Упродовж періоду з червня по жовтень у Вінницькій області було зафіксовано 25 випадків непрямої агітації з ймовірним використанням державних субвенцій народними депутатами, а по всій Україні – 748. Про це свідчать дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

На Вінниччині об’єктом моніторингу стала діяльність депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах області. Під час дослідження використовувались такі джерела інформації: ЗМІ, сайти органів місцевого самоврядування та районних адміністрацій, також офіційні сайти та сторінки народних обранців у соціальних мережах.

Для більшості депутатів є характерним піар за рахунок державних коштів у невеликих населених пунктах, таких як село чи селище. Однак, повідомлялося й про реалізацію державних коштів за сприяння народних депутатів у міських населених пунктах:

  • про відкриття легкоатлетичної доріжки в Іллінцях, на яке завітав Руслан Демчак (обраний по виборчому округу №18), та термомодернізацію дитячих навчальних закладів та інші заходи у місті, фінансування яких відбувалось з державного фонду за поданням народного депутата;
  • про заміну старих вікон на нові енергоощадні та про придбання нових меблів для актових зал у навчальні заклади міста Ладижин, кошти на які виділялись за поданням Миколи Кучера (обраний по виборчому округу №17);
  • про капремонт хірургічного відділення та реконструкцію даху з утепленням поліклінічного відділення КУ «Жмеринська ЦРЛ», якіздійснювались завдяки народному депутату Івану Мельничуку (обраний по виборчому округу №14);
  •  про закупівлю 13 електроскутерів за рахунок субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток для Ямпільської амбулаторії, що відбулась за сприяння народного депутат України Юрія Македона (обраний по виборчому округу №16).

13.12.2018 vinnytsia piar na subvenciiah

Народні депутати при нагоді беруть безпосередню участь у подібних заходах (відкриттях, презентаціях, пусках в експлуатацію…). У випадку ж, якщо в народного депутата нема можливості особисто завітати в громаду, то таку непряму агітацію на його користь здійснюють помічники, локальні ЗМІ та державні органи/посадові особи.

13.12.2018 vinnytsia piar na subvenciiah 3

Моніторинг ОПОРИ показує, що у Вінницькій області спостерігається середній рівень зловживання непрямою дочасною агітацією за рахунок субвенцій із державного бюджету порівняно з іншими регіонами України. Також  народні обранці використовують інформаційні ресурси з метою підкреслити своєму електорату про субвенції (інколи в грошовому еквіваленті), які за їх поданням вдалось залучити з державного бюджету в округ.

13.12.2018 vinnytsia piar na subvenciiah 2

Так, народний депутат Петро Юрчишин за червень-жовтень 2018 року на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі повідомляв, що за його сприяння відбулась реалізація коштів з держбюджету на 70 заходів, передбачених в рамках субвенцій для громад 13-го виборчого округу.

У свою чергу, Микола Кучер переважно за допомогою приватної сторінки в мережі Фейсбук повідомив громадськості про залучення коштів для 22 проектів/заходів, передбачених як субвенція з державного фонду для округу.

Олександр Домбровський на особистому сайті повідомив про отримання 10-ма сільськими школами нового обладнання – комп’ютерів та мультимедійних дошок – в рамках розподілу коштів субвенції.

Народний депутат Руслан Демчак особисто не вів непряму дочасну агітацію за рахунок державних коштів, однак на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування наголошувалося, що кошти залучені безпосередньо за сприяння народного депутата. Таких проектів налічується 6.

Іван Мельничук теж особисто не вів непряму дочасну агітацію за рахунок бюджетних коштів, однак на сайті Жмеринської районної ради та сайті партії, до якої він належить, оприлюднена інформація щодо 4 проектів, реалізовані завдяки поданню народного депутата.

Непряму дочасну агітацію за народного депутата Юрія Македона помічено на офіційному сайті Ямпільської райдержадміністрації, де повідомлено, що субвенція з держбюджету відбулась саме за сприяння нардепа.

Народні депутати Олексій Порошенко та Іван Спориш не вели непрямої дочасної агітації за рахунок Державних коштів України в період з червня по жовтень 2018.

За результатами аналізу з’ясовано, що динаміка рівня зловживання непрямим піаром за рахунок державних коштів є неоднорідною. Так, якщо у червні та вересні спостерігачі ОПОРИ у Вінницькій області зафіксували 5 таких випадків, у серпні – 3, то вже починаючи з жовтня цього року – 12. Варто зазначити, що кількість випадків непрямої дочасної агітації народних депутатів-мажоритарників зростає з наближенням парламентських виборів.

13.12.2018 vinnytsia piar na subvenciiah 1

ОПОРА нагадує, що державна субвенція – це дотація від держави органам місцевого самоврядування з чітко визначеною метою на певний локальний проект. Проте відсутність чітких критеріїв відбору та непрозорість засідань комісії з розподілу субвенцій дає підстави вважати систему виділення коштів заполітизованою. Окрім того, політики використовують бажання виборців отримати фінансування на проект задля отримання електоральних переваг в окрузі.

Громадянська мережа ОПОРА вкотре наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. Для цього ОПОРА підготувала ґрунтовні рекомендації, що будуть надіслані всім зацікавленим сторонам, у тому числі Кабінету Міністрів України.

Ознайомитися з повним звітом ОПОРИ щодо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації можна за посиланням.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)