітації використовував 16 разів,  Геннадій Бобов (ОВО 196, група «Партія «Відродження») – 10 разів та Володимир Зубик (ОВО 195, група «Партія «Відродження») – 6 разів.

Така форма активності найчастіше проявлялася у формі публікації інформації про залучені за сприяння депутата бюджетні кошти для втілення певного проекту. Такі публікації здійснювали або самі депутати, або члени їхньої команди.

Наприклад, Сергій Рудик на своїй сторінці у Facebook звітував про відновлення спорткомплексу «Атлант» у місті Кам’янка (Кам’янський район) чи перелічував зроблені за його сприяння справи у селі Хутори (Черкаський район) та анонсував майбутній ремонт даху у дитячому садочку «Ластівка» або ж заміну вікон у багатоквартирних будинках у Смілі.

06 12 2018 Atlant

06 12 2018 Khytory

06 12 2018 komitet

Окрім публікацій у Facebook, можна було побачити і матеріали про допомогу депутата у засобах масової інформації. Зазвичай, у них робився акцент на тому, що кошти на певний інфраструктурний об’єкт були залучені за сприяння народного депутата.

До прикладу, на новинному інтернет-ресурсі  «04744 Сайт міста Умань», були опубліковані такі матеріали, як: «У селі Орадівка Христинівського району з’явився сучасний читальний зал», де вказано, що за підтримки парламентаря читальний зал отримав два комп’ютери, письмовий стіл та тумбу та анонс «Безкоштовний пересувний флюрограф курсує по Монастирищенському району».

06 12 2018 yacenko 1

06 12 2018 yacenko 2

Інший випадок, на порталі черкаського видання «Нова Доба» від імені голови комісії Корсунь-Шевченківської міської ради з питань соцеконом розвитку, планування бюджету та фінансів Наталії Симоненко 8 вересня опублікований матеріал, де йдеться про те, що народний депутат від 196 округу Геннадій Бобов (група «Партія «Відродження») протягом трьох останніх років залучив із різних джерел на розвиток міста понад 33 мільйони гривень. У матеріалі перераховані об’єкти, на які депутат залучив бюджетні кошти. У період моніторингу ще 8 подібних матеріалів розміщено у даному виданні. Подяку парламентарю висловлювали виборці, фельдшер, секретар сільської ради тощо.

«У період червня-жовтня ОПОРА здійснила моніторинг випадків використання народними депутатами та політичними партіями бюджетних ресурсів у цілях дочасної непрямої агітації. Зокрема, предметом дослідження стала субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій. За підсумками моніторингу, можна виокремити два основних типи використання субвенцій у цілях непрямої агітації: публічні заходи (49% випадків) та активність у ЗМІ/соціальних мережах (44%), – зазначив аналітик ОПОРИ Анатолій Бондарчук.  – Незначна частина випадків пов’язана із офіційними інтернет-ресурсами органів влади чи публічними сторінками їхніх посадових осіб (7%). Спільним для всіх випадків є те, що під час таких заходів чи публікаціях зазвичай наголошується, що кошти на певний об’єкт/придбанням обладнання відбулося за сприяння певного народного депутата. У 81% випадку на цьому наголошує сам народний депутат або члени його команди. Проблема тут полягає в тому, що по-перше, народні депутати не повинні дублювати функції місцевого самоврядування у своїй роботі, а більшу увагу зосередити на своїх безпосередніх обов’язках – законотворчій та контрольній функції. По-друге, зловживання таким різновидом адміністративного ресурсу хоч нерідко і відбувається без порушень формально встановлених вимог законодавства, зокрема, в період до офіційного старту кампанії, але несе руйнівні наслідки для конкурентних виборів».

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. Для цього ОПОРА підготувала ґрунтовні рекомендації, що будуть надіслані всім зацікавленим сторонам, у тому числі Кабінету Міністрів України.

Із повним текстом всеукраїнського звіту можна ознайомитись за посиланням.