У місті Бурині на виборчій дільниці №590062 кандидатка в депутати від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Наталія Дениско разом з членами виборчої комісії їздила до людей, які голосували на дому, та агітувала їх голосувати за себе та кандидатів у депутати місцевої ради від «БПП «Солідарність». Члени ДВК не чинили перешкод кандидатці, тож разом вони об’їздили більше десятка виборців.

Порушення зафіксував та склав відповідний акт спостерігач від ВО «Батьківщина» Микола Вернигора. Він викликав поліцію і написав відповідну заяву. У поліції цю інформацію підтвердили та повідомили, що заява зареєстрована і проводиться перевірка.

Голова дільничної виборчої комісії Таміла Дехніч повідомила: «Коли вже три члени комісії були офіційно названі і були готові їхати до людей, які самостійно не можуть з'явитись на виборчу дільницю, і вже стояли на вулиці, підійшла жінка і запитала, чи є вільне місце в машині і чи може вона поїхати разом із членами комісії. Я думала, що вона спостерігач. Я не знала, що ця людина вестиме агітацію в день виборів».

Згідно зі частиною 12 статті 78 Закону України “Про місцеві вибори” при проведенні голосування за межами приміщення для голосування мають право бути присутніми кандидати, уповноважені особи місцевих організацій партій, довірені особи кандидатів, офіційні спостерігачі.

Пунктом 3 частини 9 статті 60 Закону України “Про місцеві вибори” передбачено, що забороняється проводити передвиборну агітацію з порушенням строків, установлених частиною другою статті 54 цього Закону, у будь-якій формі (в тому числі розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів, проведення масових заходів, використання засобів масової інформації).

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області
тел. +380663055190
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.