Від початку осені Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 8 візитів потенційних кандидатів на пост Президента у Львівську область, під час яких політики проводили публічні заходи.

Найчастіше візити політиків тривали 2-3 дні та включали в себе низку зустрічей з громадами, участь в програмах телеканалів, іноді прес-конференції та зустрічі з представниками певних соціальних груп.

Фактично за 3 місяці до офіційного старту виборчого процесу, 7 вересня, Валентин Наливайченко під час прес-конференції у Львівському прес-клубі заявив про намір балотуватись на посаду Президента України. Після цього політик ще 2 рази відвідував Львівську область, аби взяти участь у подіях Форуму видавців (19-23 вересня) та зустрітися з працівниками лікарні у місті Судова Вишня (6 листопада).

22.11.2018 Lviv vizytNalyvaichenka

Фото з офіційної сторінки Валентина Наливайченка у мережі Facebook

15 вересня Олег Тягнибок, який на той час був ймовірним кандидатом на пост Президента від “ВО “Свобода”, відвідав місто Белз Сокальського району. Під час зустрічі з мешканцями він представив “Антиолігархічний пакет докорінних перетворень” своєї політичної сили. Політик також взяв участь в презентації книги «Місія України та національні інтереси в глобалізаваному світі: візія націоналістів» 22 вересня в межах Львівського Форуму видавців.

Нагадаємо, 14 жовтня лідер “Свободи” заявив, що не буде брати участь у Виборах Президента, натомість від націоналістичних сил балотуватиметься Руслан Кошулинський.

22.11.2018 Lviv vizytTiagnyboka

Фото з порталу “Вголос”

У відкритті Форуму видавців, 19 вересня, взяв участь чинний Президент України, Петро Порошенко. Зауважимо, що відкриття Форуму перенесли, щоб підлаштуватись під графік глави держави. Вдруге Порошенко приїхав на Львівщину 16 жовтня проінспектувати спорудження гуртожитків для військовослужбовців у селі Старичі поблизу Яворівського полігону.

22.11.2018 Lviv vizytPoroshenka

Фото з порталу “Львівська область онлайн”

5 жовтня у Львові відбулись президентські праймеріз “Українського об’єднання патріотів”, на яких переміг Олександр Шевченко. Із ним змагались Ірина Головатенко та Оксана Тунік-Фриз. У своїх програмах кандидати від партії порушували проблеми боротьби з корупцією і бюрократією, завершення війни на Донбасі, залучення жінок в політику та інші. На заході також виступив з промовою письменник та член УКРОПу Василь Шкляр. Праймеріз цієї політичної сили також відбулися в інших регіонах України.

22.11.2018 Lviv vizytShevchenka

Фото зі сторінки “УКРОП Львівщина” у мережі Facebook

23 жовтня на Львівщину приїхали одразу двоє потенційних кандидатів у Президенти: Олег Ляшко та Роман Безсмертний. Лідер Радикальної партії відвідав фермерське господарство “Колос. Агро” у селі Йосипівка Буського району. Він також взяв участь у відкритті оновленого дитячого будинку “Добре серце”. Заклад відремонтували коштом державного бюджету, однак місцева громада дякувала саме Олегові Ляшку за сприяння у виділенні фінансування. Того ж дня у Львові народний депутат зустрівся з представниками профспілок Львівщини, з якими теж обговорював питання підняття цін на газ.

22.11.2018 Lviv vizytLiashka

Фото з офіційного сайту Радикальної партії Олега Ляшка

Візит Романа Безсмертного на Львівщину тривав з 23 по 26 жовтня. Потенційний кандидат на пост президента зустрівся з громадами Червонограда, Стрия та Дрогобича, а також поспілкувався зі студентами Львівського національного університету ім. Івана Франка. 25 жовтня він взяв участь у панельній дискусії в межах Львівського Безпекового Форуму, де критикував формат Мінського переговорного процесу та безпекову політику України.

22.11.2018 Lviv vizytBezsmertnogo

Фото з порталу “Вголос”

2 листопада потенційна кандидатка на пост Президента Юлія Тимошенко провела прес-конференцію у Львові. Відтак зустрілася з місцевими підприємцями, щоб обговорити стратегію економічного розвитку країни, яку пропонує її політична сила. Того ж дня відбулася зустріч лідерки партії “ВО “Батьківщина” з громадою Стрия. Як повідомляли деякі ЗМІ, зокрема 245.com.ua та Вголос, чимало з людей, котрі відвідали подію — не стрияни, а мешканці сусідніх міст, котрих організовано підвезли автобусами. Однак у прес-службі львівського осередку “ВО “Батьківщина” заперечують будь-яку причетність до цього своєї політичної сили.

22.11.2018 Lviv vizytTymoshenka

Фото з офіційного сайту "Батьківщина Львівщини"

21 листопада потенційний кандидат на пост Президента Мішель Терещенко у Львові зустрівся з виборцями та презентував свою книгу “Перший олігарх”. Зустрічі політика з львів’янами відбулись у приміщенні Економічного факультету Львівського національного університету імені І. Франка та в Конференційній залі Товариства захисту пам'яток. Екс-мера Глухова супроводжував Роман Семчишин, один з ініціаторів створення громадської приймальні Терещенка у Львові. Після заходів людям пропонували купити примірники книги.

22.11.2018 Lviv vizytTeretshenka

За майже три місяці нами було зафіксовано 13 виступів потенційних кандидатів в ефірах місцевих телеканалів і телестудій. Найчастіше вони ставали гостями програм “Тема” на Першому Західному, “Студія Захід“ на “Еспресо TV”, “Акцент” на НТА.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до частини першої статті 58 Закону про вибори Президента України: “Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів”.

15 листопада Центральна виборча комісія опублікувала заяву, у якій наголосила, що дочасна агітація є поза законом. ЦВК закликала всіх суб’єктів виборчого процесу утриматися від дочасної агітації та неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів.

Більше про візити потенційних кандидатів читайте за посиланням.

Як зазначає радниця з юридичних питань громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, проведення публічних заходів потенційними кандидатами безпосередньо перед початком виборчого процесу може містити ознаки дочасної агітації.

Прослідкувати, за чиї кошти здійснюється така передвиборна активність та наскільки вона є витратною, якщо це не офіційні витрати політичної партії, неможливо, тому ймовірні кандидати фактично використовують цей час для проведення де-факто агітаційних заходів”, — зазначила Коцюруба.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)