На перших виборах у об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 грудня 2016 року, в Чернігівській області працюватиме п’ять територіальних виборчих комісій. Як інформують спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, на Чернігівщині усі комісії сформовані вчасно та без порушень, повідомлення про утворення комісій розміщені на інформаційних стендах і найближчим часом будуть опубліковані у місцевій пресі.

До складу Остерської  міської виборчої комісії, утвореної Бахмацькою районною виборчою комісією, увійшли 16 осіб: по троє представників від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», Радикальної партії Олега Ляшка та Народного фронту, по одному представнику від партії «Наш край», Аграрної партії, УКРОПу та Народного Руху України. Керівні посади дісталися Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (голова комісії), Народному Рухові України (заступник голови) і партії «Народний фронт» (секретар).

Батуринська міська виборча комісія, створена Бахмацькою районною виборчою комісією, так само налічує 16 членів. До її складу увійшли представники Блоку Петра Порошенка «Солідарність», Опозиційного блоку, Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшка – по три особи від кожної з цих політичних сил, а також двоє представників Народного фронту та по одному представнику від Нашого краю і Аграрної партії. Новообраний голова ТВК представляє Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», заступник голови – Народний фронт, а секретар – Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Гончарівську селищну виборчу комісію, яка складається із 14 осіб, сформувала Чернігівська районна виборча комісія. Вісім членів Гончарівської ТВК – висуванці  місцевих організації партій: по двоє представників від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», Радикальної партії Олега Ляшка та політичної партії «Народний фронт». Ще шість осіб призначено за поданням голови виборчої комісії, оскільки, згідно з ч. 17 ст. 22 Закону України «Про місцеві вибори», у разі, якщо до складу територіальної виборчої комісії запропоновано менше ніж 9 осіб, склад територіальної виборчої комісії формується у визначені частинами четвертою–дев’ятою цієї статті строки за поданням голови відповідної виборчої комісії за пропозиціями членів комісії.

Головою комісії став висуванець Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», заступником голови – представник Блоку Петра Порошенка «Солідарність», секретаря обрали з числа осіб, призначених за поданням голови ТВК.

Лосинівська селищна виборча комісія, утворена Ніжинською районною виборчою комісією, у своєму складі має 13 осіб: по троє представників від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшка, двоє представників від Народного фронту та по одному від політичної сили «Наш край» та Аграрної партії. На посаду голови комісії призначили висуванця Радикальної партії Олега Ляшка, заступником голови став представник Нашого краю, а посада секретаря дісталася Народному фронту.

Мринську сільську виборчу комісію у складі 15 осіб сформувала Носівська районна виборча комісія. 14 членів було запропоновано представниками політичних сил, а одна особа звернулася до Носівської ТВК самостійно із заявою про бажання працювати у Мринській сільській виборчій комісії. Носівська ТВК одноголосно проголосувала за включення цієї особи до складу сільської виборчої комісії.

Блок Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», партії «Наш край» та «Народний фронт» мають у ТВК по троє представників, Опозиційний блок представляють двоє членів комісії. Головою комісії обрали представника ВО «Батьківщина», заступником голови – представника Опозиційного блоку, секретарем — особу, включену до складу комісії за власним бажанням.

У ч. 6 ст. 22 Закону України «Про місцеві вибори» зазначено, що районні територіальні виборчі комісії формують склад міських (крім міст, зазначених у частинах четвертій, п’ятій та восьмій цієї статті), сільських, селищних територіальних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за 42 дні до дня виборів. Подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть вносити районні організації політичних партій, зазначених у частині другій цієї статті. Такі подання вносяться не пізніш як за 45 днів до дня виборів.

Таким чином, формування ТВК на Чернігівщині відбувалося із дотриманням вимог законодавства, жодних порушень у процесі утворення виборчих комісій не зафіксовано.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.