Під час засідань Рад регіонального розвитку у Рівненській області спостерігачі Громадянської мережа ОПОРА зафіксували випадки непрямої агітації з ймовірним використанням бюджетних ресурсів народним депутатом України Олександром Дехтярчуком.

Впродовж грудня 2018 року та січня 2019 року спостерігачі ОПОРИ зафіксували чотири ймовірних випадкивикористаннянародним депутатом України, членом фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олександром Дехтярчуком бюджетних ресурсів у цілях дочасної непрямої агітації. Зокрема, під час своїх виступів на засіданнях народний депутат розповідав про «залучені за його підписом кошти», тоді як мова йшла про субвенції1 на соціально-економічний розвиток окремих територій.

11 січня під час засідання Ради регіонального розвитку у Смизькій селищній територіальній громаді Дубенського району Олександр Дехтярчук поширив календар «Вірю в Бога, людей, Україну! Олександр Дехтярчук» та розповів про залучення коштів у громаду.

«Позавчора мій помічник разом з вами передав на Берегівський духовий оркестр інструменти. Перед тим було [спрямовано] на Смизький духовий оркестр 100 тисяч гривень. 2 мільйони на рахунку громади, на сьогоднішній день, на жаль, є заблокованими тендером на будівництво ЦНАПу, за сприяння, до речі, мене та Оксани Білозір. … Є такі речі, які ми маємо ще зробити. Якщо мене не буде, то  Вікторія вручить на піснеспівах ноутбуки бібліотекарям. Я тішуся з того, що ми ці речі виконуємо», – сказав Олександр Дехтярчук.

news 13.01.2019 Rivnenshchyna Dehtiarchuk 1

news 13.01.2019 Rivnenshchyna Dehtiarchuk 2

На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook депутат-мажоритарник подякував за запрошення та зазначив: «Допомагав й надалі до ваших послуг».

news 13.01.2019 Rivnenshchyna Dehtiarchuk 3

Схожі випадки були зафіксовані спостерігачами ОПОРИ під час грудневих засідань Рад регіонального розвитку у Дубно, Радивилові та Дубенському районі.

14 грудня у місті Дубно перед засіданням поширювався спецвипуск місцевої газети «Наше дзеркало» з інтерв’ю Олександром Дехтярчука «Я вірю в Бога, людей, Україну!», а також під час засідання депутат говорив про залучені кошти з переліком субвенцій: «Взагалі цього року на розвиток усіх громад нашого краю спрямовано 37 мільйонів гривень. Це лише за моїм підписом»

13 грудня у Радивилові під час свого виступу депутат-мажоритарник сказав: «Радивилівський район. Сума по програмі соцеконому, яку ми спрямували за цей рік за моїм підписом - це 1 мільйон 262 тисячі гривень», після чого перераховував спрямовані на цей регіон субвенції.

11 грудня народний депутат України взяв участь у Раді регіонального розвитку Дубенського району, де також розповів про «здобутки»: «Я дозволю собі назвати цифри за три останніх роки. Перший рік – це 21 мільйон гривень., які по програмі соцеконому спрямовані за підписом мене, як народного депутата, на розвиток наших районів. Минулий рік – це 25 мільйонів. Цього року небувала цифра – 37 мільйонів гривень спрямовано на розвиток нашого краю, щоб ви розуміли, це тільки за моїм підписом», - говорить Олександр Дехтярчук

Загалом впродовж грудня 2018 року народний депутат сім разів був учасником засідань Ради регіонального розвитку на Рівненщині, про що неодноразово згадував на власній Facebook-сторінці: 27 грудня у Радивилівській ОТГ, 14 грудня – Здолбунівщина, 14 грудня – Дубенщина, 13 грудня – Радивилівщина, 12 грудня – Млинівщина, 11 грудня – Дубенщина та 10 грудня – Демидівщина.

news 13.01.2019 Rivnenshchyna Dehtiarchuk 4

news 13.01.2019 Rivnenshchyna Dehtiarchuk 5

news 13.01.2019 Rivnenshchyna Dehtiarchuk 6

news 13.01.2019 Rivnenshchyna Dehtiarchuk 7

«ОПОРА фіксує сотні випадків по всій Україні піару народних депутатів на заходах, що здійснені за рахунок бюджетних ресурсів. Зловживання таким різновидом адміністративного ресурсу, часто відбувається без порушень формально встановлених вимог законодавства, зокрема, в період до офіційного старту кампанії, але несе руйнівні наслідки для конкурентних виборів», – коментує аналітик Громадянської мережі ОПОРА Анатолій Бондарчук.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг та відслідковує ймовірні випадкивикористаннянародними депутатами та політичними партіями бюджетних ресурсів у цілях дочасної непрямої агітації. Зокрема, предметом дослідження є субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій, кошти Державного фонду регіонального розвитку та Дорожнього фонду, а також інші бюджетні програми і ресурси.

Субвенція – це форма грошової допомоги місцевим органам влади з боку держави для виконання конкретно визначеної цілі. Щоразу така грошова допомога закладається в Державний бюджет України, але сума та перелік державних субвенцій із року в рік можуть змінюватися.