Серед керівного складу районних державних адміністраціях та районних радах Сумщини 36 осіб зі 117 є членами партій.

Найбільша кількість осіб серед керівників обласних департаментів, керівників районних державних адміністрацій, їхніх заступників та очільників місцевих рад  є представниками партії «БПП «Солідарність» - 10. Крім того, 9 посадовців є членами ВО "Батьківщина", 3 -  "Волі народу”.

Також серед партійних керівників є представники партій "УКРОП", "Народний Фронт", "Воля народу", “Сила Людей" та "Відродження", Радикальної партії та Аграрної партії України.

Серед керівників районних державних адміністрацій партійні квитки мають голова Роменської РДА Валерій Білоха, який займає посаду керівника районної організації політичної партії "Народний фронт", та його колега з Лебедина Віктор Химич, член ВО  «Батьківщина».

Попри те, що більшість керівників районних адміністрацій є офіційно непартійними, більшість з них у минулому мають зв'язки з тими чи іншими політичними силами.

Приміром, голова Сумської РДА Геннадій Дорошенко у 2015 році брав участь у виборах до Сумської обласної ради від партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність”, хоча він не є членом цієї партії. У 2010-му він очолював обласну організацію ВО "Батьківщина".

Керівник Липоводолинської РДА Іван Яременко у 2015 році балотувався до Роменської міської ради від Радикальної партії Олега Ляшка. А про керівника  Буринського району відомо, що у 2010 році він був депутатом міської ради від ВО "Батьківщина" та членом цієї партії. Згодом, у 2015 році він балотувався на пост міського голови вже як позапартійний.

У відповіді на запит ОПОРИ щодо партійності голови Великописарівської РДА Григорія Сіденка зазначено, що станом на 1 жовтня 2018 року він не є членом будь-якої політичної партії. Але на виборах 2015 року до Великописарівської районної ради був першим номером партії "Батьківщина, на сайті ЦВК розміщено інформацію щодо членства цієї партії. Сіденко є співзасновником Великописарівської районної організації ВО "Батьківщина".

Також очільник Путивльської РДА Микола Шульга у 2015 році обирався до Путивльської районної ради як перший номер партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" та за інформацією на сайті ЦВК був членом цієї партії. Очільниця Ямпільської РДА Ірина Панченко у 2017 році під час перших місцевих виборів до ради Ямпільської ОТГ була першим кандидатом у списку  партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність", на сайті ЦВК зазначена інформація про членство в цій партії.

"Приналежність представників органів державної влади до тієї чи іншої політичної сили  є потенційним ризиком під час майбутніх президентських виборів через ймовірність використання ними адмінресурсу",-  зазначила координаторка Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області Ірина Стегній.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що українське законодавство забороняє участь у передвиборній агітації органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області

тел.:+380663055190

e-mail: [email protected]