У ході голосування на позачергових виборах міського голови Кривого Рогу в період з 8:00 до 12:00 години спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА на дільницях не було виявлено системних зловживань й грубих процедурних порушень виборчого законодавства.

Разом з тим, спостерігачі зафіксували неодноразові випадки (понад 12) колективного підвезенння виборців до виборчих дільниць Криворізькою міською спілкою ветеранів. Такі інциденти, хоча формально і не є правопорушенням, однак створюють широкі можливості для незаконного впливу на волевиявлення виборців. Зокрема, підвезення виборців, що є наданням їм безкоштовної послуги з перевезення у випадку, якщо воно поєднане з агітацією може вважатися непрямим підкупом виборців. За такі дії передбачена кримінальна відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

12pidviziv

Також спостерігачами був зафіксований факт видачі виборцю грошей після голосування (на ДВК №121627, що знаходиться в приміщенні школи №59, Інгулецький район).

Інших суттєвих порушень, які можуть вплинути на результати виборів зафіксовано не було. Зокрема, випадків порушення таємниці голосування, видачі бюлетенів без паспорта, перешкоджання виборцям у праві проголосувати, вкидання бюлетенів станом на 12:00 виявлено не було. Спроби фотографування виборцем бюлетеня мали місце на 1,25% виборчих дільниць, що є в межах статистичної похибки.

За даними спостерігачів ОПОРИ, які представлені на репрезентативній для Кривого Рогу кількості виборчих дільниць активність виборців станом на 12:00 склала 23,7% (при похибці 1,1%). 

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.