ОПОРА проаналізувала друковані ЗМІ Прикарпаття за вересень-грудень і з’ясувала, що найбільше «чорного піару» було спрямовано проти двох потенційних кандидатів на пост Президента України – Анатолія Гриценка та Юлії Тимошенко.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, за період моніторингу в газетах області зафіксовано 17 матеріалів, що можуть мати ознаки «чорного піару» проти Анатолія Гриценка, 7 – проти Юлії Тимошенко, та 1 – проти Петра Порошенка. Загалом у вересні-грудні у прикарпатських газетах зафіксовано 25 статей із ознаками «чорного піару», жодна з яких не маркована як реклама. Для дослідження відібрали 4 найпопулярніші газети Івано-Франківська та 11 районних видань.

Матеріали із негативними оцінками проти Анатолія Гриценка з’явилися у газетах Прикарпаття  двома хвилями: у вересні та листопаді, при цьому у жовтні та грудні не зафіксовано жодного такого матеріалу проти лідера «Громадянської позиції». Наприкінці більшості таких  матеріалів було вказано назву видання чи лінк на сайти, за матеріалами яких підготовлені ці статті.

Статті із ознаками «чорного піару» проти Анатолія Гриценка виходили під однаковими заголовками у різних виданнях. До прикладу, наприкінці вересня одразу у п’ятьох прикарпатських газетах з’явився матеріал під заголовком «Балога очолить виборчий штаб Гриценка – «Українська правда». У статті повідомляють, що Віктор Балога, який начебто має очолити штаб потенційного кандидата у президенти Анатолія Гриценка, є соратником пропутінського політика Віктора Медведчука. Також у матеріалі згадують «журналістське розслідування», яке начебто виявило причетність Гриценка до корупційних схем розпродажу землі і техніки Міноборони України.

24.12.18. Grytsenko black piar gazety 2

24.12.18. Grytsenko black piar gazety 21

24.12.18. Grytsenko black piar gazety 22

У вересні ОПОРА зафіксувала також три однакових матеріали під заголовком «У Гриценка знайшли будинок у Конча Заспі та чотири квартири в центрі Києва». У них переповідають інформацію із «журналістського розслідування», що з’явилося в Інтернет-мережі та виявило у політика нерухомість, яка, за висновками авторів матеріалу, отримана шляхом корупційних оборудок.

24.12.18. Grytsenko black piar gazety 3

24.12.18. Grytsenko black piar gazety 31

24.12.18. Grytsenko black piar gazety 32

Наприкінці листопада у газетах Івано-Франківщини, які увійшли до моніторингу, вийшло дев’ять статей під назвою «Через Балогу від Гриценка пішов Добродомов: корупційний скандал розгоряється». У статті йдеться про те, що розрив між Гриценком та Добродомовим став фіналом протистояння між патріотично налаштованими силами, які представляв Добродомов, та корупційною командою Віктора Балоги у штабі Гриценка. Згадується також про колишні симпатії Балоги до Віктора Януковича, якого той називав «найкращим кандидатом у президенти України».

24.12.18. Grytsenko black piar gazety 1

24.12.18. Grytsenko black piar gazety 11

24.12.18. Grytsenko black piar gazety 112

Усі 7 знайдених спостерігачами матеріалів проти Юлії Тимошенко вийшли під різними заголовками, але їх об’єднує один меседж: кандидатура Тимошенко на посаду президента вигідна Путіну. До прикладу, у матеріалах «Порошенко – головний ворог Путіна», «Російські експерти: Путін зробив ставку на Тимошенко» та «Путін мріє поміняти ворога на друга», Тимошенко змальовують, як пропутінську політикиню, яка, на відміну від Порошенка, не зможе захистити незалежність країни від Росії.

24.12.18. Tymoshenko black piar gazety 12

У матеріалі «Згадати все. Колеги-нардепи підготували багато неприємних запитань до Юлії Тимошенко» читачам нагадують, що до лідерки ВО «Батьківщина» у її колег політиків є чимало питань, як от:  чи правда, що Тимошенко вивела через офшори на рахунки Лазаренка 160 мільйонів доларів; чому вона не виступила на захист Грузії, коли Росія напала на країну; чому політик відмовилася свого часу свідчити проти «Газпрому» у Стокгольмському суді, а тепер прагне ліквідувати український «Нафтогаз». Автор матеріалу також підводить читача до висновку, що Тимошенко свідомо уникала голосування у Верховній Раді за питання, які могли роздратувати Росію.

24.12.18. Tymoshenko black piar gazety 1

Інші матеріали із ознаками «чорного піару» проти Юлії Тимошенко вийшли під заголовками «Навіщо Тимошенко зустрічалася з Каталонським сепаратистом, «Тимошенко переконувала, що Медведчук буде хорошим комунікатором з РФ», - Балога», «Вимушений кредит МВФ. За борги Тимошенко, Януковича та Азарова змушені розплачуватися Гройсман та всі українці».

24.12.18. Tymoshenko black piar gazety 123

Проти чинного президента Петра Порошенка за період моніторингу зафіксовано один матеріал із ознаками «чорного піару» – «Порошенко – Битва стратегій: Тимошенко ставить на покращення життя людей, Порошенко – на міжнародні проблеми». У матеріалі протиставляють та порівнюють потенційних кандидатів у президенти Юлію Тимошенко та Петра Порошенка і щоразу на користь Тимошенко. До прикладу, програму потенційної кандидатки у президенти Юлії Тимошенко писали науковці, а Порошенка – професійні спічрайтери. Матеріал підписаний політологом Петром Охотіним.

24.12.18. Poroshenko black piar gazety 1

Нагадаємо, раніше ОПОРА зафіксувала листівки із ознаками «чорного піару» проти Юлії Тимошенко.

«Чорним піаром» ми вважаємо поширення будь-якої інформації, яка може мати компрометуючий характер. Поява «чорного піару» до початку активної фази президентських перегонів може свідчити про те, що з наближенням дня голосування його кількість може значно зрости. Учасники виборчих перегонів спрямовують зусилля не лише на донесення до виборців своїх програмних завдань, але й на погіршення репутації своїх опонентів, в тому числі й через поширення компрометуючої інформації. Використання брудних технологій у передвиборчій боротьбі свідчить про те, що політикам ще є над чим працювати у напрямку досягнення високих стандартів політичної конкуренції», – зазначає  координатор спостереження за виборами в Івано-Франківській області.