Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували випадок заповнення та підписання протоколів про підрахунок голосів під час проведення голосування на виборчій дільниці №460800, що знаходиться у с. Пнікут Мостиського району.

Заповнювати порожні бланки протоколів до закінчення голосування на дільниці суворо забороняється законодавством та тягне за собою кримінальну відповідальність.

Тим не менше, на згаданій ДВК член комісії заповнила графи з П.І.Б. членів комісії та надавала протоколи на підпис усім присутнім членам комісії. На момент фіксації цього факту підписаними вже було близько 5 примірників протоколів.

На зауваження спостерігача ОПОРИ члени комісії повідомили, що таким чином оптимізують свою роботу, хоча й визнають факт неправомірності своїх дій.

Нагадуємо, що відповідно до частини 3 статті 158 Кримінального кодексу України підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів або референдуму до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії чи комісії з референдуму, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування чи результатів виборів або референдуму, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Радиш,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Львівській області
тел. 097 640 77 90

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.