У період з 12:00 до 16:00 спостерігачі ОПОРИ виявили випадки порушення таємниці голосування на 1,25% виборчих дільниць Кривого Рогу.  Натомість на 2,5 % виборчих дільниць міста зафіксовані випадки фотографування бюлетенів, що прямо заборонено законодавством. У той же час, на 17,5 % дільниць міста виявлені незначні процедурні порушення.

porushennia

Натомість у часовий період з 8:00 до 16:00 спостерігачі ОПОРИ в цілому зафіксували 26 інцидентів, пов’язаних із виборчим процесом. Найбільше  з них стосувалися випадків підвозу виборців - 14; спроби фотографування виборчих бюлетенів - 2, спроби фальсифікації виборчої документації - 1, присутність сторонніх осіб - 1, спроби грошового підкупу виборця - 1; винесення  виборчого бюлетеню із приміщення дільниці - 1, інші порушення - 5.

26 incodent

Таким чином, найпоширенішим інцидентом станом на 16 годину залишається організоване підвезення виборців. На підставі неодноразово виявлених фактів підвозу виборців на виборчі дільниці ОПОРА закликала правоохоронні органи перевірити факт підвезення виборців на замовлення Криворізькою міської організації ветеранів на наявність ознак непрямого підкупу (стаття 160 Кримінальний Кодекс України), та з’ясувати джерело фінансування перевезення для виявлення наявності чи відсутності ознак злочину. 

№121590 (вул. Шурупова, 1) та на виборчій дільниці №121689 (проспект Дзержинського, 36А). Із подробицями інцидентами можна ознайомитись за посиланням.

На дільниці  №121524 спостерігачами ОПОРИ були виявлені вже підписані членами ДВК протоколи про підрахунок голосів виборців. Двадцять підписаних наперед протоколів були виявлені на столі голови ДВК №121524. На них не були проставлені печатки, але уже стояли підписи голови, заступника та секретаря комісії.  Після виявлення порушення члени ДВК перекреслили свої підписи на протоколах про підрахунок голосів, а спостерігачі ОПОРИ звернулися з приводу порушення законодавства до поліції.

Станом на 16 годину активність виборців на позачергових виборах Криворізького міського голови склала 44,9% (похибка - 1,1%).  Для порівняння, на повторному голосуванні Криворізького міського голови 15 листопада 2015 р. станом на 16 год. явка складала 28%.

 

16.00 javka

Із подробицями відповідних порушень можна ознайомитися на сайті Громадянської мережі ОПОРА http://www.oporaua.org/

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.