Центральна виборча комісія задовольнила клопотання ОПОРИ мати офіційних спостерігачів під час перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, які відбудуться 18 грудня 2016 року.

Таке рішення відповідно до статті 66 Закону України «Про місцеві вибори» ЦВК прийняла в понеділок, 7 листопада, на черговому засіданні. Окрім ОПОРИ, дозвіл цього дня було надано Всеукраїнській громадській організації «Комітет виборців України», а також Громадській організації «Національна Антикорупційна Платформа».

Наступним етапом є реєстрація спостерігача відповідною територіальною виборчою комісією. Зауважимо, що роль спостерігача як суб’єкта виборчого процесу є важливою, оскільки громадське спостереження є невід’ємною частиною демократичних та прозорих виборів. А статус офіційного спостерігача надає низку прав, зокрема право присутності на засіданнях виборчої комісії та інших відкритих заходах, пов’язаних з виборчим процесом; право підпису на протоколах та отримання їхньої копії, що посилює контроль за достовірністю внесених даних; право на оскарження порушення виборчого законодавства до відповідних виборчих комісій або суду, що сприяє зупиненню протиправних дій та притягненню до відповідальності.

Нагадаємо, на 18 грудня  ЦВК призначила перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів у 22-х регіонах України в 143 об'єднаних територіальних громадах, а саме: 76 сільських, 46 селищних та 21 міській. Відповідний виборчий процес розпочався за п’ятдесят днів до дня голосування, тобто 29 жовтня (частина 4 статті 15 Закону України «Про місцеві вибори»). До 5 листопада районні виборчі комісії мали завершити процес утворення відповідних сільських, селищних, міських виборчих комісій та формування їхнього складу (частина 6 статті 22, пункт 1 частини 1 статті 93 Закону). Ці територіальні виборчі комісії мають час до 9 листопада, щоб утворити територіальні виборчі округи (частина 4 статті 17, пункт 2 частини 1 статті 93 Закону).

Під час виборчої кампанії у всіх регіонах працюватимуть команди довготермінового спостереження ОПОРИ. За останніми новинами перебігу виборчого процесу слідкуйте на нашому сайті: www.oporaua.org. Мережа має завдання надати об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також запобігти вчиненню порушення виборчого законодавства.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.