За спостереженнями ОПОРИ, на Прикарпатті – фальстарт президентської виборчої кампанії. У вересні-грудні зафіксовано 12 візитів дев’ятьох потенційних кандидатів, 24 зустрічі з виборцями, 110 матеріалів із ознаками джинси у газетах та 25 випадків «чорного піару».

Потенційні кандидати на посаду Президента України почали нагадувати про себе виборцям Івано-Франківщини ще влітку, а найбільш помітний сплескїхньої активності розпочався у вересні-жовтні. Нагадаємо, виборча кампанія офіційно стартує 31 грудня 2018 року, а подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів на посаду президента України триватиме з 31 грудня 2018 року до 3 лютого 2019 року включно.

Візити кандидатів

У вересні–грудні ОПОРА зафіксувала 12 візитів дев’яти потенційних кандидатів на Прикарпаття. Зокрема, область відвідали: Руслан Кошулинський (3 візити) , Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Дмитро Добродомов, Роман Безсмертний, Анатолій Гриценко, Валентин Наливайченко, Віктор Чумак, Андрій Садовий.

Візити

Варто виокремити візит народного депутата та потенційного кандидата Юрія Бойка, який 11 жовтня разом із журналістами облетів на гелікоптері територію Прикарпаття, де, за словами політика, проводяться найбільш масштабні незаконні вирубки лісу. Візит висвітлювався лише центральними телеканалами та сайтом політичної партії «Опозиційний блок».

Під час візитів в область потенційні кандиати проводили зустрічі з виборцями. Віктор Чумак провів 6 зустрічей, Руслан Кошулинський - 5 зустрічей, Юлія Тимошенко – 3, Петро Порошенко – 3, Дмитро Добродомов – 2, Роман Безсмертний – 2, Валентин Наливайченко – 2. Андрій Садовий – 1. По одній зустрічі провели також народні депутати-мажоритарники, обрані в Івано-Франківській області, потенційні кандидати на посаду президента Олександр Шевченко та Юрій Дерев’янко. Анатолій Гриценко не провів жодної зустрічі із виборцями, але виступив у ефірі кількох місцевих телеканалів.

 

Дочасна агітація: білборди, агітаційні намети, друковані матеріали

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, найбільш активно використовували білборди, сітілайти та інші носії зовнішньої реклами такі потенційні кандидати: Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Олег Ляшко, Андрій Садовий, Дмитро Добродомов, Руслан Кошулинський,  Володимир Зеленський, Олександр Шевченко, Арсеній Яценюк.

Зовнішня реклама

В області протягом вересня-грудня також зафіксовано агітаційні намети, із яких виборцям роздають партійні газети з інформацією про потенційних кандидатів у президенти. Активно застосовували агітацію «із рук – в руки» такі кандидати:  Петро Порошенко, Олександр Шевченко (УКРОП), Дмитро Добродомов («Громадський рух «Народний контроль»), Андрій Садовий (Об’єднання «Самопоміч») , Арсеній Яценюк («Народний фронт»). Партійні газети «Громадянської позиції» з інформацією про Анатолія Гриценка розповсюджувались через районні партійні організації.

Реклама у друкованих ЗМІ та Інтернеті

ОПОРА досліджувала наявність іміджевих матеріалів потенційних кандидатів у Президенти України в 4 найпопулярніших газетах Івано-Франківська, а також в 11 районних газетах. Загалом за вересень-грудень у промоніторених виданнях вийшло 137 іміджевих матеріалів на користь потенційних кандидатів, із них 110 - із ознаками джинси, а 27 - із позначками «реклама» чи «політична реклама». 

Загалом політ реклами

Найбільше  використовували рекламу у газетах: Анатолій Гриценко (54 матеріали, 48 – із ознаками джинси), Юлія Тимошенко (12 матеріалів, 10 із ознаками джинси), Олександр Шевченко (11 матеріалів, 9 із ознаками джинси), Вадим Рабінович (16 матеріалів, усі марковані як рекламні), Олег Ляшко (12 матеріалів, 11 з ознаками джинси), Юрій Дерев’янко (8 матеріалів з ознаками джинси), Петро Порошенко (8 матеріалів із ознаками джинси), Роман Безсмертний (7 матеріалів із ознаками джинси), Валентин Наливайченко (4 матеріали із ознаками джинси), Руслан Кошулинський (3 матеріали із ознаками джинси), Сергій Тарута (2 матеріали із ознаками джинси).

