Два останні тижні у районах Одеській області позначилися засіданнями так званих Рад регіонального розвитку. Ці заходи проходять у районах вперше, і стартували після Всеукраїнської Ради регрозвитку 12 листопада, на якій виступав президент (і потенційний кандидат у  президенти) Петро Порошенко. Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

У середині листопада під час чергового засідання Всеукраїнської Ради регіонального розвитку (вже сьомої, починаючи з 2015 року) президент держави доручив регіональній владі «розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити їх із суспільством і громадами, і прийняти їх на рівні громад». Після цього, 29 листопада, в Одесі відбулося перше засідання аналогічної Ради, але вже обласного рівня. Голова облдержадміністрації Максим Степанов у своєму виступі наголосив, що «у кожного з учасників Ради є досвід роботи, успішні проекти. І головне є стратегічне бачення розвитку Одеської області – саме те, на чому наголошує президент Петро Порошенко».

oblasna rada 29.11

І вже з початку цього місяця хвиля районних засідань Рад регрозвитку «накрила» всю область: з 6 по 21 грудня на сайті ОДА опубліковано 29 новин про засідання Рад у районах. При цьому, наприклад, з 10 липня по 6 грудня на сайті вийшло чотири новини про події у районах області.

oda

Всі новини повідомляють про перші засідання районних Рад, про те, що слід якомога швидше розробити план дій на 2019-2021 роки, а також обов’язково згадують досягнення районів та роль у позитивних зрушеннях Петра Порошенка:

  • «Робота у напрямі, який був визначений Президентом України Петром Порошенком як пріоритетний, триває», — зазначила т.в.о. голови Окнянської районної державної адміністрації Наталя Войцеховська.
  • «За дорученням Президента України Петра Порошенка ми напрацьовуємо середньостроковий план розвитку. До нього, безумовно, увійдуть розвиток системи охорони здоров’я та освіти. Для нас також надважливо підтримувати реформу децентралізації та підвищувати спроможність місцевого самоврядування. Все це залежить від наших спільних зусиль», — підкреслив голова Біляївської районної державної адміністрації Василь Самокиш.
  • «Нові напрями, які були напрацьовані за дорученням Президента України Петра Порошенка, підвищать інтерес інвесторів до роботи на Березівщині», — підкреслив в.о. голови Березівської районної державної адміністрації Сергій Лоскутніков.

radyrady2rady3

«На таких заходах відсутня пряма агітація за потенційного кандидата Петра Порошенка. Але Всеукраїнська Рада регіонального розвитку засідала вже всьоме, а області почали це робити щойно перед виборами. Навряд чи це можна пояснити збігом обставин. По-друге, Стратегії соціально-економічного розвитку вже розробляють як об’єднаними громадами, так і необ’єднаними, більше того, в Україні вже введено трирічне бюджетне планування, тобто середньострокове, яке активізує місцеву владу визначати пріоритети серед видатків, а в найкращому варіанті – спрямовувати їх у відповідності до готової Стратегії розвитку. Крім того, фахівці радять ухвалювати Стратегії розвитку не на рік-два, а на 5-7 щонайменше, адже так забезпечується стале бачення розвитку громади на роки, а не тимчасове вирішення локальних проблем. І вже точно не Рада регіонального розвитку як консультативно-дорадчий орган при президентові України має займатися цими питаннями, адже це пріоритети Міністерства регіонального розвитку. Чи не схоже це часом на добре відомий одеситам та мешканцям області «Народний бюджет» - проект часів Януковича, у рамках якого під егідою начебто бюджетних програм насправді посилювали адміністративний ресурс тодішнього президента?» - зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)