Протягом осені волинські інтернет-видання активно публікували матеріали зі згадками потенційних кандидатів у президенти.  За результатами моніторингу дочасної активності імовірних кандидатів, який здійснила Громадянська мережа ОПОРА, найбільше згадок мають Петро Порошенко та Юлія Тимошенко, а також потенційні кандидати, які восени побували на Волині.

Публікації про потенційних кандидатів у засобах масової інформації Волині почали з’являтися на сторінках інтернет-видань з початку вересня. Матеріали ж, які містили ознаки прихованої політичної реклами, так званої «джинси», видання маркують зірочками чи тегами, або ж не позначають взагалі. Йдеться про публікації, які мають позитивний іміджевий зміст або ж розповідають про переваги потенційних кандидатів.

У волинських онлайн-ЗМІ такі матеріали щодо більшості політиків з’являлися синхронно із візитами потенційних кандидатів у президенти. Одним з лідерів за кількістю волинських онлайн-ЗМІ, де були розміщені марковані та немарковані публікації, які містили ознаки прихованої реклами, серед потенційних кандидатів є Роман Безсмертний. Усі проаналізовані ресурси у своїх публікаціях називали Безсмертного «майбутнім кандидатом в Президенти».

Так, ще до візиту на Волинь Романа Безсмертного в інтернет-виданнях почали з’являтись анонси його майбутніх зустрічей. Окрім того, різні видання публікували інтерв’ю із політиком, новини за результатами проведених зустрічей. Загалом було виявлено 14 публікацій у шести ЗМІ.

30.11.2018 News Volyn vydannja а1

Перші згадки про Анатолія Гриценка («Громадянська позиція») з’явились ще на початку вересня 2018 року. Зокрема, кілька місцевих видань опублікували ідентичний матеріал про те, хто очолить штаб Гриценка на Волині. Напередодні візиту кандидата у Луцьк у виданнях також почали з’являтись анонси його майбутніх зустрічей. Після візиту потенційного кандидата з’явились матеріали із його заявами та висловлюваннями щодо майбутнього України після президентських виборів. Загалом було виявлено 12 публікацій у п’яти ЗМІ.

30.11.2018 News Volyn vydannja 2

Про Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка) волинські онлайн-ЗМІ писали і до відвідин Волині, і після візиту. У публікаціях після поїздки на Волинь йдеться про заяви Ляшка щодо його кроків в разі обрання Президентом України. Крім того, розмову політика з мешканцями розібрали на цитати і опублікували матеріал «ТОП 10 цитат Олега Ляшка на Волині». Загалом було зафіксовано 20 публікацій у понад шести ЗМІ.

30.11.2018 News Volyn vydannja 3

Перед візитом Дмитра Добродомова («Громадський рух «Народний контроль») кілька видань розмістили анонси про те, що політик прийде до Луцька, а також інформацію, де й коли відбудеться зустріч. Також ЗМІ публікували новини із заявами політика з зустрічі, репортажі і цитатники Добродомова. Загалом виявлено понад  вісім публікацій у понад п’яти ЗМІ.

30.11.2018 News Volyn vydannja 4

Ще на початку вересня у різних виданнях почали з’являтись матеріали про Олександра Шевченка («Українське об’єднання патріотів – УКРОП»), які у своєму змісті містять елементи з ознаками прихованої реклами. Згодом видання публікували матеріали за результатами праймеріз партії «УКРОП», де Шевченко здобув найбільшу підтримку партійців, а також деякі новини, які не стосувалися його перебування на Волині. Загалом виявлено понад 26 публікацій у чотирьох ЗМІ.

30.11.2018 News Volyn vydannja 5

Після візиту на Волинь Валентина Наливайченка («Рух Валентина Наливайченка «Справедливість») інформацію про зустріч та її результати також опублікували на шпальтах чотирьох місцевих інтернет-видань.

30.11.2018 News Volyn vydannja 6

Зазначимо, що на сторінках інтернет-ЗМІ з’являлися матеріали з ознаками прихованої реклами й стосовно кандидатів, які не приїжджали до регіону. Чи не найбільше згадок має Петро Порошенко («Блок Петра Порошенка «Солідарність»). За моніторинговий період його цитували близько десяти волинських новинних видань, а інформаційні матеріали з позитивним змістом про Петра Порошенка публікували майже всі ЗМІ, однак він згадувався не як потенційний кандидат в президенти, а як чинний глава держави.

30.11.2018 News Volyn vydannja 7

Чималу кількість публікацій у волинських онлайн-ЗМІ має Юлія Тимошенко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»). Найчастіше видання публікують матеріали про її «Новий курс», організовані командою потенційної кандидатки форуми, заяви Тимошенко, або ж результати досліджень, за якими вона є одною з лідерів президентських перегонів. Таких публікацій було виявлено більше 20. Іноді однакові публікації з’являються на різних сайтах.

30.11.2018 News Volyn vydannja 8

Крім того, протягом моніторингового періоду на сторінках видань було виявлено шість позитивних згадок про Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч»).

30.11.2018 News Volyn vydannja 9

Нагадаємо, пункт 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» забороняє приховану рекламу, а у пункті 3 цієї ж статті йдеться, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Виборчий процес розпочнеться лише 31 грудня цього року, тому такі матеріали не підпадають під дію Закону України «Про вибори Президента України».