Стати народними обранцями в об'єднаних територіальних громадах Житомирської області виявили бажання 646 осіб, з яких 154 – самовисуванці та  492 – кандидати від партій. Найбільше кандидатів в депутати зареєстровано до Чуднівської міської об’єднаної територіальної громади, найменше – Швайківської ОТГ Бердичівського району. 

Про це спостерігачам ОПОРИ розповіли голови територіальних виборчих комісій.  

В області перші місцеві вибори пройдуть у трьох районах: Бердичівському, Ружинському та Чуднівському. Обиратимуть депутатів до чотирьох сільських, однієї селищної та однієї міської ОТГ.

Найбільше зареєстровано кандидатів в депутати Чуднівської міської ОТГ – 262 особи. Всі кандидати від політичних партій: 27 – Радикальна партія Олега Ляшка, 27 – ВО «Батьківщина»,  27 – «БПП «Солідарність», 27 – УКРОП,  27 – Народна партія,  26 – «Народний фронт», 24 – Опозиційний блок, 21 – Народний рух України, 18 – Громадянська позиція, 13 – Аграрна партія України, 13 – Розумна Сила, 12 – ВО «Свобода». В ОТГ працюватиме 26 депутатів.

 

До Вільшанської ОТГ балотуються 56 кандидатів, з них: 12 – шляхом самовисування, 6 з яких, є членами партії – «БПП «Солідарність», але реєструвалися як самовисуванці,  4 – «Народний фронт», 5– Аграрна партія України, 4 – УКРОП, 22 –  ВО «Батьківщина», 9 – Радикальна партія Олега Ляшка.  Всього в ОТГ працюватиме 22 депутати.

 

Зареєстровано 81 кандидат в депутати Вчорайшенської сільської ОТГ Ружинського району. Серед них: 25 – самовисуванці, 22 від партії ВО «Батьківщина», 18 від «БПП «Солідарність», 4 – УКРОП, 12 – Радикальна партія Олега Ляшка. Загальний склад депутатського корпусу ОТГ – 22 депутати.

У Бердичівському районі нових керівників обиратимуть у трьох громадах:Райгородоцька, Швайківська сільські ОТГ та Гришковецька селищна ОТГ.

Бути депутатами Райгородської ОТГ виявили бажання 81 кандидат. З них: 39 – балотуються шляхом самовисування, 22 кандидати від партії ВО «Батьківщина», 8 – Аграрна партія України, 7 – «Об’єднання «Самопоміч»,  5 – Радикальна партія Олега Ляшка. Всього в ОТГ працюватиме 22 депутати. 

Зареєстровано 48 кандидатів у депутати Швайківської сільської ОТГ. 19 – самовисуванці, 22 кандидати від партії ВО «Батьківщина», 4 від Аграрної партії України і 3 від Радикальної партії Олега Ляшка. В ОТГ працюватиме 22 депутати. 

До Гришковецької селищної ОТГ балотуються 118 депутатів. Серед яких: 59 – шляхом самовисування,  26 – ВО «Батьківщина», 9 – Радикальна партія Олега Ляшка, 16 – Аграрна партія України і 8 – кандидати від партії Рух нових сил Михайла Саакашвілі. Всього в ОТГ працюватиме 26 депутатів.

 

Як зазначає  представник Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області:  «У контексті кампанії в ОТГ ми спостерігаємо підвищений інтерес на місцях до місцевих виборів. В середньому 4,6 кандидати на одне місце є досить не малим показником. Щодо ОТГ, то інтерес викликає Чуднівська міська ОТГ, де спостерігається найвища конкуренція - 10 осіб на одне місце та те, що «БПП «Солідарність» частково виставляє своїх представників як самовисуванців. Хоча, особливістю місцевих виборів є те, що в основному голосують не за партії а за безпосередні персоналії тих людей яких знають, яких поважають та довіряють».

Як повідомляла ОПОРА, на посади шістьох голів ОТГ претендують 22 кандидата

Виборчий процес у шістьох об’єднаних територіальних громадах Житомирської області –розпочався 3 листопада. Самі ж вибори відбудуться 23 грудня.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія скасувала  проведення перших та додаткових місцевих виборів у Романівській ОТГ Житомирської області.

Як повідомляла ОПОРА, у Вчорайшенській сільській ОТГ Ружинського району та Вільшанській сільській ОТГ Чуднівського району Житомирської області можуть бути скасовані перші місцеві вибори через судові спори. Також у Вчорайшенській сільській ОТГ Ружинського району не знали, що робити з постановою ЦВК про ухвалу окружного адміністративного суду міста Київ про забезпечення адміністративного позову депутата Артема Вітка.

У 10 областях України перші вибори в ОТГ не відбудуться. ЦВК рекомендувала територіальним виборчим комісіям з місцевих виборів Вінницької, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей забезпечити неухильне дотримання вимоги Закону України "Про правовий режим воєнного стану" та припинити організацію та проведення перших, додаткових, а також проміжних виборів.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)