На одній з виборчих дільниць Кривого Рогу спостерігачі ОПОРИ попередили некоректне трактування рішення комісії щодо визнання виборчих бюлетенів, в яких графічний символ виходить за межі місця для позначки («квадрата»).

Як повідомила спостерігач ОПОРИ на виборчій дільниці №121500 (вул. Революційна 40) спершу члени ДВК під час підрахунку голосів на позачергових виборах міського голови Кривого Рогу прийняли рішення визнавати виборчі бюлетені, позначка в яких виходить за рамки «квадрата» недійсними. Члени ДВК у власному рішенні посилалися на п. 11 ст. 77 Закону України «Про місцеві вибори», мотивуючи це тим, що позначки знаходяться не зовсім в квадраті як вимагає дана норма статті.

121500

Однак, згідно до вимог Закону України «Про місцеві вибори», а саме ч. 27, ст. 79: «Недійсними вважаються виборчі бюлетені: 1) на яких відсутня печатка цієї дільничної виборчої комісії; 2) на яких зроблено більш як одну позначку; 3) на яких не поставлено жодної позначки; 4) в яких не відірвано контрольний талон; 5) з яких неможливо з інших причин установити зміст волевиявлення виборця; 6) до яких не внесено зміни, передбачені частиною тринадцятою статті 75 цього Закону, або внесено зміни без відповідного рішення чи внесено зміни невідповідно до такого рішення.»

Спостерігач ОПОРИ зацитувала цю норму закону і наголосила, що перелік, означений в ній, є вичерпним.

ДВК прийняла рішення провести повторне голосування щодо цього питання та визначила включити такі бюлетені до підрахунку голосів і визначати їх дійсність, керуючись ч. 28. ст. 79 Закону України «Про місцеві вибори»:  «У разі виникнення сумнівів щодо дійсності виборчого бюлетеня питання вирішується дільничною виборчою комісією шляхом голосування. При цьому кожен член дільничної виборчої комісії має право особисто оглянути виборчий бюлетень. На час огляду виборчого бюлетеня підрахунок інших виборчих бюлетенів припиняється. Відповідне рішення та результати голосування фіксуються у протоколі засідання комісії.»

Наразі підрахунок голосів на дільниці завершено.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.