Центральна виборча комісія не змогла внести у порядок денний питання можливості призначення перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах, однак змінила Порядок призначення таких виборів, згідно з яким у виняткових випадках вибори можуть призначатись не тільки на квітень, жовтень та грудень, а на будь-яку іншу дату. Про це йшла мова під час засідання ЦВК 16 серпня 2018 року.

Нагадаємо, що 9 серпня Центральна виборча комісія звернулась до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно наявного законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості, враховуючи положення частини другої статті 6 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади, а також за необхідності внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та неузгодженостей.

Так, під час затвердження порядку денного заступник голови ЦВК Андрій Магера запропонував розглянути питання призначення перших та додаткових виборів у об’єднаних територіальних громадах.

Думки членів ЦВК з цього приводу розділились. Ігор Жиденко закликав підтримати пропозицію і включити питання призначення виборів у порядок денний. Броніслав Райковський висловив думку, що поки Комітет не надасть роз’яснення, Комісія не може призначати вибори в ОТГ. Юрій Данилевський звернув увагу присутніх, що у постанові від 9 серпня в другому пункті зазначено розгляд звернень обласних державних адміністрацій після отримання роз’яснень від Комітету.

«Мені здається, що спочатку потрібно було б проголосувати за скасування цього другого пункту, а потім вже голосувати за призначення», – сказав він.

Заступниця голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна запевнила, що вибори в ОТГ будуть безумовно призначені, питання лише в тому, наскільки своєчасно зараз розглядати це питання.

«Центральна виборча комісія прагнула лише одного, щоб вибори були законні і ні в кого не викликали ніякої протидії, сумнівів чи супротиву щодо законності їх призначення… Центральна виборча комісія якраз дає можливість і бажає того, щоб законодавчий орган виконав свою функцію і впорядкував законодавче поле, щоб проводити вибори у чіткій відповідності до закону. Я вважаю, що відповідні роз’яснення Комітету тільки допоможуть Центральній виборчій комісії прийняти виважене правове рішення», – зазначила вона.

Катерина Махніцька висловила думку, що ЦВК має виконати вимогу Законів про Центральну виборчу комісію і про місцеві вибори та призначити вибори у громадах.

Андрій Магера нагадав, що останні вибори в ОТГ проходили у квітні і наразі зібралась велика кількість подань на їх призначення. За його словами, чекати рішення Комітету нема сенсу.

«Навіть якщо допустити, що буде висновок Комітету з питань правової політики і правосуддя. І якщо гіпотетично вони скажуть, що закон 1991 року відновив дію, то зверніть увагу, що закон про добровільне об’єднання територіальних громад передбачає альтернативний спосіб утворення громад. Перший – через місцеву раду, другий – через рішення місцевого референдуму. Закон 1991 року жодного відношення не має до тих подань. Комісії треба виконувати закон», – зазначив він.

У результаті пропозицію Магери підтримали 5 депутатів, решта утримались. 

Зазначимо, що на сьогоднішній день до ЦВК надійшло 120 подань від обласних державних адміністрацій щодо призначення перших виборів у ОТГ, та ще 42 – на призначення додаткових. 

Крім того, Центральна виборча комісія внесла зміни до Порядку призначення перших та додаткових виборів у об’єднаних громадах, затверджених постановами ЦВК від 12 лютого 2016 року та 12 жовтня 2017 року. Змінами зокрема передбачається, що Комісія, як правило, призначає вибори на останню неділю квітня, останню неділю жовтня і будь-яку неділю грудня (крім останньої), як виняток – на будь-яку іншу дату.

За відповідне рішення проголосували 9 членів ЦВК.