21 грудня у соціальній мережі Facebook на фейковій сторінці «Калуської  районної  організації політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»  з’явився допис про категоричне не сприйняття  дій голови калуської районної ради  Михайла Срібняка, який начебто заради перемоги 23 грудня на виборах голови  Новицької об’єднаної територіальної громади застосовує адмінресурс і витрачає бюджетні кошти.

«Ми обурені тим, що заради своєї кар’єри Михайло Срібняк вдався до ганебного популізму та тиску. Наприклад, він задля піару на власних виборах голови Новицької ОТГ провів через райраду 6 грудня рішення про ремонт доріг, а уже 7 грудня роботи розпочато у селах Старий і Середній Угринови», - зазначено у дописі на фейковій сторінці.

 У пості наголошується: «Вимагаємо кардинального перегляду позиції партії щодо підтримки Михайла Срібняка на голову Новицької ОТГ. Переконані, що серед наших партійців були достойні та відповідальні люди, які гідні очолити Новицьку об’єднану територіальну громаду».

22.12.18 Frankivsk Fejkova storinka BPP

Пізніше на сайті обласної організації політичної партії  БПП «Солідарність» з’явилася заява стосовно цього допису, у якій йдеться про те, що Івано-Франківська територіальна організація партії «БПП «Солідарність» та Калуська районна організація партії «БПП Солідарність» підтримують кандидатуру Михайла Срібняка на посаду Голови Новицької ОТГ на виборах, які відбудуться 23 грудня 2018 року.

У заяві також спростували причетність партії до поширеної інформації щодо застосування Срібняком адмінресурсу та витрачання бюджетних коштів на піар, а вищезгадану сторінку назвали фейковою: «Ми категорично заявляємо, що інформація, яка поширена цією фейковою сторінкою, не відповідає дійсності і спрямована на дискредитацію нашого кандидата. Цілком очевидно, що той, хто не може виграти вибори чесно, вдається до маніпуляцій та брехні».

Між іншим, схожі за змістом повідомлення з’явилися на фейкових сторінках районних партосередків БПП «Солідарність» не тільки на Івано-Франківщині, але й у низці інших областей.

Громадянська Мережа ОПОРА  звертається до усіх учасників виборчого процесу утриматись від використання «брудних технологій» під час проведення агітації та дотримуватись високих стандартів політичної конкуренції.

«Чорний піар під час виборів не є чимось новим для вітчизняного виборчого процесу. З моменту, відколи ОПОРА спостерігає за виборами, мабуть не було жодної виборчої кампанії, де б учасники виборчого процесу не використовували чорного піару. Використовували все, починаючи від листівок, закінчуючи фальшивими номерами діючих газет. Але цей випадок цікавий тим, що тут використана популярна соціальна мережа, що може свідчити про зростання ваги соціальних мереж у виборчих технологіях» – коментує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Утім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності ЦВК як вищого органу адміністрування виборчого процесу.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)