Перед стартом виборчої кампанії та після початку виборчого процесу волинські осередки політичних партій робили публічні заяви стосовно опонентів чи конфліктів всередині власної організації. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині проаналізували «найгучніші» конфлікти, які широко обговорювали у волинському політичному просторі, у мережі Faceboоk та поширювали через місцеві ЗМІ.

Конфлікт №1. Спроба «рейдерського захоплення» фракції Радикальної партії у Волиньраді

20 грудня на сайті «Слово Ляшка Волинь» представники Волинської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка опублікували офіційну заяву про «спробу рейдерського захоплення» фракції партії у Волинській обласній раді. У заяві йдеться, що на засіданні фракції три депутати намагалися поза порядком денним поставити на голосування питання зміни голови фракції. Такі дії не погоджували із обласною організацією Радикальної партії, тому до порядку денного засідання фракції включили питання про відкликання депутатських мандатів. Відтак, двоє інших депутатів написали заяву про вихід із фракції, щоб не дати можливості провести рішення більшістю голосів. Повний текст заяви можна читати ТУТ.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 1

Відповідну заяву поширив на своїй офіційній сторінці у Faceboоk керівник Волинського обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Кравценюк.

«Прохання ЗМІ та громадськість більше не асоціювати Сергія Котюка, Миколу Булігу та В’ячеслава Богдана з Радикальною партією Олега Ляшка», - зазначено у його дописі.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 2

Один з учасників конфлікту, а саме депутат Волинської обласної ради Сергій Котюк відреагував на заяву на своїй сторінці у Faceboоk таким дописом:

«Як це все таки підступно, потрапити в обласну раду під прапорами популярної політичної сили – Радикальної партії Олега Ляшка, вчасно зорієнтуватись, повністю влитись в «гречану» більшість, а потім, коли ця дволикість набридла однопартійцям – просто звинуватити їх самих у всіх смертних гріхах. Шановні називаємо речі своїми іменами, навіть якщо ця правда неприємна! Мова йде про однопартійців – п. Анатолія та п. Юрія і ситуацію, що трапилась з нашою фракцією в обласній раді. Просто не зміг далі промовчати. Колеги, припиніть обливати брудом і шукати виправдання своїм діям. Мовчки вступайте у таку улюблену Вами партію «ГРЕЧКИ» і не звинувачуйте у своїх діях нікого».

13.01.2019 News Volyn Zayavy 3

Конфлікт №2.  Заява «БПП «Солідарність» щодо перемоги на виборах в ОТГ та реакція ВО «Батьківщина»

Під час прес-конференції 26 грудня представники Волинського обласного осередку партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» зробили заяву щодо результатів виборів в ОТГ. Прес-конференцію висвітлили у декількох місцевих ЗМІ. Під час заходу очільники обласної «БПП «Солідарність» повідомили, що партія здобула впевнену перемогу та випередила усіх конкурентів.

Голова Волинської обласної територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка» «Солідарність» Іван Мирка зауважив, що «люди повірили у партію», а заступник голови Волинської обласної територіальної організації партії Сергій Григоренко запевнив, що підкупу виборців з боку партії не було. Зауважимо, що у тексті були й повідомлення стосовно інших партій:

«Батьківщині» треба перед Києвом виправдання і з неофіційних джерел, які є в моєму розпорядженні, відомо, що і під керівником волинської «Батьківщини» Валерієм Бондаруком, і під першим заступником Андрієм Козюрою вже досить давно хитаються партійні крісла. Київський офіс партії дав їм ці вибори, як один з останніх шансів довести свою важливість. Вибори вони з тріском провалили.

«Батьківщина» чи не найголосніше кричить про фальсифікації і підкуп, але, наприклад, у Гіркій Полонці їх кандидат Олександр Шундурук набрав 0 голосів, Христич Анна – 2 голоси, у Гуто-Боровенській ОТГ Тарас Макаревич від «Батьківщини» отримав 1 голос, у Тростянецькій ОТГ Наталія Самаріна – 1 голос, Степанюк Василь – 2 голоси, у Липинській ОТГ Катерина Петришина – 2 голоси. Підгайцівська ОТГ – Сергій Ковальчук – 0 голосів тощо. Це говорить про те, що ми працювали, а «Батьківщина» імітувала роботу. Тому нехай шукають причини поразки у собі, а не звинувачують нас», - йдеться  у повідомленні. Повний текст можна читати ТУТ.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 4

У свою чергу, Волинська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» 28 грудня на офіційному сайті опублікувала свою заяву щодо результатів виборів в ОТГ. У ній представники партії заявляють, що процес продемонстрував, що «діюча влада не буде гребувати нічим аби лиш зберегти цю владу».

У тексті посилаються на те, що напередодні соціологічна група «Рейтинг» проводила дослідження в області. За його результатами, мовляв, «Батьківщина» лідирує за рівнем підтримки серед партій, а Юлія Тимошенко – у президентському рейтингу.

