Дільничі виборчі комісії у Великих Мостах отримали виборчі бюлетені для голосування за міського голову без зазначення у відповідному місці виду виборів та дати їх проведення. Вранці це зафіксували спостерігачі ОПОРИ. Наразі такі бюлетені продовжують видавати виборцям для голосування.

Lvivska 29.10.2017 1

Як повідомили у ТВК, за результатами звернення до ЦВК їм порадили не вилучати ці бюлетені у ДВК, а дозволити виборцям проголосувати і вже після закінчення голосування приймати рішення стосовно бюлетенів.

Нагадаємо, що відповідно до частини 4 статті 74 Закону України “Про місцеві вибори” виборчий бюлетень повинен містити назву місцевих виборів, дату місцевих виборів, а в разі проведення повторного голосування - зазначення "повторне голосування" та дату його проведення, означення виборчого округу, номер виборчого округу (за наявності), а також позначені місця для номера виборчої дільниці, печатки дільничної виборчої комісії.

Частини 20 та 27 статті 79 Закону України “Про місцеві вибори” визначають, які бюлетені, вважаються такими, що не підлягають врахуванню при встановленні кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців, та ті бюлетені, що є недійсними згідно Закону.

Згідно зі частини 28 статті 79 Закону України “Про місцеві вибори” у разі виникнення сумнівів щодо дійсності виборчого бюлетеня питання вирішується дільничною виборчою комісією шляхом голосування.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Наталія Радиш,
координаторка громадського спостереження за виборами у Львівській області
тел.: 098  765 86 22
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.