Журналісти житомирського місцевого телеканалу «С-ТV» записали ефір з потенційним кандидатом в Президенти Олександром Шевченком «на його території, в гірсько-лижному курорті Буковель. Керівник каналу каже, що їх туди запросив Шевченко, а прес-служба потенційного кандидата зазначає, що така ініціатива надійшла від журналістів.

Програма з Олександром Шевченком була розміщена на сторінці телеканалу в мережі Facebook 11 грудня. Ефір починається з кадрів курорту та стендапу журналістки про Буковель, далі – годинне інтерв’ю з Олександром Шевченко.

На початку розмови ведуча дякує своєму співрозмовнику за запрошення, у відповідь на поставлене питання він дякує за запрошення до каналу: «Хочу, в першу чергу, вам подякувати за те, що ви запросили до свого чудового каналу. Я думаю, що його дивляться і мешканці міста Житомир, і області, і, можливо, інших областей. Я думаю, що він такий, якому вірять і я задоволений, що ми сьогодні в ефірі вперше. Я надіюсь це стане традиційним – наші зустрічі в ефірі. Я думаю, що  ми будемо застосовувати ті технології, які цікавлять людей, це будуть і прямі ефіри, одним словом будемо цікавими для людей, це важливо…», – зазначив Олександр Шевченко.

У першій половині ефіру йдеться про курорт Буковель, ціни, його особливості та історію успіху Олександра Шевченка. Друга половина програми присвячена темі виборів та планам Шевченка балотуватися в Президенти.

12.12 Zhytomyr efir

12.12 Zhytomyr siuzhet z Shevchenkom

12 Zhytomyr Bukovel

Також на сторінці телеканалу розміщений сюжет про сам курорт «Буковель», в якому на початку журналістка зазначає, що курорт відвідав колектив телеканалу. 

12.12 Zhytomyr siuzhet pro Bukovel

Та сюжет про відкриття сезону. На цих відео видно, що над сюжетом працювали одразу декілька журналістів, бо протягом відеоряду в кадрі змінюються люди, які беруть інтерв’ю.

12 Zhytomyr Bukovel siuzhet

12 Zhytomyr Bukovel siuzhet Zhurnalist

У коментарі ОПОРІ директор ТОВ ТРК «Союз-ТВ» Олег Бабкін розповів, що журналістів до Буковелю запросив Олександр Шевченко. «Так, це було його запрошення. Якщо ви маєте на увазі сюжети, то це просто рекламний матеріал по Буковелю. А то просто ефір», – зазначив Олег Бабкін. Директор телеканалу не відповів, хто оплатив поїздку журналістів у Буковель, зазначивши: «Ну це вас уже не стосується». На кадрах вищезгаданих сюжетів видно і директора телеканалу.

12.12 Zhytomyr dyrektor kanalu v bukoveli

12.12 Zhytomyr skrin siuzhetu

У коментарі ОПОРІ прес-секретар Олександра Шевченка Оксана Островська зазначила, що це була ініціатива журналістів телеканалу. «Олександр Шевченко практично ніколи не відмовляє журналістам в спілкуванні. Ну так, вони звернулися до Олександра Шевченка, він не відмовив. Де тут реклама?», – зазначила Оксана Островська.

ОПОРА поцікавилась чи були в грудні ефіри за участю Олександра Шевченка на інших житомирських телеканалах.

Редактор ефірів телеканалу «СК1» Ірина Степаненко розповіла: «У грудні у нас не було ефірів за участі Олександра Шевченка».

В.о. шеф-редактора телеканалу «UA:Житомир» Назарій Томчук зазначив: «Ефірів з Олександром Шевченком не було».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зауважила: «Завчасно розпочинаючи де-факто агітаційну діяльність потенційні кандидати створюють неконкурентні умови для інших кандидатів. Ще однією проблемою є те, що витрати на ці заходи не будуть включатися до офіційної фінансової звітності кандидатів». 

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня цього року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі з початку осені на білбордах та сітілайтах почали з’являтися обличчя політиків з гаслами про сильну армію, енергетичну незалежність та побудову України. Протягом листопада Житомирську область з візитами, зустрічами, презентаціями та форумами відвідали 9 потенційних кандидатів у Президенти.