На вулицях міста Буринь (Буринська міська ОТГ) спостерігачі ОПОРИ виявили розклеєні оголошення, в яких невідомі доброчинці пропонували виборцям безкоштовно підвозити їх до виборчих дільниць. Як повідомили в поліції, оголошення розмістили два таксисти, які хотіли заробити на виборах.

За вказаним телефонним номером чоловік сказав, що є добровольцем, прихильником одного з кандидатів і хоче просто допомогти виборцям.

Спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції з проханням розібратися в цій ситуації. Як повідомили в поліції, оголошення розмістили два таксисти, які хотіли заробити на виборах. Принаймні таке пояснення вони дали правоохоронцям.

Крім того, у Бурині було зафіксовано приховану агітацію: по вул. Лікарняна, 3, на території фермерського господарства  «Едельвейс», яке належить кандидатові на посаду міського голови від ВО «Батьківщина» Володимиру Ладусі, на одному із білбордів зображена червона позначка, яка дуже схожа на логотип партії «Батьківщина».

foto Sumy 29.10.2017 sertse

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, всі дії щодо організації та проведення виборів можуть фінансуватися або з коштів бюджету, або за рахунок кошів виборчого фонду. Тільки визначені законом способи фінансування можуть гарантувати дотримання принципу рівності кандидатів. При наявності фактів підвезення виборців правоохоронні органи повинні перевірити, за які кошти здійснювалося таке підвезення, чи підвозилися лише прихильники окремих кандидатів, чи всі виборці.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області
тел. +380663055190
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.