На позачергових виборах Криворізького міського голови ОПОРА проводила статистично обґрунтоване громадське спостереження. Явка виборців у день голосування була досить високою. Найбільший ризик виборчого процесу – підвезення виборців. На основі обробки протоколів з дільниць, де були присутні  активісти ОПОРИ, за результати підрахунку голосів перемогу на виборах у Кривому Розі в першому турі здобув Юрій Вілкул.

Маючи широку альтернативу вибору, серед 15 кандидатів, які представляли різні політичні сили, виборці Кривого Рогу продемонстрували високий рівень зацікавленості щодо участі в голосуванні позачергових виборів Криворізького міського голови. За даними ОПОРИ, яка в рамках кампанії спостереження за перебігом дня голосування проводила паралельний підрахунок явки виборців, активність громадян на позачергових виборах збільшилась на понад 16% у порівнянні із повторним голосуванням 15 листопада 2015 р. (55,4% проти 39,2%). Вмотивованість громадян взяти участь у позачергових виборах Криворізького міського голови відображає суспільний резонанс, пов'язаний із політико-правовим компромісом їх призначення і засвідчує інтенсивність агітаційних заходів кандидатів.

Загалом ОПОРА відзначає належний рівень організації і проведення голосування на позачергових виборах Криворізького міського голови 27 березня 2016 року, відповідного підрахунку голосів на виборчих дільницях. «Зафіксовані офіційними спостерігачами порушення з боку виборчих комісій не мали системного характеру і суттєвого впливу на законність процесу голосування та підрахунку голосів на виборчих дільницях», - відзначив Олександр Неберикут, аналітик ОПОРИ. У день голосування на позачергових виборах міського голови Кривого Рогу спостерігачі ОПОРИ здійснювали статистично репрезентативне спостереження за дотриманням усіх виборчих процедур на етапі проведення підготовчого засідання ДВК і відкриття дільниць, під час проведення голосування, при підрахунку голосів на ДВК і прийнятті документації дільничних виборчих комісій на засіданні ТВК.

Як відзначив Андрій Токарський, координатор громадського спостереження в місті Кривий Ріг, усі дільничні виборчі комісії міста провели повноважні підготовчі засідання, забезпечивши належний кворум, відкрилися вчасно. Інцидентів, пов’язаних зі зникненням печаток ДВК, пошкодженням чи зникненням виборчої документації, яка зберігалася в сейфах, не зафіксовано. Голосування на виборчих дільницях проходило в спокійній атмосфері і спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА не було виявлено системних зловживань й грубих процедурних порушень виборчого законодавства в процесі голосування.

У той же час в день голосування спостерігачі фіксували неодноразові випадки (понад 14) організованого підвезення виборців до виборчих дільниць. «Масове колективне підвезення виборців до дільниць, що має ознаки штучної мобілізації виборців задля збільшення загальних показників участі громадян у голосуванні. Окрім того, практика підвезення містить значні ризики щодо зловживань з боку його організаторів, в тому числі ‑ здійснення незаконної передвиборної агітації та/або підкупу виборців. У Кривому Розі організатором підвезення виборців виявилася міська організація ветеранів, не наділена повноваженнями щодо сприяння виборцям у практичній реалізації права обирати», - відзначив Олександр Клюжев, аналітик ОПОРИ. Важливим є факт, що цю організацію очолює особа, яка брала участь у передвиборній агітації чинного міського голови, кандидата-самовисуванця Юрія Вілкула. Ця ситуація має бути об’єктивно вивчена правоохоронцями на предмет наявності або відсутності фактів незаконної агітації, підкупу виборців. Втім, активність правоохоронних органів міста щодо оперативного реагування на факти підвезення виборців та встановлення  фактичних обставин була недостатньою.

Також спостерігачами був зафіксований факт видачі виборцю грошей після голосування (на ДВК №121627, що знаходиться в приміщенні школи №59, Інгулецький район). На дільниці №121524 спостерігачами ОПОРИ були виявлені вже підписані членами ДВК протоколи про підрахунок голосів виборців. Разом з тим, протягом дня виборів на дільницях регулярно фіксувалися дрібні порушення виборчих процедур та незначні помилки, допущені членами виборчих комісій. Такі випадки були на 22,5% виборчих дільниць в першій половині дня (станом на 12:00) і на 12,5% дільниць в останні години голосування (з 16:00 до 20:00). Зокрема, йдеться про такі епізоди як, наприклад, відсутність печатки на контрольному листі, вкинутому у виборчу скриньку, розходження кількості бюлетенів у витязі і фактично виданих для голосування за місцем перебування, виявлення ручок зі зникаючими чорнилами тощо. У цілому кількість дрібних порушень дещо зросла, порівняно з другим туром виборів міського голови Кривого Рогу 15 листопада 2015 р. Однак, порівняно з другим туром голосування, зменшилася кількість інцидентів, пов’язаних із фотографуванням бюлетенів та порушенням таємниці голосування. Так, факти фотографування бюлетенів були виявлені на 2,5% виборчих дільниць в проміжку часу з 12:00 до 16:00, однак в останні години голосування подібних випадків не виявлено (в другому турі фіксувалися на 3,8% дільниць). Порушення таємниці голосування фіксувалося лише з 12:00 до 16:00 на 1,5% виборчих дільниць. Фактів видачі бюлетенів без паспорта, перешкоджання виборцям у праві проголосувати, вкидання бюлетенів пачками, перешкоджання роботі спостерігачів чи журналістів, прямого підкупу виборців – виявлено не було.

На позачергових виборах Криворізького міського голови Громадянська мережа ОПОРА проводила статистично обґрунтоване спостереження відповідно до вибірки в межах єдиного одномандатного округу. «Після завершення обробки протоколів з дільниць, на яких працювали спеціально навчені активісти ОПОРИ, результати підрахунку голосів є верифікованими для оприлюднення», ‑ зазначила Ольга Айвазовська, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА. За результатами паралельного підрахунку голосів ОПОРИ найбільшу кількість голосів виборців отримав Юрій Вілкул ‑ 74,1%. Це стало можливим завдяки активному громадському контролю за перебігом голосування та підрахунком голосів. Відповідно похибка найбільшого показника даних була визначена на рівні 1,1%.

ppg 27 03

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.