Рік тому, 24 грудня 2017 року, у Таїровській об’єднаній територіальній громаді на Одещині зі скандалами та порушеннями відбулись перші місцеві вибори, в яких переміг син Таїровського селищного голови Хасана Хасаєва Тимур Хасаєв. За цей рік він так і не вступив у повноваження, встиг відмовитись від посади голови, у громаді було призначено нові вибори, які не відбулись через судову заборону, а переможцем виборів знову визнано Тимура Хасаєва. 

Через рік після виборів після вимоги мешканців ОТГ зареєструвати головою Хасаєва всі 14 членів Таїровської виборчої комісії одностайно підтримали рішення про його реєстрацію. Здавалось би, крапка у цій історії, яка супроводжувалась судовими тяганинами та вимогами Центральної виборчої комісії зареєструвати переможця, мала би бути поставлена. Однак перша сесія, під час якої Хасаєв мав би прийняти присягу та вступити у повноваження селищного голови, досі не відбулась. Вчергове сесію було зірвано 20 грудня, і це була вже 11 спроба зібрати депутатів, які щоразу не з’являються в достатній кількості, щоб зібрати кворум та провести перше пленарне засідання.

А ще 20 грудня Одеський окружний адміністративний суд тимчасово заборонив реєструвати Тимура Хасаєва Таїровським селищним головою для забезпечення позову кандидата в голови ОТГ Володимира Сініговця, який реєструвався на повторні вибори. Ті самі вибори, які не відбулись. 

Сьогодні Таїровська ОТГ існує по факту лише на папері. Бюджету громади нема, як і нема депутатського корпусу, який би міг його прийняти. 

«Елітний» конфлікт на межі Одеси

Селище Таїрове, що знаходиться фактично на межі міста Одеси і має багатомільйонний бюджет, вже багато років не є взірцем спокою. Земельні ділянки тут мають декілька десятків колишніх і чинних депутатів Одеської міськради, чиновники, колишні міліціянти та прокурори тощо. Через близькість до міста-мільйонника на території селищної ради також є висотні жилмасиви, відоме в області елітне селище Совіньйон та великі торгові центри, які продовжують будувати й зараз: земельні ділянки бізнесмени свого часу отримали на території Таїровської ради, але підключають «висотки» до одеських комунікацій, обходячи в такий спосіб  оформлення численних документів та необхідність створювати окрему інфраструктуру.

Така «перспективність» цього селища зумовила і досить конфліктні вибори ще 2015 року, коли перемогу здобув підприємець і колишній спортсмен Хасан Хасаєв. Передвиборча кампанія характеризувалася спостерігачами як одна  з найпроблемніших в області, адже супроводжувалася численними актами «чорного піару», зокрема й на ґрунті національної ворожнечі. Після виборів кандидат Сергій Обертун, який програв, оскаржив їх результати у судах, стверджуючи, що опонент організував так звані «каруселі», залучивши до них «чеченських молодчиків». Втім, тоді суди не стали на сторону Обертуна, і Хасаєв отримав мандат селищного голови.

Пізніше новий очільник ради виступив з ініціативою створити об’єднану територіальну громаду у складі Таїровської селищної і Сухолиманської сільської рад. Попри те, що ініціатива стартувала ще 2016 року, реалізувати її вдалося лише у 2017. І знову зі скандалами. Так, уже після того, як обидві місцеві ради остаточно підтримали об’єднання, а Центральна виборча комісія оголосила перші вибори в громаді, призначивши їх на 24 грудня 2017 року, 16 листопада того ж року депутати Сухолиманської сільради на сесії проголосували за відміну власного ж рішення про об’єднання. Паралельно з цим місцевий суд задовольнив позовну заяву мешканки селища Таїрове про визнання незаконним рішення Таїровської селищної ради щодо об'єднання з Сухим Лиманом. Щоправда, обидва ці факти не стали на заваді завершення передвиборчої кампанії і утворення ОТГ.

Як відбувалися вибори?

