18 грудня у 22 об’єднаних територіальних громадах Житомирської області відбулися перші вибори сільських, селищних та міських голів і депутатів. У день виборів спостерігачі ОПОРИ зафіксували незначні порушення, що в цілому не вплинули на результати голосування.

Офіційні спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА здійснювали спостереження за роботою виборчих комісій та фіксацію порушень законодавства на усіх етапах виборчого процесу в день голосування, включно з підрахунком голосів.

Найбільшу явку серед 22 ОТГ було зафіксовано у Вільській сільській громаді – майже 71%, далі в Краснопільській та Семенівській сільських громадах – трохи більше 67%. Явка по інших громадах становила в межах 44-58%, що по області дало середню цифру – майже 51% (активність виборців вказана без врахування даних по Барашівській сільській громаді).

22 12 zhytomyr

«На перших місцевих виборах проявилися зловживання, які стосувалися порушення процедури голосування, перешкоджання роботі спостерігачів, фальсифікації виборчих документів. У день голосування спостерігачі ОПОРИ виявили 23 інциденти, які мали ознаки порушення закону, склали 6 актів. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не лише під час передвиборчої кампанії, але й в день виборів інтенсивно взаємодіяли з правоохоронцями, здійснивши 9 викликів поліції й офіційно надавши інформацію про зафіксовані правопорушення. Правоохоронні органи доклали належних зусиль для забезпечення громадського порядку на дільницях та збереження виборчої документації, однак їхня роль у реагуванні на порушення виборчого законодавства не була достатньо ефективною. Члени виборчих комісій не у всіх випадках були спроможні гарантувати дотримання принципу рівності прав виборців і таємниці голосування», – зазначила Оксана Данильченко, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області.

Рівень матеріально-технічного забезпечення та пристосованості приміщень виборчих дільниць до голосування залишається незадовільним, зокрема мова йде про недостатню кількість виборчих скриньок.

Вже на самому старті в день голосування спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку порушень у роботі виборчих комісій Житомирщини.

«Зокрема, в Станишівці ДВК розпочала завчасно ранкове засідання (о 7:05), а спостерігачів запустили лише о 7:18 год. Перед початком голосування члени комісії в с. Котлярка Попільнянського району переносили бюлетені із сільської ради, де вони зберігалися у сейфі, до клубу, де розміщується дільниця. До речі, там же комісія прийняла усне рішення про видачу бюлетенів без паспортів. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували спроби видачі бюлетенів без належних документів на виборах до Вільської об’єднаної територіальної громади Черняхівського району Житомирської області. Комісія своїм рішенням легітимізувала незаконний спосіб видачі бюлетеня, дозволивши виборцям голосувати без паспортів. Крім того, видачу бюлетенів без паспортів помітили також і на інших ДВК у Черняхівському районі.  Було зафіксовано і випадки недостатньої кількості виборчих бюлетенів для виборів голови (с. Станційне, що належить до Лугинської об’єднаної територіальної громади). На дільниці у селі Озеряни Баранівського району, кабіна для таємного голосування розташована була так, що з вікна можна було побачити, за кого голосують виборці. У селі Станишівка Житомирського району було зафіксовано підвіз виборців. І на голову, і на депутата Хорошівської селищної ради одночасно балотувався один і той же кандидат.

На дільниці у с. Забороче Олевського району, спостерігач ОПОРИ виявив, що виборча скринька повноцінно опломбована лише з одного боку, а з іншого - пломбу взагалі ніяк не закріплено. З огляду на це у спостерігача виникла підозра, що скринька опломбована таким чином, що її можна було відкрити, не пошкодивши пломбу. Зателефонувавши до поліції, щоб повідомити про ситуацію, представник ОПОРИ почув у відповідь, що саме він, як спостерігач, має стежити, щоб зі скринькою нічого не трапилося. Поліцейський, який вже був присутній на дільниці, теж не відреагував належним чином, сказавши, що охороняє бюлетені.Утім, скриньку таки доопломбували, однак до спостерігача члени комісії застосували фізичну силу, а відтак вигнали його із дільниці, погрожуючи при цьому. «Сідай в машину і їдь, бо потім взагалі не виїдеш», - такі слова прозвучали від голови комісії. Зважаючи на обставини, зокрема на несвоєчасну реакцію поліції, непокоячись про стан здоров’я та життя свого представника, Громадянська мережа ОПОРА повідомила про припинення роботи спостерігача на зазначеній ДВК»,розповіла Оксана Данильченко.

Житомирська область лідирує у кількості зафіксованих порушень.

 

За коментарями звертайтеся:
Оксана Данильченко,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області
Тел. 096 7139129,

Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.