18 грудня, в день виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ та відповідних голів, Громадянська мережа ОПОРА здійснювала незалежне спостереження за ходом виборчого процесу у шести об’єднаних громадах - Шегинівській, Мостиській, Судововишнянській, Нижанковицькій, Жовтанецькій та Давидівській. Спостереження велося у форматі мобільних груп, кожна з яких моніторила ситуацію на дільницях у селах та містах, що входять до ОТГ.

vybory OTH Lviv

На всеукраїнському рівні у день голосування на перших місцевих виборах 18 грудня типовими були зловживання, які мали місце і під час попередніх виборів, а саме: порушення процедури голосування, перешкоджання роботі спостерігачів, фальсифікації виборчих документів і присутності сторонніх осіб на виборчих дільницях. «У день голосування спостерігачі ОПОРИ виявили 136 інцидентів, які мали ознаки порушення закону, склали 22 акти, задокументувавши факти зловживань та порушень, а також підготували 5 скарг», - розповідає аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут.

Що стосується спостереження у Львівській області, то вранці дня голосування спостерігачі ОПОРИ зафіксували наявність агітації на користь різних кандидатів на посаду голів та депутатів відповідних рад. Таким чином, можна говорити про те, що комунальні служби не змогли забезпечити зняття цих матеріалів, а самі кандидати (хоч це і не передбачено чинним законодавством) також не проявили ініціативи. Майже усі дільниці відкрилися вчасно. Координатор спостереження ОПОРИ Наталія Радиш зауважує: «Дільниця №461323 у смт Нижанковичі була відкрита для голосування на годину пізніше. Причина – додатковий перерахунок кількості наявних бюлетенів. Так, після відкриття сейфу членам комісії здалося, що не вистачає 20 бюлетенів. Після цього почали перераховувати видані кожному члену комісії бюлетені та з’ясували, що всі бюлетені є. Члени комісії пояснили цю ситуацію тим, що при першому підрахунку дуже хвилювалися та відповідно допустили помилки».

Найнижчу явку у день голосування ОПОРА зафіксувала у Судововишнянській громаді – 41%, найвищу – у Нижанковицькій (67%). Протягом усього дня особлива увага була приділена видачі бюлетенів після пред’явлення виборцями паспортів.

«За результатами моніторингу офіційним спостерігачам мережі ОПОРА п’ять разів довелося звертатися до правоохоронних органів з метою припинення виявлених правопорушень», - говорить Радиш. Два повідомлення стосувалися Мостиської ОТГ, де зафіксовано, як члени комісій підписували протоколи про підрахунок голосів під час проведення голосування. Також двічі спостерігачі викликали наряд поліції на ДВК №460961 у Пасіках-Зубрицьких, де спершу спостерігач від одного з кандидатів на сільського голову перешкоджав членам комісії видавати виборцям бюлетені, забравши у них для фотографування списки виборці, а пізніше опорівців фізично не допускали на підсумкове засідання комісії. У Жовтанцях на дільниці №460649член комісії агресувала й чотири рази намагалась вибити камеру з рук спостерігачки ОПОРИ, коли та знімала конфліктну ситуацію, що трапилася в приміщенні для голосування.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Радиш,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Львівській області
тел. 032 254 61 63

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.