Передвиборчі баталії в громаді були настільки напруженими, що про них рік тому писали чи не всі одеські ЗМІ, які зазвичай нечасто приділяють увагу подіям за межами міста. Слід зазначити, що приблизно за півроку до виборів Державна міграційна служба подала позов до суду з вимогою позбавити Хасана Хасаєва громадянства України начебто через порушення ним законодавства (зауважимо, що на території України він проживає вже понад 30 років, а паспорт громадянина отримав 1996 року). Результатом стало те, що громадянства селищного голову не позбавили, але паспорт визнали недійсним. Поки тривали судові процеси (в апеляційних, касаційних інстанціях та, зрештою, у Верховному Суді), Таїровська територіальна виборча комісія відмовила йому у реєстрації кандидатом на посаду селищного голови на вибори в об’єднаній територіальній громаді. Це при тому, що на момент відмови остаточного рішення суду не було, а чинним на той момент було рішення Апеляційного адміністративного суду Одеської області, який визнав незаконним рішення про недійсний паспорт.

Щоправда Хасан Хасаєв не розгубився і в цій ситуації: кандидатом на виборах в Таїровську ОТГ став його син Тимур Хасаєв, якого підтримала партія «Батьківщина». З іншого боку, як і за два роки до того, йому опонував самовисуванець Сергій Обертун.

Під час передвиборчих перегонів кожна зі сторін не раз звинуватила іншу у підкупі виборців, нечесній політичній грі та маніпуляціях, однак найбільш напруженою ситуація стала вже після дня голосування.

Недійсні результати, експертиза бюлетенів та відмова у реєстрації: кола Таїровського «пекла»

Вже наступного після виборів дня, 25 грудня, Таїровська ТВК скасувала своє рішення про прийом протоколів про підрахунок голосів по трьох округах. Причиною стали численні помилки та порушення при їх заповненні. Після цього ситуація набула шалених обертів: голова ТВК Олег Буравльов заявив, що серйозні порушення були на всіх дільницях, і в ніч на 27 грудня до комісії завітав не лише кандидат Сергій Обертун, а й народний депутат Василь Гуляєв, який порекомендував членам ТВК провести повторний підрахунок голосів виборців по всім шести виборчим дільницям. Мовляв, «про всяк випадок». Однак тоді ж спостерігачі ОПОРИ заявляли, що згідно з ч. 6 ст. 83 Закону України «Про місцеві вибори», ТВК може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців лише за наявності актів, складених довіреними особами кандидатів та офіційними спостерігачами про порушення під час проведення голосування та/або підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці. Після цієї заяви голова ТВК продемонстрував спостерігачеві такі скарги, причому всі вони були зареєстровані у часовий проміжок з 15:25 до 16:25. На запитання спостерігача, чому їх не розглянули раніше, голова комісії повідомив, що отримав їх лише після 21 години.

Слід зазначити, що ТВК вночі відвідував і нардеп від «Батьківщини» Іван Крулько, а також чимало депутатів Одеської обласної ради.

Наступного дня, коли ТВК вирішила перерахувати голоси повторно, Тимур Хасаєв оскаржив ці дії в суді. Близько опівночі 28 грудня Одеський окружний адмінсуд задовольнив його позов і заборонив виборчій комісії проводити повторний підрахунок. 

Вже в передноворічні дні члени ТВК таки перерахували бюлетені і 31 грудня повідомили, що кандидат Тимур Хасан отримав 1622 голоси виборців, а його опонент Сергій Обертун - 1055 голосів.

Втім, як виявилось, це не означало, що переможець стане головою. Вже 3 січня 2018 року «у гру» вступила Овідіопольська районна територіальна виборча комісія, яка ухвалила рішення про проведення експертизи бюлетенів виборів Таїровського селищного голови. На думку районної комісії, виникла ймовірність того, що на одній з дільниць були бюлетені різних відтінків рожевого кольору, а це могло свідчити про «вкид».

Поки тривало з’ясування дійсності бюлетенів, ТВК визнала обраними 16 з 26 депутатів (пізніше на деяких округах призначили повторні вибори, адже подекуди кількість контрольних талонів та бюлетенів різнилася на десятки).

