На перших місцевих виборах у двох об’єднаних територіальних громадах Івано-Фанківщини агітують за кандидатів з ознаками порушенням вимог законодавства. Зокрема у Ланчинській ОТГ та Брошнів-Осадській ОТГ агітація за кандидатів або розміщена з порушенням законодавчих вимог, або виготовлена без належних вихідних даних.

Зокрема, 18 жовтня спостерігач ОПОРИ виявив факт розміщення агітаційних матеріалів у непередбачених для цього місцях. Друковані матеріали з агітацією за двох кандидатів на посаду селищного голову Брошнів-Осадської ОТГ Івана Шикиринця та Назарія Іваніва були розміщені на електроопорах і стовбурах дерев смт Брошнів-Осада, що містить ознаки порушення правил благоустрою та вимог Закону «Про місцеві вибори» щодо розміщення друкованих агітаційних матеріалів.

ОПОРА нагадує, що частиною 4. статті 56 ЗУ «Про місцеві вибори» передбачено розміщення друкованих агітаційних матеріалів (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування.

«Дерева і електроопори не є спеціально обладнаними місцями для розміщення агітації, тому ми звернулись з відповідною заявою до правоохоронних органів, які вже мають встановити, чи ці факти порушують благоустрій населеного пункту і вимоги ч 4. ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори». Якщо цей факт буде доведений, то санкція статті 212-14 КУпАП (порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів) передбачає накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичної особи, та  від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб (розповсюджувачів). Крім  того, розміщення агітаційних друкованих матеріалів у непередбачених для цього місцях може порушувати правила благоустрою, за яке статтею 152 КУпАП, передбачено покарання у вигляді штрафу від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – зазначає Остап Матківський, координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Івано-Франківській області.

ivano frankivsk 18 10 17 porushennia pravul vedennia agitacii Broshniv Osada 11

ОПОРА також зафіксувала розміщення агітаційних матеріалів вищезгаданим кандидатом Назарієм Іванівим із сумнівними відомостями щодо тиражу агітаційного матеріалу. У вихідних даних на білборді з агітацією за кандидата вказано тираж - 1 шт., хоча за підрахунками громадського спостерігача таких білбордів встановлено 6.

ivano frankivsk 18 10 17 porushennia pravul vedennia agitacii Broshniv Osada 1

Відповідно до статті 212-13 КУпАП, розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація зазначена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ivano frankivsk 18 10 17 porushennia pravul vedennia agitacii Broshniv Osada 3ivano frankivsk 18 10 17 porushennia pravul vedennia agitacii Broshniv Osada 4

У Ланчинській ОТГ кандидат на посаду селищного голови Віталій Глюздин надав ТВК примірних друкованого агітаційного матеріалу без належних вихідних даних. На агітації кандидата не було зазначено відомостей, передбачених ч. 2 ст. 56 ЗУ “Про місцеві вибори”, а саме відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. ОПОРА нагадує, що відповідно до вищезгаданої норми Закону поширення таких агітаційних матеріалів заборонено.

ivano frankivsk 18 10 17 agitacia bez vyhidnyh danyh 1

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Остап Матківський

координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Івано-Франківській області

тел.: 093 32 53 192, 098 82 75 061

email: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.