Сьогодні, 29 серпня, останній день, коли  мало відбутися перше засідання окружної виборчої комісії на одномандатному виборчому окрузі №68 згідно із Законом України “Про вибори народних депутатів України”. Про це йдеться у частині четвертій  Статті 33 Закону - “перше засідання виборчої комісії скликається її головою не пізніш як на третій день після дня її утворення”.

Натомість, засідання окружної виборчої комісії так і не змогло розпочатися через відсутність голови комісії Любові Лазоркіної - представниці партії “Русь Єдина”. Відсутньою також виявилася секретар ОВК Тетяна Оболкіна - представниця “Союзу Анархістів України”.

Як повідомив присутніх заступник голови ОВК Віталій Маскалюк, із головою та секретарем відсутній будь-який зв`язок. Самі ж вони не з Ужгорода, а із Севастополя та Києва.

Загалом на ранкове засідання прийшло 10 із 18 членів ОВК.

В такому випадку, що склався на ужгородській ОВК, частина друга Статті 33 закону передбачає, що в разі необхідності засідання може бути скликане рішенням виборчої комісії вищого рівня, Центральної виборчої комісії. Тому наразі члени окружної виборчої комісії будуть звертатись до неї аби засідання таки було скликане ще впродовж сьогоднішнього дня.

Нагадаємо, що 26 серпня Центральна виборча комісія утворила 225 окружних виборчих комісій, затвердивши їхній керівний склад. Кількісно кожна з них складається з 18 осіб.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.