Через місяць після виборів, 27 січня, ТВК вирішила відкласти реєстрацію Тимура Хасаєва головою громади. Таке рішення члени ТВК мотивували тим, що 13 січня під час повторного перерахунку голосів на виборчій дільниці у жилмасиві «Райдужний» результати виборів Таїровського селищного голови комісія встановила, однак протокол про результати виборів голови з позначкою «уточнений» не склала. Також, на думку комісії, результат розгляду в апеляційному суді позову кандидата Сергія Обертуна про визнання недійсним голосування за голову ОТГ на виборчій дільниці у селищі Таїрове може істотно вплинути на результати виборів. До слова, на цій дільниці перемогу здобув Тимур Хасаєв, що викликало подив у Сергія  Обертуна, який заявив, що не вірить у такий великий розрив голосів: 912 проти 156 на користь Хасаєва.

Через півмісяця у ситуацію, що завмерла у судах, втрутилася Центральна виборча комісія, яка зобов’язала ТВК зареєструвати Хасаєва головою до 12 лютого. Члени ТВК ухвалили таке рішення 10 лютого. Однак уже  19 лютого Одеський апеляційний адміністративний суд скасував постанову Таїровської селищної територіальної виборчої комісії про реєстрацію Тимура Хасаєва селищним головою і зобов'язав ТВК повторно розглянути його документи, які він подав до комісії.

21 березня ЦВК знову зобов'язала територіальну комісію зареєструвати його селищним головою відповідно до нового рішення суду – вже на користь Хасаєва. Однак 16 квітня ТВК визнала Тимура Хасаєва таким, хто відмовився від посади селищного голови. На думку членів комісії, запис у його трудовій книжці було зроблено з порушеннями, тому реєструвати його відмовилися.

Майже через півроку  ТВК ухвалила рішення про призначення нових виборів селищного голови на 24 червня, однак, попри розпочатий процес та реєстрацію щонайменше 13 кандидатів на цю посаду, вибори так і не відбулися через судову заборону.

І лише 2 грудня всі члени ТВК погодилися з тим, що переможець виборів має бути зареєстрованим на посаді Таїровського селищного голови. 

11 зірваних сесій: що далі?

Поки Тимур Хасаєв перебував у невизначеній ситуації, ТВК почала призначати дати перших сесій селищної ради. Вперше це відбулося 1 березня і з того часу повторюється до сьогодні: ТВК призначає чергову дату, однак у призначений день депутати не приходять у достатній кількості, аби забезпечити кворум та провести першу сесію.

П'ята спроба провести сесію

Таким чином, уже рік Таїровська ОТГ існує лише номінально, не маючи бюджету об’єднаної громади та депутатського корпусу, який міг би ухвалили основний фінансовий документ та розпочати реформування виконавчих органів влади. Наразі в громаді продовжують функціонувати два попередні склади місцевих рад, що увійшли до ОТГ: Таїровська селищна рада та Сухолиманська сільська рада. Обидві ради отримують фінансування за окремою процедурою і здатні оплачувати лише першочергові потреби, наприклад, заробітну платню, комунальні послуги та поточні видатки. Чи зможуть фінансувати навіть ці видатки з січня 2019 року, достеменно невідомо, адже ситуація в громаді є винятковою для всієї України.

«Ми від початку прогнозували дуже непросту ситуацію в Таїровській громаді, ще до дня виборів.  Тому що «фестиваль абсурду» на таїровських виборах почався давно, у день виборів відбулася кульмінація всього дійства, коли було зафіксовано сотні серйозних порушень, а результати виборів місцевих депутатів по декількох виборчих округах було визнано недійсними. На наш погляд, в Таїровській громаді була одна з найгірших виборчих кампаній, які я спостерігав будь-коли за 15 років своєї роботи. Зараз там триває абсурдна ситуація, від якої самоусунулися всі органи влади, і люди стали заручниками політичних та бізнесових інтересів крупних «гравців»»,  - зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області.