Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано масове підвезення вибоців до виборчих дільниць. Мережа закликає правоохоронні органи перевірити факт підвезення виборів на замовлення Криворізькоюї міської організації ветеренів на наявність ознак непрямого підкупу  та з’ясувати джерело фінансування перевезення для виявлення наявності чи відсутності ознак.

Спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА зафіксовано масове підвезення вибоців до виборчих дільниць, фотофіксація підвезення здійснена на  дільницях 121512 (Довгинцівський р-н, вул.Іскрівська, 1А), 121598 (Жовтневий р-н, вул.Тухачевського, 26А), 121621 (Інгулецький р-н, вул.Чапаєва, 44А), 121671 (Саксаганський р-н, вул.Мелешкіна, 34Б), 121682 (Саксаганський р-н, Качалова вул., 4), 121683 (Саксаганський р-н, Качалова вул., 4), 121723 (Тернівський р-н, вул.Кибальчича, 19), 121724 (Тернівський р-н, вул.Кибальчича, 19), 121711 (Тернівський р-н, вул.Червонопрапорна, 100),  121760 (Центрально-Міський р-н, вул.Кленова, 9).

Підвезення у Довгинцівському районі здійснювалося ПАТ «Північтранс» на замовлення Криворізькою міською організацією ветеранів, очолюваною Дабіжою Миколою Кириловичем.

Закон України «Про місцеві вибори» не визначає підвезення виборців безпосередньо як правопорушення, проте ця ситуація, особливо в таких масових проявах, може відкривати можливості для низки порушень з боку організаторів такого підвезення. Наприклад, можливість проводити агітацію за когось із кандидатів, що заборонено частиною 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації».

Підвезення виборців, яке є наданням їм безкоштовної послуги перевезення, у випадку, якщо воно поєднане з агітацією, може вважатися непрямим підкупом виборців.

Відповідно до частини 2 статті 160 Кримінального Кодексу України, пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов`язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі), - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Крім того діяльність Криворізької міської організації ветеранів в частині забезпеченням транспортних перевезень інвалідів, ветеранів війни, праці та інших громадян спеціалізованим автобусом за заявками громадських організацій фінансується з місцевого бюдежету. Випадок викорисатання коштів місцевого бюджету для підвезення виборців може містити ознаки злочину передбаченого статтею 210 КК України, а саме нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням.

ОПОРА закликає правоохоронні органи перевірити факт підвезення виборців на замовлення Криворізькоюї міської організації ветеренів на наявність ознак непрямого підкупу (стаття 160 КК України), та з’ясувати джерело фінансування перевезення для виявлення наявності чи відсутності ознак (210 КК України). 

Кривий Ріг: Колективне підвезення виборців до виборчих дільниць Криворізькою міською організацією ветеранів (ВІДЕО)

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.