Матеріали із ознаками політичної реклами у Інтернет ЗМІ області розміщували про кандидатів Юрій Дерев’янка, Олександра Шевченко, Юлію Тимошенко, Романа Безсмертного, Анатолія Гриценка, Валентина Наливайченка та Руслана Кошулинського.

IMG 2306

«Чорний піар»

За вересень-грудень зафіксовано 27 випадків використання «чорного піар» та брудних технологій проти потенційних кандидатів. У листопаді в Івано-Франківську з’явилися листівки із ознаками «чорного піару», спрямованого проти Юлії Тимошенко.  Агітки із написом «У кожного свій патріарх і своя церква-матір» були розклеєні на автобусних зупинках та тумбах для реклами. У грудні було зафіксовано фейкову сторінку «Калуської  районної  організації політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» у соціальній мережі «Фейсбук», з якої поширювалась компрометуюча інформація спрямована проти цієї партійної організації.

 

У газетах області зафіксовано 17 матеріалів із ознаками «чорного піару» проти Анатолія Гриценка, 7 – проти Юлії Тимошенко, та 1 – проти Петра Порошенка. Загалом у газетах Прикарпаття зафіксовано 25 статей із ознаками «чорного піару», жодна з яких не маркована як реклама.

Немаркована реклама

Політична благодійність

ОПОРА відстежує випадки благодійної діяльності потенційних кандидатів у президенти  та політичних партій, оскільки така діяльність може мати вплив як на перебіг виборів президента, так і виборів до парламенту, які відбудуться незадовго після них.

У вересні-грудні благодійну діяльність області проводили: громадська організація «Солідарна молодь Франківщини» (молодіжна організація політичної  партії «БПП «Солідарність»), ГО «Файні ябка 57», одним із засновників якої є голова обласної організації «Об’єднання Самопоміч» Богдан Станіславський, міська та обласна організації політичної партії «Об’єднання Самопоміч», Обласна організація «Громадського руху «Народний контроль», благодійна організація «Благодійний фонд «Фонд Олександра Шевченка - Новий Івано-Франківськ», Благодійна організація  «Міжнародний  благодійний  фонд «Покуття».

Політичні благодійники влаштовували безкоштовні курси англійської мови для дітей, дарували грошові сертифікати, подарунки дітям до Дня Святого Миколая, безкоштовний перегляд кінофільму для дітей тощо.

«Розміщення агітаційної продукції потенційних кандидатів на носіях зовнішньої реклами, роздача матеріалів із ознакам агітації із партійних наметів, реклама ймовірних кандидатів у ЗМІ та благодійна діяльність політиків до початку виборчої кампанії – усе це можна вважати фальстартом. Агітаційний фальстарт не порушує виборче законодавство, але ОПОРА це класифікує як порушення принципу чесної конкурентної боротьби», - роз'яснює координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Громадянська мережа ОПОРА також представила громадського омбудсмена з виборчих прав у Івано-Франківській області. «В основі діяльності громадського омбудсмена – захист активного та пасивного виборчого права. Зокрема, я буду працювати над попередженням правопорушень виборчого права, також буду здійснювати контроль та супровід резонансних кримінальних справ щодо виборчого права аж до моменту винесення рішення або закриття таких справ. Громадський омбудсмен буде керуватися у своїй діяльності кодексом етики, який базується на принципах законності, незалежності, точності інформації, аналізу об’єктивних даних, при цьому, він не втручатиметься у виборчий процес.

Омбудсмен буде взаємодіяти з правоохоронними органами та органами Національної поліції з метою роз’яснення, як саме діяти під час вчинення порушень виборчого законодавства, комунікувати з виборцями та кандидатами, представниками партій та громадських організацій. Також будемо аналізувати судову практику та не відкидаємо звернення в Європейський суд з прав людини щодо порушення виборчого законодавства», - розповів виборчий омбудсмен.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)