«Беручи до уваги вище викладене, перемога пропрезидентської політичної сили на виборах до ОТГ виглядає доволі примарною. Однак це тільки початок, адже на Волині влада не гребуючи нічим продовжує вести брудну політичну боротьбу: адміністративний тиск, залякування людей, політичні переслідування, брудні технології та медійна «джинса», так звані «прихильники» Порошенка намагаються у будь-який спосіб дискредитувати команду Юлії Тимошенко на Волині», - йдеться у заяві.

Окрім того, у тексті розповідають про маніпулювання свідомістю людей та «обливання брудом» членів партії з боку «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Повний текст заяви можна читати ТУТ.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 5

Конфлікт №3. У «Громадянській позиції» намагались зробити переворот «реваншисти»

На початку січня конфліктна ситуація трапилася у Волинському обласному осередку «Громадянської позиції». На сторінці «Громадянська позиція – Рожищенський район» 3 січня з’явився допис, у якому йшлося, що на обласній партконференції «правили бал «реваншисти». Окрім того, тут зазначали, що партію «продають представникам старого режиму», в один із міських осередків включили людей, дотичний до «Партії Регіонів» тощо.

«Також на вибори президента, під надуманими гаслами залучають кошти від сумнівних людей, тих хто в свій час фінансував антимайдани, Партію Регіонів тощо. З опозиційної, партія перетворюється на маргінальну, партію перевертнів та імітаторів», - повідомляли на сторінці.

Продовження цієї заяви розмістили на сторінці «Громадянська позиція Рожищенський район» 9 січня. Повний текст можна прочитати ТУТ.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 6

Проте вже за день на офіційній сторінці обласного осередку опублікували заяву-спростування. У ній йшлося, що доступ до «районної» сторінки має особа, яку вже виключили з партії. Тому інформацію варто черпати лише на сторінці обласного осередку. Окрім того, у заяві йшлося, що представники партії звернулися, аби «районну» сторінку заблокували.

«Інформуємо, що допис на сторінці «Громадянська позиція – Рожищенський район» у Faceboоk не є офіційною позицією партії «Громадянська позиція» на Волині. Цю сторінку адмініструє людина, яку вчора виключили з партії. Відповідно, ця людина тепер намагається очорнити нашу партію», - повідомляли у заяві. Читати повний варіант можна ТУТ.

11301.2019 News Volyn Zayavy 7

Зауважимо, що 10 січня на сторінці «Громадянська позиція – Рожищенський район» знову з’явився допис,у якому йшлося, що за кілька днів зі сторінки остаточно видалять  матеріали та партійний логотип. Зазначали також, що це трапиться, коли особа-адміністратор побачать документи, які підтверджують, що вона вже не є керівником районного осередку. Станом на 13 січня партійний логотип сторінки вже видалено.

Конфлікт №4. Facebook-«люб’язності» волинських «УКРОПу» та «БПП «Солідарність»

Приводом конфліктної ситуації між Волинськими обласними осередками партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» і «Блок Петра Порошенка «Солідарність» стало повідомлення про можливий приїзд Президента України Петра Порошенка на Волинь.

8 січня обласний осередок«УКРОПу» опублікував повідомлення на офіційній Facebok-сторінці. Допис являв собою вимогу партії про зустріч президента з мешканцями Луцька під час його візиту на Волинь.

«Голова Волинського осередку УКРОПу Вячеслав Рубльов просить забезпечити можливість зустрічі жителям та депутатам усіх рівнів Волинської області з Гарантом Конституції України, Президентом України Петром Олексійовичем Порошенком у приміщенні Волинського академічного театру імені Т. Г. Шевченка (Драмтеатр) 11 січня 2019 року у кількості 300 осіб», - йдеться у тексті.

Також тут вказують, що відповідне звернення передали голові Волинської обласної державної адміністрації Олександру Савченку. Повний текст заяви можна читати ТУТ. Зауважимо також, що анонсований візит Петра Порошенка, який мав відбутися 11 січня, перенесли на 15 січня.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 8

Разом з тим, 9 січня у Луцьку з’явилися білборди із зображенням імовірного кандидата у президенти від «УКРОПу» Олександра Шевченка та надписом «Гарантую! Прибрати порох із нашої оселі». Відтак, 10 січня на особистій сторінці очільника обласного осередку «БПП «Солідарність» Івана Мирки з’явився допис щодо цього матеріалу.

«Людина з обличчям з реклами пельменів гарантує «винести порох» з наших осель!
Темна конячка виборчих перегонів зробила неочікуваний хід, наслідки якого для результатів виборів навіть важко уявити.  Але я спробую»,
- розпочав свій допис Мирка.

Далі він в іронічному стилі спрогнозував кілька ситуацій за участі Шевченка, а наприкінці написав, що бачить перемогу Петра Порошенка на виборах. Повний допис можна прочитати ТУТ.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 9

10 січня на Facebook-сторінці обласного «УКРОПу» з’явився допис «ПОРОХ ПОЧИНАЄ ПІДМОКАТИ?», у якому йдеться, що білборди Олександра Шевченка наробили «переполоху» серед місцевих чиновників, депутатів від «БПП «Солідарність» та в адміністрації президента.

