Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала склад територіальних виборчих комісій, які утворились для проведення перших виборів територіальних громад у Запорізькій області. До керівництва комісій увійшли в основному парламентські партії.

Нагадаємо, що 11 грудня у п’яти новостворених територіальних громадах Запорізької області відбудуться вибори депутатів Біленьківської, Малотокмачанської, Таврійської, Ботіївської та Остриківської сільських рад.

По кількості виборців найменша громада – Ботіївська (Приазовський район), до якої входить 4 населених пункти, де зареєстровано 1 738 виборців, а найбільша Біленьківська (Запорізький район), яка об’єднує 9 сіл, де проживає  8 162  виборця.

Згідно зі статтею 22 Закону України «Про місцеві вибори»  склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб.

Три із п’яти комісій налічують 15 членів, найменша кількість учасників у Таврійській ВК (Оріхівський район) - 13 осіб, найбільша – у Остриківській ВК (Токмацький район) - 17 осіб.

Наймолодший член комісії знаходиться у Остриківській ТВК – це представник ВО «Батьківщина» 1995 року народження, найстарший – у Біленьківській – 1949 року народження, представник Партії Пенсіонерів України, секретар комісії. Відзначимо також, що до складу Ботіївської виборчої комісії входять відразу троє осіб з прізвищем Орешкова: Валентина Георгіївна, 1954 р.н., «Наш край», Інеса Вікторівна 1973 р.н.,  «Народний Фронт» та Марина Юріївна, 1989 р.н., «Опозиційний блок».

Найчастіше до керівництва комісій входять представники парламентських партій, а саме: Народного Фронту (2 голови комісій та 1 заступник), БПП «Солідарність» (1 – голова, 1 – заступник), ВО «Батьківщина» (1-голова, 1-заступник та 2 секретаря) і «Опозиційного блоку» (1-голова, 2 секретаря).

Серед членів комісій також переважають представники парламентських партій, а також «Наш край», «Партія Пенсіонерів України», «Аграрна партія» та «Сильна Україна». Разом з тим, у виборчих комісіях відсутні представники партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та «Об’єднання «Самопоміч». 

У зв’язку з незначною кількістю поданих кандидатур ТВК не проводили процедуру жеребкування,  а 4 кандидати в члени Ботіївської комісії були включені до її складу за поданням голови Приазовської районної ТВК.

Процедура формування ТВК у громадах пройшла без конфліктів, лише у Біленківський комісії було відхилено 4 кандидатури – представників Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч» та політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Серед зафіксованих недоліків, що послужили підставою для такого рішення:

- порушення п.2 ч.10 ст.22 Закону України «Про місцеві вибори» - заява надрукована у технічний спосіб, написана не власноручно кандидатом, запропонованим до складу комісії;

- порушення п.п.1,2 ч.2 ст.22 Закону України «Про місцеві вибори» - суб’єкт подання не є місцевою організацією політичної партії;

- порушення ч.10 ст.22 Закону України «Про місцеві вибори» - подання внесено не за підписом керівника  місцевої організації політичної партії;

- порушення ч.10 ст.22;  ч.1 ст.21 Закону України «Про місцеві вибори» - подання внесено без додатку в електронному вигляді.

В цілому, процедура формування виборчих комісій та внесення подань до складу ТВК на перших виборах у п’яти територіальних громадах Запорізької області відбулася без суттєвих порушень чи конфліктів, у встановлені законом строки.

Назва
 територіальної громади
К-сть зареєстрованих виборців
К-сть
членів комісії
Голова

Заступник

Секретар

Біленьківська

8162

15 «Народний Фронт» «Наш Край» «Партія пенсіонерів України»
Малотокмачанська

3015

15 «Блок Петра Порошенка» «Батьківщина» «Опозиційний Блок»
Таврійська

3402

13 «Опозиційний Блок» «Блок Петра Порошенка» «Батьківщина»
Ботіївська

1738

15 «Батьківщина» «Народний Фронт» «Опозиційний Блок»
Остриківська

2309

17 «Народний Фронт» «Наш Край» «Батьківщина»

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Арабаджиєв,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Запорізькій області
тел. 0667404236
 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.