Спостерігачі ОПОРИ зафіксували 8 випадків піару з боку народних обранців за рахунок державних субвенцій у Донецькій області. 

З червня по листопад 2018 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА провели моніторинг дочасних активностей кандидатів та партій пов'язаних з виборами Президента України щодо випадків піару за рахунок державних субвенцій у Донецькій області.  Зокрема, предметом дослідження стала субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій, кошти Державного фонду регіонального розвитку та Дорожнього фонду, а також інші бюджетні програми та ресурси.

Загалом, за вказаний період було зафіксовано 8 випадків відповідного піару, які здійснили 5 народних депутатів України: Олег Недава, Дмитро Лубінець, Олег Ляшко, Максим Єфімов та Євген Геллер.

«Кількість випадків піару збільшується з наближенням до виборів. Зрозуміло, що потенційні кандидати у Президенти України це роблять задля отримання електоральних преференцій. А, народні депутати України, в основному мажоритарники, намагаються продемонструвати свою ефективність для виборчого округу задля переобрання на майбутніх виборах до Верховної Ради України, які відбудуться восени 2019 року», - роз’яснила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборам в Донецькій області.

Наводимо кілька прикладів піару за рахунок бюджетних коштів:

21 вересня 2018 року на сайті Pokrovsk. City було розміщено статтю про перебіг ремонту Родинської музичної школи. Стаття присвячена тому, що міський голова Покровська проінспектував хід ремонтних робіт. Також, було зазначено, що даний ремонт став можливим зокрема і завдяки субвенції з державного бюджетів за програмою нардепа Геллєра.

22 12 2018 Донеччина піар бюджет Геллер

У серпні 2017 року рішенням Святогірського міськради для надання якісних послуг мешканцям міста було створено комунальне підприємство «Сервіскомунбуд».  В липні 2018 року було закуплено відповідну техніку для цього підприємства за кошти субвенції, за що подяка оголошена народному депутатові України Олегу Недаві.

22 12 2018 Донеччина піар бюджет Недава

31 серпня 2018 року  в м. Маріуполь після капітального ремонту відкрито Маріупольський технічний ліцей. Його відкрили Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, народний депутат України Олег Ляшко і міський голова Вадим Бойченко. Потенційний кандидат у Президенти Олег Ляшко перерізав стрічку.

22 12 2018 Донеччина піар бюджет Ляшко

У Краматорську триває ремонт саду Бернадського. На сайті «Наш Краматорськ», зазначено, що ідею його реконструкції запропонував Максим Єфімов. Сам народний депутат України на своїй сторінці у соціальній мережі звітує про хід виконання робіт та пише, що продовжує розвивати Краматорськ.

22 12 2018 Донеччина піар Єфімов

22 вересня в с. Ялта Мангушського району Донецької області відкрито поле для боротьби «Куреш». Під час заходу народний депутат Украни Дмитро Лубінець зазначив, що кошти на побудову відповідного поля виділено з депутатської субвенції з Фонду соціально-економічного розвитку.

22 12 2018 Донеччина пыар бюджет Любынец

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.