29 листопада Центральна виборча комісія своїм рішенням скасувала заплановані на 23 грудня вибори в об’єднаних територіальних громадах 10 областей, на які поширюється Указ  Президента про введення воєнного стану. Це стосується, зокрема, й трьох ОТГ Вінницької області.

Згідно з попереднім рішенням ЦВК вибори мали відбутися у Павлівській ОТГ Калинівського району, Теплицькій та Соболівській ОТГ Теплицького району.

30 листопада  2018 року Центральна виборча комісія рекомендувала територіальним виборчим комісіям з місцевих виборів Вінницької, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей забезпечити неухильне дотримання вимоги Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та припинити організацію та проведення перших, додаткових, а також проміжних виборів.

Комісія також рекомендувала забезпечити передачу від дільничних виборчих комісій до територіальних усю виборчу документацію, повернути виборчі скриньки органам місцевої влади, а печатки та штампи «Вибув» - районним комісіям.

Крім того, ТВК мають повернути грошову заставу кандидатам та остаточно розрахуватись за придбані товари та послуги, оплатити роботу членам комісії та залученим фахівцям.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в умовах воєнного стану забороняється проведення виборів, в тому числі до органів місцевого самоврядування. Втім, у документі вказується на можливість проведення виборів у зазначених регіонах після припинення чи скасування воєнного стану.

Як зазначається у постанові, 2 грудня повноваження дільничних виборчих комісій припиняються. В той же час територіальні виборчі комісії продовжуватимуть функціонувати до того моменту, поки не буде сформовано новий склад комісій.

Раніше ОПОРА повідомляла, що ЦВК скасувала вибори в одній ОТГ на Вінниччині, призначені на 23 грудня.

Нагадуємо, що Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу. 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)