Порушення процедури підрахунку голосів виборців зафіксувала спостерігач ОПОРИ на ДВК №121660 (Саксаганський р-н).

Так, члени комісії на початку засідання не хотіли рахувати контрольні талони виборчих бюлетенів та невикористані бюлетені, мотивуючи це тим, що вони уже пораховані. Однак, згідно з ч. 1, ст. 79 Закону України  «Про місцеві вибори»: «Підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці здійснюється відкрито і гласно членами дільничної виборчої комісії на її засіданні, яке проводиться у тому самому приміщенні, де відбувалося голосування.»

Тож, після зауваження спостерігача ОПОРИ, комісія перерахувала їх вголос по одному.

Коли перейшли до підрахунку бюлетенів й розклали їх за менами кандидатів, голова комісії прийняв рішення, що кожен член комісії самостійно рахує кількість бюлетенів за одного з кандидатів, а після цього вголос оголошує результат. Втім, згідно з ч. 23 ст. 79 Закону України «Про місцеві вибори», при підрахунку виборчих бюлетенів визначений ДВК член комісії рахує виборчі бюлетені вголос. Цього разу комісі. не переконали аргументи спостерігача, і вона продовжила підрахунок у порядку, що не відповідає вимогам вмборчого законодавства.

За даними фактами спостерігач ОПОРИ склала два акти про порушення.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.