Всього на виборах в чотирьох ОТГ Чернівецької області зареєстровано 432 кандидата Серед них 30 самовисуванців та 402 представників від 11 місцевих організацій політичних партій. Найбільше представництво у партії ВО «Батьківщина» – 92 кандидата. Найбільше зареєстрованих кандидатів у Хотинській ОТГ. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА.

29 листопада  територіальні виборчі комісії прийняли рішення про реєстрацію кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. Процес висування кандидатів на місцевих виборах 23 грудня 2018 року розпочався 19 листопада. Подання до ТВК документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови здійснювалось до 28 листопада включно.

Найбільше зареєстрованих кандидатів у Хотинській ОТГ – 246, найменше у Ставчанській ОТГ – 41.

01 12 2018 Chernivtsi kilk.po OTH

Найбільше представництво має партія ВО «Батьківщина» – 92 кандидата. На другому місці «Народний фронт» – 54 кандидата. 50 і 46 кандидатів у Радикальної партії Олега Ляшка та Аграрної партії України відповідно. Найменше представництво у партії «Національний Корпус» – 2 кандидати (Чагорська ОТГ).

01 12 2018 Chernivtsi predst.partiy

Загальна кількість кандидатів по чотирьох громадах на  посаду сільського, селищного, міського голови – 18, з них 12 кандидатів – самовисуванці.

В розрізі кожної окремо взятої ОТГ ситуація наступна:

Хотинська ОТГ – 26 округів (Хотин – 21, Анадоли – 2, Данківці – 2, Ворничани – 1).

Хотинська міська виборча комісія зареєструвала 8 кандидатів на посаду Хотинського міського голови. Серед них самовисуванці: Григорій Онуцький, Микола Головльов, Микола Арналюк, Віталій Криворучко, Григорій Боросюк, Любов Жалоба. А також Анатолій Сухар від політичної партії Радикальна партія Олега Ляшка та Роман Музика від Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

На мандати депутатів претендують: по 27 представників від ВО «Батьківщина», Радикальної партії, партії «УКРОП», «Народного фронту» та Партії зелених України, по 25 представників від «Об’єднання «Самопоміч» та партії «Наш край», по 24 та 22 представники від Аграрної партії України та ВО «Свобода» відповідно. Найменше представників зареєструвала партія «БПП «Солідарність» – 15 преставників.

Чагорська ОТГ ­– 26 округів (Чагор – 12, Молодія – 9, Луківці – 5).

Зареєстровано одного кандидата на посаду сільського голови – самовисуванця Георгія Коблюка.

На посади депутатів від політичних партій найбільше претендентів висунула ВО «Батьківщина» – 26. По 18 та 12 претендентів висунули «Народний фронт» та Радикальна партія відповідно. 5 кандидатів зареєстровані як самовисуванці, таку ж кількість висунули від партій «БПП «Солідраність» та ВО «Свобода». По 2 кандидати запропонували партії «УКРОП» та «Національний Корпус».

Ставчанська ОТГ – 14 округів (Ставчани – 9, Малятинці – 5).

На посаду сільського голови зареєстровано 5 кандидатів. Серед них двоє самовисуванці – Олександр Власійчук та Юрій Курилюк. Натомість Іван Тодорович був висунутий від ВО «Батьківщина», Володимир Лободюк від Аграрної партії України, а Роман Руснак від «Народного фронту».

За депутатські крісла боротимуться по 14 і 13 представників від Аграрної партії України та ВО «Батьківщина» відповідно, 5 представників від Радикальної партії, 4 самовисуванці та стільки ж представників від «Народного фронту», по 2 представники від «БПП «Солідарність» та «УКРОП», а також один від ВО «Свобода».

Неполоковецька ОТГ ­– 26 округів (Неполоківці – 9, Пядиківці – 2, Клокічка – 1, Берег – 3, Реваківці – 3, Оршівці – 8).

На посаду селищного голови зареєстровано 4 кандидата. Серед них троє – самовисуванці (Григорій Храпко, Андрій Панчук, Іван Киюк) та один представник від «Об’єднання «Самопоміч» (Зіновій Новицький).

На посаду депутатів претендуватимуть представники таких партій: 26 від ВО «Батьківщина», 21 самовисуванець, 10 представників від ВО «Свобода», по 8 представників від «БПП «Солідраність» та Аграрної партії, по 6 представників від Радикальної партії та «Об’єднання «Самопоміч», по 5 та 1 представнику від «Народного фронту» та партії «УКРОП» відповідно.

Нагадуємо, що 12 жовтня 2018 року Центральна виборча комісія схвалила рішення про призначення перших виборів в 125 об'єднаних територіальних громадах на 23 грудня. До складу цих 125 ОТГ увійшли 534 місцеві ради: міських - 15, селищних - 27 та сільських - 492. В Чернівецькій області вибори пройдуть в Ставчанській ОТГ Кіцманського району, Неполоковецькій ОТГ Кіцманського району, Чагорській ОТГ Глибоцького району  та Хотинській ОТГ. Також відбудуться додаткові вибори в с. Чорний потік, яке приєднується до Юрковецької ОТГ.

29 листопада на засіданні ЦВК було прийняте рішення щодо заборони проведення виборів у 10 областях, де було запроваджено воєнний стан. Згідно з ухваленою постановою , питання призначення місцевих виборів у цих десяти областях вирішуватиметься суб'єктами їх призначенння у законодавчо визначеному порядку після припинення чи скасування воєнного стану.

Чернівецька область не увійшла до списку регіонів, де введено воєнний стан. Тому передвиборчий процес в ОТГ не зупиняється.

Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.