У Маріуполі Донецької області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували поквартирний обхід будинків поблизу площі Перемоги та кінотеатру «Союз» (Лівий берег), під час якого формувався поіменний список мешканців.

Люди, які представились волонтерами громадської організації «Ради людей», з'ясовували прізвище та ім'я, номер квартири, в якій мешкає людина, кількість членів родини, з ким проживає відповідна особа. На запитання, з якою метою збирається така інформації, пролунало: «Для подальшого використання в роботі громадської організації». 

За інформацією, що міститься у відкритих джерелах, відомо, що ГО «Ради людей» зареєстрована 22 листопада 2018 року, директор - Дмитро Візенков.

25 12 2018 Opendata25 12 2018 Sayt minust

Зв'язавшись за телефоном, вказаним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, комунікаційниця ОПОРИ у Донецькій області дізналась від Дмитра Візенкова, що представники організації проводили опитування. На прохання отримати зразок анкети, з якою волонтери ГО «Ради людей» обходили квартири, Візенков погодився його надати.  

Зразок анкети на електронну скриньку спостерігачів ОПОРИ поки не надійшов. Візенков повторно не взяв слухавку телефону, однак у смс повідомив, що зв’яжеться з ОПОРОЮ трохи згодом.

Співставивши інформацію з Реєстру із даними, що містяться на сайті Маріупольської міської ради, ОПОРА з'ясувала, що контактний телефон належить Дмитру Візенкову, який є депутатом міської ради від політичної партії «Наш край».  

25 12 2018 Nash cray25 12 2018 Sayt rada

«Ми будемо слідкувати за ситуацією та сподіваємось, що списки людей збираються не з метою використання їх під час майбутньої виборчої кампанії. А людей просимо бути в подальшому більш уважними щодо надання особистих даних третім особам», - підкреслила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборам в Донецькій області.