Шевченківська сільська виборча комісія збиралась неправомірно перерахувати виборчі бюлетені на чотирьох дільницях. Причиною цьому стала скарга кандидата від ВО «Батьківщина» Анатолія Ніколенка, а також можливий тиск з боку голови Вітовської районної організації БПП Тетяни Садової.

Так, 21 грудня до Шевченківської сільської виборчої комісії надійшла скарга від кандидата на посаду сільського голови Анатолія Ніколенка стосовно виборчих порушень свого опонента Тетяни Шакунової. Зокрема, кандидат вказував на порушення щодо ведення передвиборчої агітації, які фіксувала Громадянська мережа ОПОРА під час передвиборчої кампанії.

«Зазначені обставини беззаперечно свідчать про те, що з боку Шакунової Тетяни Петрівни було допущено масове порушення вимог виборчого законодавства, які спричинили фальсифікацію підписів, знищення та псування протоколів, «голосування вдома». Очевидно, що результати виборів не можна вважати легітимними за наявності таких суттєвих порушень, а отже вони вимагають перегляду», - йде мова у заяві кандидата.

З огляду на це, кандидат вимагав перерахувати виборчі бюлетені по ДВК № 480334, №480346, №480347 та №480348.

Шевченківська СВК на засіданні 22 грудня вирішила залишити скаргу без розгляду по суті, так як відповідно до  частини 4 статті 95 ЗУ «Про місцеві вибори» скарга на рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії, члена цієї комісії, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення підсумків голосування, може бути подана до виборчої комісії вищого рівня у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності, тобто до 20 числа включно.

postanovа shevchenkove

На засіданні 23 грудня голова комісії Ольга Соболєва (ВО «Батьківщина») вимагала все ж перерахувати бюлетені, хоча комісія не має жодних підстав це робити.  Відповідно до частини 7  статті 83 ЗУ «Про місцеві вибори» у разі неможливості усунення без перерахунку бюлетенів неточностей у протоколі дільничної виборчої комісії, а також у разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами дільничної комісії територіальна комісія зобов’язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій виборчій дільниці. Прийняття рішення територіальною виборчою комісією про проведення повторного підрахунку голосів після прийняття виборчих документів від дільничної виборчої комісії у разі виявлення порушення цілісності пакетів із запакованими документами не допускається.

shevchenkove

Однак комісія все ж прийняла рішення не перераховувати бюлетені, хоча під час засідання члени комісії поскаржились на тиск з боку голови Вітовської районної організації БПП Тетяни Садової, яка у телефонному режимі з погрозами вимагала перерахунок.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 17 статті 27 ЗУ «Про місцеві вибори» , ніхто не має права втручатися в діяльність виборчої комісії, крім випадків, передбачених цим Законом.

 
За коментарями звертайтеся:

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.