«Одне з двох – або згадані чиновники надто глибоко вчиталися в текст і побачили в ньому якісь приховані смисли, або ж вловили певні алюзії на прізвисько, яким самі повсякчас називають діючого президента. Певно, сум’яття зросло ще й через слабке володіння українською мовою. Бо ж, якщо зазирнути до тлумачного словника, стане зрозуміло, що «порох» – це пил або курява», - йдеться у повідомленні. Також у ньому зазначають, що власники рекламних площ почали отримувати погрози. Повний текст можна читати ТУТ.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 10

Конфлікт №5. Депутати Волиньради vs. Волинська ОДА – боротьба за обласний бюджет

Представники трьох політичних сил зробили заяви після того, як 8 січня Волинська ОДА подала позов до суду щодо скасування рішення Волинської обласної ради від 20 грудня 2018 року №22/13 «Про обласний бюджет на 2019 рік». У своїх заявах партійці висловлюють «претензії» голові Волинської обласної державної адміністрації Олександру Савченку.

На сторінці Савченка у Facebook 9 січня з’явився допис, у кому пояснюють, що позов подали через порушення порядку складання та затвердження бюджету, а також регламенту Волиньради. 10 січня на сайті обласної ради опублікували відкритий лист депутатів до суддів, у якому йдеться, що бюджет прийняли законно. Однак підписів чи бодай переліку депутатів, які його підтримали тут не вказано. Того ж дня на сторінці Савченка у Facebook повідомили, що вважають відкритий лист до суддів тиском на цю гілку влади.

Відтак, партії не залишилися осторонь та висловлювали свої позиції щодо ситуації, яка склалася. 10 січня голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Волинській обласній раді Костянтин Зінкевич також зробив заяву, яку опублікували на офіційній сторінці волинського осередку партії. Позов він називає зловживанням влади у політичному процесі. Мовляв, він доводить, що обласну та районні державні адміністрації в країні необхідно скасувати.

«Зараз ми маємо зразок моделювання поведінки майбутніх префектів, які можуть заблокувати будь-яке рішення місцевих рад і не нести за це ніякої відповідальності. Прообразом префектів є теперішні голови адміністрацій. На разі просування законів щодо впровадження інституту префектів призупинено, в тому числі дякуючи зверненню Волинської обласної ради, ініційованому фракцією «Самопоміч». Такий одноосібний вплив є дуже небезпечним. І якщо не відстоювати права громад та прав на справжню децентралізацію, то так можна «догратись» і до легендарних «законів 16-го січня» у межах Волинської області», - вважає Зінкевич. Повний текст можна читати ТУТ.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 11

11 січня на сайті волинського осередку Всеукраїнського об’єднання «Свобода» опублікована заява фракції, підписана лідером обласного осередку Анатолієм Вітівим. У ній йдеться, що позов у партії розцінюють як намагання Олександра Савченка «ревізувати» офіційні документи Волиньради.

«Вважаємо, що це – не що інше, як намагання виправдати перед «верхами» власну неспроможність, невміння чи небажання знайти порозуміння і налагодити конструктивну співпрацю з депутатським корпусом обласної ради»,- йдеться у заяві. Також у тексті зауважують, що у голови ОДА «погані радники» тощо. Повний текст можна читати ТУТ.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 12

 

Цього ж дня офіційна позиція стосовно цієї ситуації була викладена на Facebook-сторінці волинського «УКРОПу». У ній повідомляють, що «укропівці» висловили недовіру та піддали сумніву компетентність Олександра Савченка у зв’язку із позовом. У тексті наголошують, що над бюджетом працювали не лише депутати, а й департамент фінансів ОДА. Зазначають також, що відповідне звернення передали й самому Савченку.

«Ми вимагаємо відкликати позовну заяву та не перешкоджати роботі найвищого представницького органу Волині, адже кошти з бюджету чекають в районах і містах області», - йдеться у повідомленні. Повністю текст можна читати ТУТ.

13.01.2019 News Volyn Zayavy 13

Зауважимо також, що на сторінці «УКРОПу» повідомлення стосовно цієї ситуації публікували ще як мінімум двічі. Тут розміщували думки заступника голови «бюджетної» комісії, «укропівця» Михайла Імберовського та голови фракції «УКРОП» у Волиньраді Вячеслава Рубльова. Останній, зокрема, зауважував, що оскарження бюджету області на Волині відбувається вперше за всю історію незалежності України. Михайло Імберовський наголошував, що Волинська обласна рада прийняла бюджет згідно з чинним законодавством України.

Загалом, активізація політичних сил у медійному просторі (поширення заяв) та виникнення конфліктних ситуацій між політичними партіями та всередині партійних структур під час виборчого процесу – звичне явище у волинській політиці. Подібні конфлікти виникали і під час виборчого процесу з парламентських виборів у 2012 році між головою Волинської ОДА та кандидатом у нардепи; і всередині політичної партії ВО «Батьківщина»; між представниками партії ВО «Батьківщина» та Європейської партії України. Також ОПОРА повідомляла про конфлікт між представниками кандидатів у президенти Юлії Тимошенко і Петра Порошенка під час президентських виборів 2014 року, а також про конфлікт всередині партії ВО «Батьківщина» під час парламентських виборів 2014 року.