Центральна виборча комісія скасувала вибори у Криворізькій та Шахівській об'єднаних громадах Донецької області, а також у Романівській ОТГ Житомирської області та Вапнярській ОТГ Вінницької області. Відповідні рішення було прийнято під час засідання ЦВК 1 листопада шляхом внесення змін до Постанови від 12 жовтня, якою перші та додаткові вибори в ОТГ призначено на 23 грудня. 

Як зазначив член ЦВК Михайло Вербенський, 18 жовтня до Центральної виборчої комісії надійшов лист від обласної державної військово-цивільної адміністрації щодо неможливості забезпечити належну безпеку громадян під час виборів у Криворізькій ОТГ та Шахівській ОТГ у зв’язку із російською агресією. Додатково на адресу комісії надійшли листи від керівника Управління СБУ в Донецькій області та заступника Командувача об’єднаних сил про неможливість та недоцільність проведення виборів у зазначених громадах.

«Комісія з метою з’ясування всіх обставин 25 жовтня звернулась до Донецької обласної державної військово-цивільної адміністрації щодо надання висновку щодо можливості організації та проведення таких виборів, а також до Генерального штабу Збройних сил України та Командувача об’єднаних сил Збройних сил щодо належної безпеки територій, прилеглих до району бойових дій. 29 жовтня від Донецької ОДВЦА надійшов відповідний лист, де є висновок стосовно неможливості проведення відповідних виборів. Натомість відповідей від Генерального штабу та Командувача об’єднаних сил не надійшло. Згідно з пунктом 7 частини 1 статті 24 Закону України «Про місцеві вибори» Центральна виборча комісія, крім повноважень, передбачених Законом «Про Центральну виборчу комісію», у разі неможливості забезпечити проведення та підготовку до виборів, приймає рішення про неможливість проведення виборів відповідних органів місцевого самоврядування», — сказав Вербенський.

Крім того, Центральна виборча комісія внесла зміни до Постанов від 12 жовтня, якими були призначені перші та додаткові вибори 23 грудня, виключивши Романівську об’єднану громаду Житомирської області та Вапнярську ОТГ Вінницької області.

Як зазначила Тетяна Юзькова, підставою для цих змін стало звернення суду, згідно з яким було встановлено, що рішення 24 сесії 7 скликання Вільшанської сільської ради про добровільне об’єднання територіальних громад зупинено до набрання законної сили рішення у справі за позовом Сергія Степанюка до Вільшанської сільради.

У свою чергу, член ЦВК Катерина Махніцька не підтримала дану постанову, зазначивши, що відміна рішення про призначення виборів чи перенесення строків їх проведення не передбачені законом, що встановив Конституційний Суд у 2009 році.

«Ухвала Романівського районного суду мала би мати питання про заборону ОДА встановлювати факт відповідності об’єднання Конституції та законам України та заборону звертатись до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення виборів. Наразі таке подання Житомирської обласної державної адміністрації не поставлено під сумнів у судовому порядку», — зазначила Махніцька.

Що стосується Вапнярської об’єднаної громади, за словами Ольги Лотюк, до ЦВК надійшов рішення про скасування Височанською сільською радою свого рішення про приєднання до цієї громади, а також лист від Вінницької ОДА про підтримку такого рішення. Разом з тим, Вапнярська селищна рада направила листа до ЦВК про незгоду з таким рішенням сільської ради та проханням не враховувати рішення сесії про скасування приєднання.