Спостерігачу ОПОРИ на виборчій дільниці №121649 (вул. Співдружності, 44А) вдалося попередити порушення процедури підрахунку голосів.

Так, після закриття виборчої дільниці розпочалося вечірнє засідання виборчої комісії, що має бути організоване відповідно до статті 79 Закону України «Про місцеві вибори». Однак, члени ДВК ще до 20:00 перерахували контрольні талони виборчих бюлетенів та невикористані бюлетені і, розпочавши підсумкове засідання, відмовлялися підвести відкритий та гласний їх підрахунок. Комісія оголосила цифри, котрі були обраховані ще до початку засідання.

Втім, у Законі України «Про місцеві вибори» чітко передбачений порядок підрахунку голосів виборців. Зокрема, кількість контрольних талонів має відповідати кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені. Як і сума всіх бюлетенів (невикористаних та тих, що наявні у виборчих скриньках) кількості бюлетенів, які отримала ДВК. Всі числові показники мають бути внесені до протоколу про підрахунок голосів.

За наполяганням спостерігача ОПОРИ, незважаючи на опір членів ДВК та інших спостерігачів, комісія погодилась здійснити перерахунок вголос.

pidrahunok

Наразі засідання ДВК № 121649 триває, інших відхилень від вимог законодавства не зафіксовано.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.