У Кривому Розі спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька випадків фотографування виборчих бюлетенів, зокрема на виборчій дільниці № 121590 (вул. Шурупова, 1) та на виборчій дільниці № 121689 (просп. Дзержинського, 36А).

Офіційні спостерігачі, які були прсутні на виборчій дільниці №121590 (Жовтневий район) зафіксували кілька фотоспалахів у виборчій кабінці для голосування, коли там перебувала виборець. Вони закцентували увагу всіх присутніх на виборчій дільниці на діях, що відбуваються в кабінці.

Спостерігачі повідомили про підмічений випадок представникам Криворізької поліції, які взяли пояснення у виборця. Як вона зазначила у поясненні, у виборчій кабінці жінка робила фото дитини з виборчим бюлетенем. У кабінці для голосування з жінкою була дійсно присутня дитина.

Факт фотографування зафіксовано і на одній з виборчих дільниць Саксаганського району (№ 121689).

Фото було видалено з телефонів виборців за їх наполяганням.

ОПОРА нагадує, що відповідно до ст. 159  Кримінального кодексу України, умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.