На Волині Липинська сільська виборча комісія об’єднаної територіальної громади зареєструвала 116 кандидатів у депутати до відповідної сільської ради та трьох кандидатів на посаду сільського голови. Відповідне рішення прийняли 29 листопада.

На посаду сільського голови Липинської сільської ради об’єднаної територіальної громади зареєструвалися 3 кандидати, усі троє – самовисуванці. Так, на посаду претендують: Богдан Гусак Богдан, Андрій Корнелюк Андрій та Олег Повстанський Олег.

Брати участь у перших виборах до Липинської сільської ради об`єднаної громади, які відбудуться 23 грудня, виявили бажання 99 кандидатів у депутати, яких висунули політичні сили – «Українське об’єднання патріотів - УКРОП», Радикальна партія Олега Ляшка, Аграрна партія України, Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Громадянська позиція» та «Національний Корпус». Ще 17 кандидатів у депутати беруть участь у виборах як самовисуванці.

Громадянська мережа ОПОРА також проаналізувала кількість кандидатів в мажоритарних округах новоствореної громади.

Так, найбільше претендентів на депутатські крісла зареєстровано в округах №5, №8, №19, №24 – по 6 осіб, найменше кандидатів, а саме 2 особи – у виборчому окрузі №16.

В інших округах розподіл кандидатів склався так: по 3 кандидати – в округах №12, №13 та №26; по 4 кандидати – в округах №2, №3, №6, №7, №10, №11, №15, №20 та №23; по 5 кандидатів – в округах №1, №4, №9, №14, №17, №18, №21, №22 та №25.

Відповідно до частини 9 статті 41 Закону України «Про місцеві вибори», територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття документів, зазначених у частині першій статті 38 цього Закону, але не пізніш як за 23 дні до дня голосування приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів), включених до виборчого списку кандидатів у депутати.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.