За результатами цьогорічного національного моніторингу прозорості, відкритості, підзвітності діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування, Луцька міська рада посіла перше місце. Її індекс публічності становить 79%.

Про це стало відомо під час прес-конференції, яку організували у Луцьку Громадянська мережа ОПОРА і ЛМГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого консалтингу» у середу, 21 грудня.

«Ми четвертий рік поспіль проводимо подібний моніторинг, але вперше Луцька міська рада зайняла таку високу позицію. Якщо у 2016 р. її індекс публічності -79%, то минулого року він становив 67%. З таким високим показником, Луцьк випередив Івано-Франківськ (77 %), Київ (67 %), Вінницю (64 %) та Кропивницький (63 %)», - зазначив координатор кампанії «Вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування» у Луцьку Дмитро Безвербний.

Варто зазначити, що цей високий показник зумовлений покращенням роботи усіх органів влади міста Луцька. Зокрема, індекс публічності міського голови становить 82 % (78% у 2015 р); публічність виконавчих органів – 84 % (70 % у 2015) та публічність депутатського корпусу – 71 % (56 % у 2015 р.)

За словами Дмитра Безвербного, до позитивних аспектів роботи міського голови варто віднести:  наявність повних біографічних даних на сайті;  оприлюднення декларації;  чіткий графік прийому громадян; регулярність висвітлення його роботи; доступність для представників ЗМІ; оперативна та повна інформація про розпорядження міського голови; наявність генерального плану на сайті міської ради; запровадження системи управління якості; використання системи електронних закупівель PROZORRO; функціонування системи електронних петицій; наявність Статуту територіальної громади; активність у мережі Facebook, тощо. Водночас, негативними моментами в роботі Миколи Романюка є: неповна інформація про штатних та позаштатних працівників патронатної служби; відсутність на сайті у повному обсязі протоколів засідань конкурсних комісій про результати конкурсу на заміщення вакантних посад; мала кількість годин, відведених для особистого прийому громадян (відповідно до затвердженого графіку 3 години на місяць); низька ініціативність в проведенні громадських обговорень та консультацій з громадою у 2016 році.

Щодо діяльності виконавчих органів влади, то основними позитивними практиками є: наявність біографічних, контактних даних та декларацій заступників міського голови на офіційному сайті; оприлюднення інформації про графік прийому громадян керівниками виконавчих органів; публікація рішень виконавчого комітету та їх проектів; чітка робота у напрямку оприлюднення відкритих даних; якісна діяльність Луцького ЦНАПУ; функціонування проекту «Відкрите місто», проведення конкурсу громадських ініціатив, тощо. До основних негативних тенденцій діяльності цього владного органу належать: відсутність містобудівного кадастру; відсутність на офіційному сайті протоколів містобудівної ради; несистемне та хаотичне наповнення інформацією сторінок структурних підрозділів виконавчої влади. Також Безвербний зазначив, що більшість підрозділів виконавчої влади Луцька не звітують про свою роботу на сайті.

На думку активіста Михайла Шелепа, важливим фактором покращення роботи виконавчого комітету Луцької міської ради є затвердження нового регламенту, який регламентує нові підходи в роботі цього владного органу. Водночас, він також звернув увагу на потребу кращої підзвітності виконавчих органів влади, що є важливою ознакою публічності.

Депутат Луцької міської ради Павло Данильчук та громадській активіст Михайло Наход вважають, що доцільним є оновити сайт Луцької міської ради, щоб зробити його зручнішим для користування та наповнити актуальною, необхідною інформацією.

З цими міркуваннями погодилась начальник загального відділу Луцької міської ради Надія Бортнік. Посадовець зазначила, що у разі виділення відповідних коштів, у новому році буде створено новий сайт. «Я думаю, що на момент розробки  такого сайту, ми попросимо місцеву громаду надати свої пропозиції щодо його наповнення та функціонування», - зазначила Надія Бортнік.

Відповідно до результатів моніторингу, найбільш позитивна динаміка публічності прослідковується в роботі депутатського корпусу. Це зумовлено наступними моментами: доступність та якісне напрацювання регламенту роботи міської ради; наявна автобіографічна, контактна інформації та декларація керівництва ради; оприлюднення на сайті інформацію про графік прийому депутатів; наявність у вільному доступі положення про роботу постійних комісій, їх склад та графік прийому; наявність протоколів  засідань постійних комісій; оприлюднення рішень міської ради та їх проектів на сайті; значна кількість оприлюднених на сайті депутатських звітів. Проблемними питаннями в роботів депутатів Луцької міської ради є: неповна автобіографічна та контактна  інформація депутатів на сайті ради; мала кількість опублікованих на сайті декларацій депутатів (тільки 7); відсутня інформація про реєстрацію депутатів на сесійному засіданні; відсутній звіт про роботу депутатських комісій, тощо.

Присутня під час заходу секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко зазначила, що рада такій оцінці громадських активістів та пообіцяла врахувати усі зауваження. Зокрема, вона пообіцяла доповнити контактну інформацію депутатів на сайті ради та проконтролювати розміщення звітів про роботу депутатських комісій. «Також я вважаю, що доцільним є проведення відеотрансляцій засідань постійних депутатських комісій. Тим паче, є така позитивна практика в інших містах. Сподіваюсь, що це вдасться зробити наступного року», - зазначила Юлія Вусенко.